igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Seksualna želja u trudnoći

U vođenju ljubavi često se uživa upravo u trudnoći, jer ste zbog povećanja razine hormona zainteresiraniji za spolne odnose, a i nema brige oko kontracepcije. Drugi trimestar najčešće je razdoblje iznimno povećanog libida. No, bit će trenutaka kada ćete možda u potpunosti izgubiti interes za spolne odnose, osobito u prvim i posljednjim tjednima.

Neke žene osjećaju gubitak želje i motivacije za seksulanim odnosima tokom cijele trudnoće. Razlozi mogu biti strah od povrede djeteta ili pobačaja, vrtoglavice i mučnine u prvom trimestru, nezadovoljstvo svojom veličinom i preokupacija nadolazećim porodom u trećem trimestru i sl. 

U svakom slučaju pokušajte ostvariti otvorenu komunikaciju s partnerom i razgovarajte o svojim potrebama za intimnošću. Vaše potrebe i osjećaji tokom trudnoće će se mijenjati, pa recite partneru što vam odgovara u određenom trenutku. Poljupci i zagrljaji također su vrlo važna podrška u trudnoći.

 

Da li je seks u trudnoći siguran?

U urednim trudnoćama možete imati seksulane odnose tokom cijele trudnoće i oni neće ni na koji način naškoditi bebi. Vaša beba zaštićena je vodenjakom, plodnom vodom i mišićima maternice, a debeli sluzavi čep na vratu maternice štiti bebu od infekcija. Ukoliko je trudnoće uredna odnose možete imati sve do puknoća vodenjaka, a neki liječnici potiču na seksulane odnose kao prirodan poticaj trudovima u slučajevima kad je prošao planirani termin poroda. 

Suzdržite se od odnosa ukoliko vam tako odredi liječnik, ukoliko imate krvarenje, curenje plodne vode ili neku komplikaciju poput vanmaternične trudnoće, skraćenog ili otvorenog vrat maternice, placentu previu, preklampsiju, te rizik od spontanog pobačaja.

Neki liječnici ne preporučuju odnose tokom prvog tromjesečja, iako je trudnoća uredna, ukoliko ste u prošloj trudnoći imali spontani pobačaj.

 

Zašto je seks u urednoj trudnoći poželjan i za majku i za dijete?

Ima mnogo razloga zašto seks u trudnoći može biti sasvim novo, znatno ugodnije, iskustvo. Neke žene u trudnoći po prvi puta dožive orgazam ili multi-orgazme. Razlozi su povećano vaginalno lučenje, povećana osjetljivost genitalnog područja i grudi, te ne korištenje kontracepcijskih sredstava.

Seks i orgazam u urednoj trudnoći zapravo može biti koristan i za vas i za bebu. Prilikom seksulanog odnosa majka vježba mišiće zdjelice, što je dobra priprema za porod, a prilikom orgazma oslobađa se endorfin, koji putem krvi zahvaća i dijete. Endorfin je hormon koji pomaže u oslobađanju od boli, a zovemo ga još i "hormon sreće", jer postiže da se osjećamo sretno i opušteno.

Ukoliko vam je liječnik zabranio seksulane odnose penetracijom, proširite horizonte. Možda ćete se poželjeti međusobno masirati, masturbirati zajedno ili uživati u oralnom seksu.

 

Položaji za vođenje ljubavi u trudnoći

U drugom te pogotovo trećem tromjesečju, kada trbuh postaje veći, položaji u kojima je partner na vama neće smatrati ugodnim ni sigurnim, pa treba naći drugačije položaje u kojima ćete se osjećati opušteno i partner neće pritiskati područje trbuha. Tokom trećeg tromjesečja takodjer treba izbjegavati duže ravno ležanje na leđima, pa je to još jedan razlog za nalaženje alternative tradicionalnom misionarskom položaju.

Pokušajte s položajima u kojima je parter iza vas dok vi ležite na boku ("žličice") ili položaji u kojima ste vi na partneru dok partner leži na krevetu ili sjedi na stolici. Pomognite se jastucima i udobno se smjestite, isprobajte različite položaje koji ne opterećuju trbuh i "začinite" vaš seksualni život.

 

 

Kako vaš partner može doživjeti seks u trudnoći?

Suprotno mišljenju većine trudnica muškarci će tijelo svoje partnerice u trudnoći smatrati još ljepšim i poželjnijim. Razlozi mogu biti ubuđenost zbog povećanja vaših grudi, uživanje u porastu vaše težine i zaobljenom trbuhu, bezbrižnost zbog nepotrebne kontracepcije, novi načini zadovoljstva, otkrivanje novih položaja i sl.

Muškarci također mogu brinuti hoće li seksulani odnosi štetiti bebi ili možda nanjeti bol ili nelagodu partnerici. Tjeskobe koje se mogu javiti, iako neutemeljene, sasvim su normalne i mogu se riješiti otvorenim razgovorom. To može biti smanjena želja za seksualnim odnosima, fizička neugodnost, strah od povrede bebe, briga da će liječnik zabraniti seksualne odnose i sl.

 

Kakvi su to grčevi koje osjećam nakon orgazma?

Ako nakon seksulanog odnosa osjetite blage grčeve u donjem dijelu trbuha, ne trebate se zabrinuti. Grčevi nakon ograzma su normalni i osjeća ih večina trudnih žena, posebno u trećem tromjesječu. Ti grčevi zapravo su iste kontrakcije mišića koje ste imali i prije trudnoće, samo ih sada osjećate snažnije zbog povećanja uterusa i povećane razine hormona. Takve lagane kontrakcije mogu trajati između 30 minuta i jednog sata. 

 

Znakovi na koje treba pripaziti nakon seksa u trudnoći

Iako seks tokom trudnoće može biti vrlo zabavan i koristan, ima nekoliko znakova upozorenja na koje trebate pripaziti nakon odnosa ili orgazma. Ti znakovi su vrlo bolne kontrakcije, grčevi u uterusu koji traju više od jednog sata, neobičan ili pojačan vaginalni iscjedak ili krvarenje.

Iako se rijetko pojavljuju, ti znakovi mogu značiti prijevremeni porod ili pobačaj, pa trebate odmah kontaktirati svog liječnika.

 

Seks nakon poroda

Nema nekih posebnih ograničenja, no ipak se smatra da je medicinski sigurnije suzdržati se od seksulanih odnosa šest tjedana nakon poroda, pogotovo ako ste imalli epiziotomiju.

Također nema ni posebnih oznaka što je "normalan" period za početak odnosa. Žene koje su rodile carskim rezom vjerovatno će početi s odnosima ranije od žena koje su rodile vaginalno. Većina parova započine odnose izmedju sedmog tjedna od poroda i godine dana. No, "normalan" period bi bio onaj za koji osjećate da je ispravan za vas.

Neke žene osjete smanjeno vaginalno lučenje nakon poroda, pa ćete možda u početku pokušati s vaginalnim lubrikantom.

Važno je nastaviti s kegelovim vježbama i nakon poroda kako biste ojačali mišiće. Kegelove vježbe i nakon poroda pomoći će normalizaciji seksulanih odnosa, ali i spriječiti urinarnu inkontinenciju.

 


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?