trudoca zablude
Biti u drugom stanju nije jednostavno, to je velika stvar i svaka trudnoća je zapravo jedno čudo. A kao i svako čudo, tako i trudnoća donosi mnogo pitanja i nedoumica. Trudnica mora znati mnogo informacija, kako bi u danom trenutku mogla donijeti educiranu odluku.

Osnovno što bi trudnica trebala znati jest što su činjenice, a što samo "bapske priče" jer će joj vjerovanje u priče samo otežati život u ovom osjetljivom razdoblju.

 

 

 

 

1. zabluda - Trudnoća traje 9 mjeseci.
Da, to je zabluda! Devet mjeseci je, ovisno o danu začeća, otprilike 39 tjedana. No, većina liječnika "punim terminom" smatraju trudnoću od 40 tjedana, dok neki liječnici trudnoćom smatraju iznesenom već u 37. tjednu. Osim toga, otprilike 10% žena trudnoću prenese nakon 40. tjedna, što je također normalno.

2. zabluda - Jutarnja mučnina javlja se ujutro.
Na žalost, takozvana "jutarnja" mučnina može se javiti u bilo koje doba dana, a i trajati od jutra do večeri. Neke trudnice zaista iskuse jutarnju mučninu tijekom prvog tromjesečja, no neke manje sretne s mučninom se bore veći dio dana ponekad i kroz cijelu trudnoću. Naime, mučnina nije vezana uz vrijeme, već uz razine hormona.

3. zabluda - Trudnica jede za dvoje i može jesti koliko želi.
Ako povjerujete ovoj tvrdnji završit ćete s viškom kilograma, van forme i vjerojatno s problemom nedostatka samopouzdanja. Naime, liječnici preporučuju da trudnica svoju prehranu pojača sa samo 300 dodatnih kalorija na dan. To je npr. jedan komad piletine, tri jabuke ili porcija jogurta s malom količinom mliječnih masti. Ono što bi se trebalo značajno povećati je unos vode, i to na 10 do 12 čaša na dan.

4. zabluda - Sve trudnice "sjaje".
Da, trudnica "sjaji"... ako je jedna od sretnica. Neke trudnice su premorene, s otečenim stopalima i gležnjevima, problemima s probavom, trudničkim aknama, u depresiji ili se bore s tjeskobom. Također je teško "sjajiti" ako svako malo trčite u kupaonu povraćati...

5. zabluda - Trudnica se ne smije baviti tjelovježbom.
Umjerena i lagana tjelovježba korisna je i za trudnicu i za bebu. Naravno, ne biste smjeli pretjerivati ili raditi vježbe koje utječu na trbušni dio, jer to može biti opasno. Jedan od odličnih oblika tjelovježbe za vrijeme trudnoće je prenatalna joga.

6. zabluda - Trudnica ne smije biti u kontaktu s mačkama.
Trudnica bi svakako trebala izbjegavati kontakt s mačjim toaletom, budući da se tu mogu nalaziti paraziti toksoplazmoze koji mogu uzrokovati deformitete kod beba u razvoju. No, u maženju s vašom mačkom možete slobodno uživati kao i prije trudnoće.

7. zabluda - Trudnice ne bi smjele imati seksualne odnose.
Svakako je poželjno da partneri nastave uživati u intimnim trenucima i za vrijeme trudnoće. Jedini razlozi zašto bi se trebali suzdržavati od seksa su neočekivano krvarenje ili trudovi. U oba je slučaja potrebno čim prije kontaktirati liječnika.

8. zabluda - Trudnica ne smije dizati nikakav teret, jer to može potaknuti porod.
Kao trudnica svakako ne bi trebala hodati naokolo i dizati terete, zato što bi mogla ozlijediti leđa. U kasnijim mjesecima vjerojatno ćete i sama zaključiti da je sam trbuh dovoljan teret. Zato ako trebate pomaknuti nešto teško - potražite pomoć.

trudnoca
9. zabluda - Trudnica ne smije koristiti računalo, mobitel ili mikrovalnu.

Računala, mobiteli i mikrovalne pećnice sasvim su sigurni za trudnice. Čak je i snimanje rendgenskim zrakama u redu ako liječnik specijalist smatra da je to potrebno. U svakom slučaju, svatko bi trebao izbjegavati izlaganje nepotrebnom zračenju, pa tako i trudnice.

10. zabluda - Trudnice koje imaju jutarnje mučnine nose curicu.
Jutarnja mučnina uzrokovana je povišenim razinama estrogena i nema nikakve veze sa spolom bebe.

11 zabluda - Trudnice koje imaju žgaravicu nose bebu s puno kose.
Žgaravica nije ni na koji način povezana s količinom kose na glavi bebe. Žgaravica je povezana s rastom fetusa, zbog čega se želudac pomiče više. Tada sve što trudnica pojede uzrokuje vraćanje kiseline iz želuca u donji jednjak, što rezultira iritacijom i žgaravicom.12. zabluda - Masaža može uzrokovati spontani pobačaj.

Jedina situacija kada bi trudnica trebala izbjeći masažu je ako ima jutarnje mučnine, budući da tada masaža najvjerojatnije neće biti baš ugodna. U slučaju da nemate jutarnje mučnine, a još uvijek niste sasvim opušteni po pitanju masaže, napomenite maseru da ste trudni i zatražite posebno nježnu masažu u predjelu trbuha. A potom - uživajte!

13. zabluda - Trudnica se ne smije kupati.
Kupke kao takve, u čistoj vodi, nisu štetne za trudnicu i voda ne ulazi u porođajni kanal. Važno je pripaziti da voda ne bude prevruća, kako se tjelesna temperatura trudnice ne bi previše podigla. Kupku je poželjno preskočiti samo ako je pukao vodenjak ili ako se pojavilo neočekivano krvarenje. U oba je slučaja potrebno čim prije kontaktirati liječnika.

trudnoća
14. zabluda - Pun mjesec može potaknuti porod kod trudnica koje su u terminu.

Ovo je još jedan mit, tj. "bapska priča". Mjesec nema utjecaja na žensko tijelo, sve što se događa u trudnoći događa se iznutra.

15. zabluda - Začinjena hrana može potaknuti porod kod trudnica koje su u terminu.
Začinjena hrana uopće ne potiče porod. Žene koje žele potaknuti porod samo će proživljavati nelagodu koju će im jako začinjena hrana uzrokovati. Jednostavno se morate strpjeti, a u međuvremenu možete za savjet upitati i svog liječnika.

16. zabluda - Sve trudnice su "lude".
Ne prolaze sve trudnice neravnotežu hormona zbog koje se ponašaju drugačije nego inače. Zato ne treba ni pretpostavljati da su sve trudnice "lude".