obrezivanje
Cirkumcizija je kirurška tehnika odstranjivanja prepucija (kožice glavića penisa).

Postoje različite tehnike, a razlikuju se ovisno o pacijentu i mišljenju roditelja. Neke od tehnika mogu ostaviti više kože kada je to moguće pa daju izgled više pokrivenog glansa (glavića penisa), dok druge ostavljaju glans potpuno nepokriven.

 

Neke patologije zahtijevaju složenije tehnike za rješavanje patologije, ali o tome se razgovara sa svim roditeljima kao i s djetetom, kada je to moguće. Obrezivanje je ambulantni zahvat, što znači da se pacijent isti dan otpušta kući.

Indikacije za cirkumciziju

 • Fimoza kod djece starije od 3-4 godine, posebno kada su vidljivi ožiljci na vrhu prepucija jer je u tom slučaju  šansa za rješavanje liječenjem medikamentima ili daljnjim čekanjem vrlo mala.
 • Epizoda parafimoze.
 • Ponovljene epizode balanopostitisa usprkos učinkovitim tretmanima i pravilnoj lokalnoj higijeni.
 • Urinarne infekcije kod dječaka bez urinarne malformacije, vezikoureteralnog refluksa ili poremećaja imuniteta kod djece koja su već prošla sve indicirane preglede. U tom slučaju, cirkumcizija može pomoći u smanjenju broja bakterija koje se nalaze između glansa i prepucija i kolonizaciju gornjih dijelova urinarnog trakta.
 • Vjerski razlozi: obrezivanje je osnovni dio židovske i muslimanske vjere.

Kontraindikacije za cirkumciziju

 • Postojanje neriješenih hipospadija (to je patologija kod koje je otvor uretra smješten ispred mjesta koje je uobičajeno na glansu), koža prepucija može zahtijevati kiruršku korekciju.

Koristi od cirkumcizije

 • Smanjuje rizik od upala urinarnog trakta. Rizik od upala urinarnog trakta kod dječaka u prvoj godini života je nizak, međutim, te su upale češće kod neobrezanih dječaka.
 • Sprječava novu epizodu parafimoze, koja zahtijeva hitnu intervenciju.
 • Sprječava nove epizode balanopostitisa.
 • Sprječava bolne erekcije (koje se normalno javljaju kod dječaka od ranog djetinjstva i tijekom cijelog života).
 • Smanjuje rizik od raka penisa kod starijih muškaraca. Premda je ovaj oblik raka vrlo rijedak, rjeđi je kod obrezanih muškaraca. Pojavljuje se kod muškaraca koji ne održavaju dobru higijenu.Priprema za zahvat

Ovisno o dobi pacijenta i prethodnoj povijesti bolesti, možda će biti potrebno obaviti neke testovi poput hemograma (analiza krvi), testova koagulacije, metaboličkih i urinarnih testova, elektrokardiograma. Ako je dijete zdravo, obavljaju se samo nužni testovi kako bi se izbjegli stres i nelagoda.

Lijekovi poput analgetika i antipiretika (poput ibuprofena, diclofenaca, ketoprofena) moraju se izbjegavati 10 dana prije zahvata jer mogu utjecati na koagulaciju i povećati krvarenje nakon zahvata. Ako dijete uzima bilo kakve medikamente ili je alergično na neke medikamente, materijale ili hranu, napomenite to dječjem kirurgu i osoblju po dolasku. Potrebno je doći na prazan želudac i bez uzimanja tekućina na dan zahvata.

Kod djece se zahvat obično obavlja pod općom anestezijom (dijete spava tijekom operacije). Da bi se umanjila bol nakon zahvata, djetetu se daje i lokalni anestetik za vrijeme obavljanja zahvata. Operacija obično traje od 45-60 minuta, nakon čega se dijete vraća u svoju sobu gdje ga se prati još nekoliko sati sve dok pacijent ne bude sposoban urinirati, a zatim se otpušta kući.


Oporavak nakon zahvata
Radi kontrole boli, preporučuje se uzimanje analgetika u obliku sirupa dan ili dva. 
Nakon cirkumcizije, vrh penisa može izgledati osjetljivo. Također će biti bez boje i natečen nekoliko tjedana. Često se pojavljuje žućkasti mukus ili krasta koja pokriva glavić penisa. To će s vremenom otpasti. Ne pokušavajte to oprati ili skinuti jer je to prirodan dio procesa zarastanja.

Liječnici često preporučuju da se nanosi kremu 2 puta na dan tjedan dana kako bi se smanjila suhoća glansa koji je tek izložen zraku. Danas se najčešće koriste šavovi koji su samorazgradljivi i otpast će za 2-3 tjedna.

Što se kupanja tiče, preporučuje se dnevno tuširanje od trećeg dana, izbjegavanje dugotrajnog izlaganja vlazi sve dok konci ne otpadnu u idućim danima.

Oporavak kod kuće uključuje boravak 2 dana u krevetu kako bi se spriječila trauma operiranog područja i ostatak tjedna boravak kod kuće. Nakon toga, dijete se može vratiti u školu ili vrtić, ali tijekom iduća 3 tjedna treba izbjegavati sportske aktivnosti. Prva kontrola najčešće je za 5 do 7 dana nakon zahvata, a obavlja se uglavnom radi provjere kako napreduje proces higijene, jer je glans prvih dana vrlo osjetljiv pa se roditelji ponekad pomalo plaše dobro očistiti to područje. Iduća kontrola najčešće je za 3 do 4 tjedna kako bi se provjerio proces zarastanja, izostanak novih sljepljivanja ili malih granuloma koji su reakcija na materijal šivanja.


Nakon zahvata, liječnika zovite u sljedećim situacijama:

 • Temperatura je 38 °C ili viša.
 • Zeleni ili žućkasti iscjedak iz linija šavova sa sve većim crvenilom, otok i bol.
 • Povraćanje više od 3 puta.
 • Jaka bol, koju ne ublažavaju lijekovi protiv bolova.
 • Krvarenje koje ne zaustavlja stalni pritisak: ako primijetite sporo curenje krvi, to je normalno. Ako krv kontinuirano kaplje, držite čvrsto pritisnuto 15 minuta bez provjeravanja i smanjivanja pritiska. Ako se krvarenje nastav javite se kirurgu pedijatru. Rijetko se događa, ali može biti potrebno provjeriti mjesto krvarenja. Neuočena trauma ili manipulacija djeteta mogu uzrokovati lokalno krvarenje.
 • U rijetkim slučajevima, mjesecima nakon zahvata uretra se može suziti (meatalna stenoza), što je reakcija na trenje glansa s donjim rubljem. U nekim će slučajevima biti potreban manji zahvat radi proširenja otvora.