imunitet
Sačuvati djecu zdravima tijekom jesenskog i zimskog perioda nije lak zadatak za roditelje, posebno ako se djeca vraćaju u vrtiće i škole i izložena su širokom rasponu mikroba i virusa.

Iako je mogućnost da će dijete pokupiti neku bolest vrlo velika, jer je njihov imunološki sustav u procesu jačanja kroz izloženost novim bolestima, još uvijek postoje načini da se smanji ta mogućnost i da se vaša djeca ipak odupru nekim bolesti.

 

 1. Dobra higijena

Mnoge mame posvjedočiti će da su dobre higijenske navike imperativ za očuvanje djece zdravima. Vrlo je važno naučiti dijete da pere ruke svaki puta po povratku kući ili u vrtiću po povratku s dječjeg igrališta. Neke mame prakticiraju i korištenje mokrih maramica prilikom izlaska do trgovine, u kino, kazalište i slična mjesta na kojima boravi puno ljudi.

Jedan od korisnih savjeta je i da dijete prilikom povratka kući presvlači odjeću koju je nosilo u vrtiću ili školi u čistu kućnu odjeću, te da se odjeća mijenja na dnevnoj bazi.

Svakako treba naučiti dijete da pere ruke prije jela, da brišu nosić s jednokratnom maramicom koju potom bace u koš, te da prilikom kihanja ili kašljanja to čine u rupčić ili barem u rukav majice, a ne u dlanove.

2. Svježi zrak
Pokušajte se s djecom igrati na otvorenom kad god je to moguće. Mnogo svježeg zraka koristi očuvanju zdravlja, a to se odnosi i na izlaske u prirodu ili šetnje, ali i na otvorene prozore u stanu ili kući te redovno provjetravanje prostorija.

3. Hrana za jačanje imuniteta
Hranjenje vašeg djeteta hranjivom prehranom bogatom vitaminima i mineralima također može pomoći pojačati imunitet i spriječiti bolesti. Birajte namirnice koje imaju prirodno visoke razine antioksidansa, uključite u prehranu puno voća i povrća (osobito onih s vitaminom C), cink obogaćene žitarice, ulje lana (odličan izvor omega-3 masnih kiselina) i češnjak.4. Dodaci prehrani za jačanje imuniteta

Neki pedijatri preporučuju multivitamine za jačanje djetetova imunološkog sustava. Obično se počinje davati na početku sezone (u jesen), a možete ih naći u obliku sirupa ili kao tablete za žvakanje. No, svakako prije konzultirajte svog pedijatra jer neki sastojci, kao što je npr. željezo, mogu predstavljati rizik za djecu ako se konzumiraju u prevelikim količinama.

Za jačanje imuniteta na tržištu postoje i neki prirodni pripravci, poput onih na bazi nativnog propolisa, koji se preporučuju za djecu stariju od godine dana. Naravno, prvo provjerite da dijete nije alergično na med. Prirodne pripravke možete naći u obliku sirupa ili kao prah koji se može umiješati u kašicu, žlicu soka, jogurta ili sl.

5. Probiotici
Probiotici također mogu potaknuti jačanje imunološkog sustava, a koriste se za zdraviju probavu i crijevnu mikrofloru. Djeca su naročito podložna promjenama crijevne mikroflore, pa zato mogu izgubiti odgovarajuću crijevnu ravnotežu, što rezultira poremećajima probave.

Mikroorganizmi koje sadrže probiotici za bebe i djecu prirodno se nalaze u dječjim crijevima. Kada se dodaju prehrani, ti mikroorganizmi nadoknađuju, odnosno ponovno uspostavljaju i održavaju poremećene funkcije crijeva. Najčešće se koriste nakon terapije antibioticima, probavnih smetnji ili u slučaju stresa.