Čudesne vježbe u trudnoći - kegelove vježbe, zapravo su vježbe koje bi svaka žena trebala naučiti, trudna ili ne. Iako vam je možda dosta savjeta i ljudi koji vam stalno govore da bi tokom trudnoće trebali vježbati, kegelove vježbe su vrlo jednostavne i ne iziskuju poseban napor, a korist od njih može biti mnogostruka.

Uslijed svih promjena tijekom trudnoće, može doći i do slabljenja mišića zdjeličnog dna. Maternica raste i mišići koji podržavaju maternicu i mokraćni mjehur izloženi su naporu pa je moguće da dođe do pojave nekontroliranog ispuštanja mokraće ili inkontinencije. Inkontinencija se može nastaviti i nakon trudnoće jer su isti mišići bili maksimalno istegnuti tijekom izgona bebe. Pravilnom tjelovježbom u trudnoći i nakon poroda možete ih učvrstiti.

Kegelove vježbe nazvane su prema čovjeku koji ih je osmislio - dr. Arthur Kegel, koji ih je sugerirao pacijenticama još 1940 godine. Vježbe su osmišljenje da jačaju sve mišiće uro-genitalnog trakta.

Vježbe sprječavaju ili tretiraju inkontinenciju u trudnoći i nakon poroda te također učvršćuju mišiće koji će poboljšati vaše seksulane odnose nakon poroda. Vježbe također smanjuju mogućnost pojave hemeroida, jer zahvaćaju i rektalno područje.

Vezano uz sam porod - vježbajući mišiće zdjeličnog dna, znat ćete opustiti ih u porodu, a opuštanje ne samo da porod čini ugodnijim, već i spriječava pucanje tkiva međice. Osim toga, jači mišići pomažu ženi pri porodu da tiska jače i lakše istisne dijete.

Prije izvođenja vježbi upoznajte mišiće zdjeličnog dna. Pokušajte tijekom mokrenja zaustaviti srednji mlaz urina. Ako to možete napraviti brzo i lako, vaše zdjelično dno je u dobrom stanju. Ako to ne možete napraviti, vidjet ćete kako nekoliko tjedana Kegelovih vježbi može učiniti čuda.

Pročitajte i:
Kako se rade Kegelove vježbe?

Kako se rade Kegelove vježbe?
Na sreću, upute za kegelove vježbe su vrlo jednostavne:

- stegnite mišiće zdjelice tokom mokrenja kao da pokušavate zaustaviti mlaz
- zadržite stegnuto dok nabrojite do 3
- polako popuštajte stezanje i opustite se

I to je to. Napravili ste svoju prvu kegelovu vježbu. Najbolji dio kegelovih vježbi je što ih možete raditi bilo gdje i bilo kada. Dok gledate televiziju, stojite u redu na blagajni, vozite se u autu... Samo stisnite mišiće zdjeličnog dna i zadržite ih stisnute dok nabrojite do pet, tada ih opustite i ponavljajte vježbu desetak puta, te postupno povećavajte vrijeme izvođenja.

Kada se malo uvježbate, pokušajte tokom dana raditi raditi 3 do 4 seta od 25 ponavljanja. U početku zadržite stezanje u jednom ponavljanu par sekundi, a kako ćete jačati mišiće i osjećati da su snažniji povećajte stezanje na 10 sekundi.  Kada postanete vješti u izvođenju kegelovih vježbi, pokušajte ih raditi u različitim položajima: ležeći, sjedeći, čučeći, sjedeći prekriženih nogu (na "turski“ ), na sve četiri.

Kada stežete zdjelčične mišiće nemojte stezati mišiće stražnjice, bedara ili trbuha, jer oni ne trebaju biti uključeni u kegelove vježbe. Možete primjetiti da prilikom stiskanja mišića zdjelice stišćete i rektalne mišiće. Što ćete više vježbati moći ćete se više fokusirati samo na mišiće zdjelice.

Nakon poroda nastavite raditi kegelove vježbe i pokušajte postići da one postanu redovan dio vaše dnevne rutine vježbanja.