temperatura
Povišena tjelesna temperatura je obično znak da se tijelo bori s nekom infekcijom i na taj način se stvara prirodna otpornost organizma.

Normalnom temperaturom, odnosno temperaturu koju ne treba odmah snižavati, liječnici smatraju do 38,5 celzijevih stupnjeva mjereno rektalno. Rektalna temperatura je uvijek pola stupnja viša od vanjski mjerene tjelesne temperature.

Pročitajte tekstove:
Kako izmjeriti temperaturu
Kada ići doktoru
Kako sniziti temperaturu

Kako izmjeriti temperaturu
Opipajte ili poljubite čelo svoje bebe i ako vam se čini da je toplije nego inače, vjerovatno ste u pravu i to je dovoljan razlog da uzmete toplomjer i provjerite.

Iako danas ima različitih načina da se malom djetetu izmjeri temperatura (uho, čelo, duda-toplomjer ) najpouzdaniji način je ipak rektalno mjerenje, odnosno mjerenje temperature u guzi. Postoje toplomjeri koji su namjenjeni baš za rektalno mjerenje pa im je vršak koji ulazi u guzu dosta tanji, pa samim time je lakše bebi, ali naravno ni sa običnim, klasičnim toplomjerom se ne može pogriješiti. Da bi ste izmjerili temperaturu polegnite bebu na stolić za presvlačenje ili krevet, s jednom rukom primite obje nogice za gležnjeve i dignite u zrak. Guzu možete namazati sa malo više kreme ili čak vršak tomplomjera umočiti u kremu i na taj način olakšati ulazak toplomjera u guzu.Kada ići doktoru
Najbolji pokazatelj kad treba zvati doktora ste vi sami, bez obzira na temperaturu. Ako vam se čini da je vaše dijete bolesno ništa vas ne treba spriječiti da nazovete ili odete k svom liječniku. Temperatura je najopasnija kod beba starosti do tri mjeseca i zbog toga, bez obzira koliko je visoka temperatura, trebate ići liječniku da ga pregleda jer kod ovako male djece može biti riječ i o opasnijim oboljenjima.

Ako je beba stara tri do šest mjeseci i ima teperaturu iznad 38,3 celzijeva stupnja nazovite doktora i provjerite da li treba dolaziti unutar 24 sata. Bebe starije iznad šest mjeseci mogu imati i puno višu temperaturu, zovite liječnika ukoliko je temperatura iznad 39,3 celzijevih stupnjeva. Posebno treba obratiti pažnju na ostale simptome što će liječniku olakšati da postavi dijagnozu. Ukoliko ne postoje neki teži simptomi, a beba je starija od tri mjeseca ne treba dizati nepotrebnu paniku i treba poduzeti prve korake snižavanja temperature.


sirup
Kako sniziti temperaturu

Obzirom da je temperatura tijelesna obrana od virusnih i bakterijskih temperatura, neka istraživanja predlažu da će se tijelo lakše boriti protiv infekcija ukoliko je temperatura blago povišena, do 37,5 celizijevih stupnjeva. Zbog toga doktori često roditeljima predlažu da ne skidaju djetetu odmah temperaturu pomoću lijekova već da češće kontroliraju temperaturu i nadziru da li se povećava i koliko brzo.

S druge strane, kada dijete ima povišenu temperaturu često je slabijeg apetita i lošijeg raspoloženja, u takvim situacijama je opet vaša prosudba ključna. Ukoliko vidite da je dijete bezvoljno nema razloga da mu ne date lijek za snižavanje temperature i na taj način mu olakšate.

Djeci manjoj od šest mjeseci se isključivo daje paracetamol i to prema kilaži djeteta i visini temperature, prema naputcima liječnika, a starijoj djeci se može davati i ibuprofen. Aspirin, odnosno acetil-salicilska kiselina se nikad ne smije davati maloj djeci i bebama, jer može biti vrlo opasan.

Osim lijekova mogu se koristiti i metode naših mama i baka kao što su oblozi na čelo, vrat i zglobove, ali nikako oblozi od alkohola, jer alkohol kroz pore ulazi u djetetov organizam i može napraviti štetu. Tuširanje u mlakoj vodi je dobro, ali sa postepenim dodavanjem hladne vode i oprezno. Nije dobro dijete zatopljavati kako bi se preznojavalo, jer mala djeca nemaju regulirano znojenje kao odrasli i zbog toga se treba postupiti upravo obrnuto i razgolititi dijete ili obući ga u tanku odjeću.

Kod povišene temperature potrebno je unositi puno tekućine. Ako dijete odbija tekućinu potrebno je davati ju na malu žličicu svakih par minuta i na taj će se nećin spriječiti mogućnost dehidriracije.

Lijekovi za snižavanje temperature djeluju trenutno i vrlo često nakon što prestanu djelovati (četiri do šest sati) temperatura ponovno raste. To je zbog toga što je infekcija još u tijelu i treba proći određeno vrijeme dok se infekcija ne suzbije. Obično je to dva do tri dana, ako je riječ o gripi tada temperatura može trajati i do sedam dana, a  ako je riječ o bakteriji i dijete uzima antibiotik treba do 48 sati dok antibiotik ne počne djelovati i tada i temperatura prolazi.

Ukoliko ne uspijevate djetetu sniziti temperaturu svakako potražite pomoć liječnika.