mlijeko
Alergija na kravlje mlijeko kod male djece je najučestalija u usporedbi sa svim ostalim alergijama na hranu.

Novorođenčetu alergičnom na mlijeko može se nakon konzumacije dječje hrane na bazi kravljeg mlijeka pojaviti ekcem ili osip, može teško disati i/ili će mu curiti nos ili biti začepljen.

Manje ozbiljne reakcije također mogu uključivati povremena povraćanja i rijetku stolicu u kojoj ima sluzi, dok se kod ozbiljne alergije javlja često povraćanje i rijetka, vodena stolica s mogućim tragovima krvi.

U svakom je slučaju važno čim prije otkriti uzrok takvih simptoma, jer oni brzo dovode do dehidracije i kemijske neravnoteže vrlo opasne za malo dijete.

Ako sumnjate na alergiju, prvo razgovarajte sa svojim pedijatrom, koji će vam preporučiti daljnje korake. Ako je u obitelji bilo još slučajeva alergija, liječnik će vam vjerojatno preporučiti promjenu hrane - ili da koristite dječju hranu na bazi sojinog mlijeka ili hipoalergenu hranu.

Pri tome se može dogoditi da se pri prelasku na sojinu mlijeko ne dogodi nikakvo poboljšanje. Naime, ovakve se alergije često križaju, pa je znatan broj djece alergične na kravlje mlijeko istodobno alergično i na soju. Jednako vrijedi i za kozje mlijeko, koje uz to u sebi ne sadrži ni folnu kiselinu, pa ako se odlučite na njega svakako potražite ono koje je obogaćeno tim vitaminom. No, prelazak na hipoalergeno mlijeko trebao bi riješiti problem.Vrlo rijetko može biti slučaj da se umjesto o alergiji na kravlje mlijeko zapravo radi o nedostatku nekog enzima. Naime, dijete se može roditi nesposobno za stvaranje laktaze - enzima koji je potreban za razgradnju šećera laktoze koja se nalazi u mlijeku. Takvo dijete od samog početka ima uporan proljev i ne dobiva na težini.

Za razliku od alergije na mlijeko koja je većinom privremena, ovaj prirođeni nedostatak laktaze većinom je trajan i takvo dijete vjerojatno nikad neće biti sposobno probaviti proizvode od običnog mlijeka. No, vrlo je vjerojatno da će mu sasvim odgovarati proizvodi sa smanjenim udjelom laktoze, pa i dječja hrana koja sadrži malo ili nimalo laktoze većinom rješava taj problem.

Novorođenačka alergija na kravlje mlijeko većinom nestaje do kraja prve godine, a gotovo uvijek do kraja treće. Ako ste djetetu iz prehrane ukinuli proizvode na bazi kravljeg mlijeka, liječnik će vam vjerojatno savjetovati da ih nakon prvog rođendana pokušate ponovno uvesti. Ako se alergijska reakcija tada ponovi bilo bi dobro obaviti pregled kod specijaliste alergologa, kako biste na vrijeme dobili detaljne informacije i upute za daljnje korake kojima ćete stanje najbolje držati pod kontrolom.