igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Fimoza

klinac
Fimoza je otežano, ili potpuno onemogućeno, prevlačenje kožice preko glavića penisa.

Fimoza može biti urođena, ali i stečena. To znači da se može pojaviti u bilo kojem životnom dobu, no najčešće se zamjećuje kod djece u razdoblju od 3. do 5. godine života kada se preporučuje i rješavanje tog problema.


Više...

 

Upala srednjeg uha

sluh
Što je upaia srednjeg uha?

Najčešći uzrok privremenog gubitka sluha koji se može pojaviti u malog djeteta jest upala srednjeg uha. Kako je to jedna od najčešćih bolesti u dječjoj dobi, koja može imati dugotrajne posljedice za razvoj govora i opći psihofizički razvoj djeteta, željeli bismo poučiti vas o njezinim uzrocima, posljedicama i načinima sprječavanja.

Više...

 

Povraćanje i proljev u dječjoj dobi

beba


Infekcija probavnog sustava u dječjoj dobi je česta bolest koja se očituje povišenom temperaturom, proljevom, povraćanjem i bolovima u trbuhu. Stručni naziv za tu bolest je gastroenterokolitis.

Uzročnici su različiti virusi, bakterije i paraziti. U djece se ipak najčešće radi o virusnoj infekciji, uzrokovanoj rota ili adenovirusima. Od bakterijskih uzročnika značajniji su salmonele i kampilobakter.

Više...

 

Cirkumcizija (obrezivanje prepucija)

 

obrezivanje
Cirkumcizija je kirurška tehnika odstranjivanja prepucija (kožice glavića penisa).

Postoje različite tehnike, a razlikuju se ovisno o pacijentu i mišljenju roditelja. Neke od tehnika mogu ostaviti više kože kada je to moguće pa daju izgled više pokrivenog glansa (glavića penisa), dok druge ostavljaju glans potpuno nepokriven.

 

Više...

 

Pneumokokna bolest

kod doktora
Pneumokokna bolest je zajednički naziv za čitav niz oboljenja uzrokovanih bakterijom Streptococcus pneumoniae, poznatom i pod nazivom pneumokok.

 

Više...

 

Rotavirus

bebica
Rotavirus je virus koji često uzrokuje infekciju probavnog sustava (gastroenteritis) u male djece. Njime se do dobi do 5 godina zarazi gotovo svako dijete.

Infekcija rotavirusom karakterizirana je proljevom, povraćanjem i dehidracijom (gubitak tjelesne tekućine). U slučajevima teške infekcije potrebno je liječenje u bolnici.

Rotavirus je najučestaliji uzrok proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece i glavni je uzrok bolničkog liječenja zbog proljeva.

Godišnje od rotavirusne infekcije u zemijama EU oboli 3.6 milijuna djece. Učestalost rotavirusne infekcije u Hrvatskoj usporediva je s podacima iz ostalih europskih zemalja. Prema dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od svih prijavljenih gastroenteritisa poznatog uzroka u 89% slučajeva uzročnik je rotavirus.

 

Više...

 

Zarazne dječje bolesti

mali bolesni klinac
Kada govorimo o dječijim zaraznim bolestima najčešće su to bolesti s osipom na koži, takozvane egzantematske bolesti.

Dječije bolesti s osipom češće su u proljetnim mjesecima, a glavna im je karakteristika osip na koži u obliku mrlja, mjehurića ili sitnih crvenih točkica. Jače izražen osip ne znači i težu bolest, nego se radi samo o simptomu vezanom za određenu zaraznu bolest.
 
Beba dolazi na svijet s određenom količinom zaštitnih antitijela koje dobiva od majke preko posteljice.

Majčin organizam sadrži dovoljnu količinu antitijela protiv nekih virusa, primjerice ospica, koja štite dijete protiv te bolesti gotovo tijekom cijele prve godine, iako slabije nakon navrešenih šest mjeseci.

Egzantematskih bolesti ima šest u nizu i svaku ćemo pobliže objasniti:
Ospice

Vodene kozice
Rubeola

Šarlah
Peta bolest
Šesta bolest

 

Ospice

Ova zarazna akutna dječja bolest je jako proširena i gotovo sva populacija je do odrasle dobi preboljela ospice. Cjepivo protiv ove zarazne bolesti je već nekoliko desetljeća u upotrebi i kod nas je obavezno cjepivo.

Više...

 

Rubeola

Rubeola je akutna, infektivna bolest, koju karakterizira osip s svijetlocrvenim nepravilnim mrljama, te povećanje limfnih čvorova, osobito na vratu ili iza uha. I ova bolest se prenosi kapljičnom infekcijom, Rubeovirus se nalazi u sićušnim kapljicama sline, a bolesnik je najviše zarazan nekoliko dana prije pojave osipa i oko četiri dana poslije.

Više...

 

Vodene kozice

Vodene kozice akutna su zarazna bolest prije svega dječje dobi, a uzročnik je virus Varicella - Zoster. Od ove zarazne bolesti obolijeva najmanje 90% djece mlađe od 15 godina. Vrlo je zarazna, a najviše u tri do četiri dana nakon pojave osipa. Kad se oblikuju kraste bolesnik više nije zarazan.

Više...

 

Šarlah

Bolest se prenosi kapljičnom infekcijom baš kao i ostale navede bolesti, ali je ovo jedina bolest kojoj uzročnih nije virus već bakterija skupine streptokoka i zbog toga se liječi antibioticima.

Više...

 

Peta bolest

Ova bolest je dobila ovaj naziv jer zauzima peto mjesto u nizu zaraznih bolesti s osipom. Peta bolest je posljedica infekcije virusom Parvovirus B19 i  prenosi se kapljicama sline koje sadrže virus.

Više...

 

Šesta bolest

Zadnja u nizu egzantematskih bolesti dječje dobi, ali vrlo česta. Ova bolest se još naziva i trodnevna vrućica i pojavljuje se kod djece manje od dvije godine. Šestu bolest uzrokuje virus iz porodice Herpes virusa.

Više...

 

Akutna limfoblastična leukemija

leukemija
Najčešća zloćudna bolest dječje dobi.

Povodom obilježavanja Europskog tjedna leukemije i limfoma razgovarali smo s doc. dr. sc. Ernestom Bilićem, s Klinke za pedijatriju KBC-a Zagreb o akutnoj limfoblastičnoj leukemiji (ALL), najčešćoj zloćudnoj bolesti dječje dobi.

Više...

 


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?