Ugodno spavati, u trudnoći, može biti zaista teško, a kako trudnoća napreduje poremećaj spavanja sve je teži. Tokom cijele trudnoće možete se osjećati umorno i pospano. No, evo nekih savjeta kako bolje spavati i osjećati se bolje.

Trudnicama se ne preporuča spavati na leđima nakon 3 mjeseca trudnoće. To je zato što težina djeteta  i maternice pritišće glavnu venu koja tjera krv iz donjeg dijela tijela do srca. Zato ležanje na leđima može uzrokovati vrtoglavicu, preznojavanje i lupanje srca. Ako vam se i pojave simptomi, oni su dovoljno jaki da većinu ljudi natjeraju da spontano promjenje položaj, pa sama pojava simptoma neće zapravo ugroziti dijete. No, ako ignorirate simptome može doći do nesvjestice. U svakom slučaju, ima jako malo žena koje zapravo i mogu leći na leđa u zadnjim mjesecima trudnoće, pa na položaj ležanja trebate pripaziti tokom drugog trimestra, a kasnije će vam tijelo samo diktirati moguće položaje.

Trudnicama se preporuča spavanje na lijevom boku, jer se tako bebi omogućava najviše mjesta, najmanji pritisak ostalih organa na posteljicu te najveći protok kisika i hrane kroz pupčanu vrpcu.