kod doktora
Odlazak kod liječnika iz bilo kojeg razloga - pa i na rutinsku kontrolu - nije zabavan za dijete. Iskustvo je ispunjen mnogim stvarima: nedostatak kontrole, manjak izbora, bol, strah, čudni ljudi i čudna iskustava.

Vaše dijete će promatrati kako vi reagirati kako bi dobio odgovore na nepoznato. Dijete će promatrati vaše lice kako bi se utvrdilo koliko je loša situacija, čitajući vaše emocije i vaš govor tijela. Kako možete pomoći djetetu da odlazak liječniku bude lakši?

 

Nemojte govoriti "Neće ništa boljeti" ako znate da hoće

Svi roditelji stavljaju na lice sretan osmijeh i pokušavaju biti hrabri za svoje dijete, ali koliko bi daleko trebalo ići? Najbolji način je reći istinu na način koji odgovara dobi djeteta i bez opterećivanja s nepotrebnim informacijama.

Ako djetetu s osmijehom kažete "To neće boljeti", a onda to boli, vaše će dijete imati dokaz da ste lagali i početi razmišljati o tome što ste sve drugo lagali ili prešutjeli u vezi posjete liječniku i strah od idućeg pregleda će se povećati. Vi ćete izgubiti povjerenje djeteta u vrijeme kad je najviše potrebno da ga imate.

To ne znači da ne bi trebali pokušati zadržati djetetovo pozitivno raspoloženje u slučaju da je u bolnici ili u slučaju da se radi o nekom ozbiljnijem stanju. Dijete treba osmjeh kako bi ozdravilo.

Bitno je pokušati osnažiti svoje dijete unutar granica situacije. Kako ćete to učiniti? Recite svom djetetu istinu na način koji odgovara dobi djeteta i popratite ju nekim mogućim izborom kako bi dijetu imalo osjećaj da aktivno sudjeluje i ima barem djelomičnu kontrolu.


Kako reći istinu, a ne preplašiti dijete
Pobrinite se da govorite s ljubavlju i suosjećanjem, kada nudite ove izbore, kako ne bi dodatno uzrujali dijete.

Evo primjera:
Vi: "Dušo, za nekoliko minuta morat ćemo izvaditi krv. Znam da to ne želiš, ali nemamo izbora oko toga. Da, ubod igle će malo zaboljeti i neće biti ugodno, ali moram to napraviti kako bi ti mogli pomoći da ozdraviš. Ipak, imaš 6 drugih izbora oko kojih se možeš odlučiti:
1. Ako tako odlučiš možeš duboko udahnuti jedan, dva ili tri puta prije nego sestra započne.
2. Možeš ćete sestri kada će početi. Želiš li da počne na broju tri ili broj pet?
3. Možeš se odlučiti želiš li plakat ili ne. Kako god se odlučiš je sasvim u redu.
4. Možeš se odlučiti ako želite stisnuti mi ruku tijekom vađenja ili stisnuti naslon stolice ili sl.
5. Možeš se odlučiti ako želite držati oči otvorene ili zatvorene.
6. I na kraju se možeš odlučiti koji okus sladoleda želiš, kada sve bude gotovo."Ovisno o dobi djeteta, također možete biti iskreni oko ljudskog tijela, medicine i kako se obavlja liječenje. Možete reći djetetu da je lijek koji je se proguta ide niz grlo u trbuh i putuju poput vlaka do mjesta gdje je bolest. Liječnici i medicinske sestre preporučuju da odrasli zamisle što se događa u tijelu i pošalju bijelo svjetlo na dio tijela koji treba ozdraviti. Zašto ne dopustiti djetetu da koristi svoju maštu i učiniti isto? Uostalom, nitko ne zna bolje koristiti svoju maštu od djeteta.

Reći istinu i dati mnogo izbora omogućuje djetetu da vam vjeruje i da skupi dovoljno hrabrosti kako bi se bolje nosilo sa situacijom. Jednom ohrabreno dijete ima veće šanse da kasnije i samo učini sve što je potrebno kako bi se osjećalo bolje.