igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Zablude o trudnoći

trudoca zablude
Biti u drugom stanju nije jednostavno, to je velika stvar i svaka trudnoća je zapravo jedno čudo. A kao i svako čudo, tako i trudnoća donosi mnogo pitanja i nedoumica. Trudnica mora znati mnogo informacija, kako bi u danom trenutku mogla donijeti educiranu odluku.

Osnovno što bi trudnica trebala znati jest što su činjenice, a što samo "bapske priče" jer će joj vjerovanje u priče samo otežati život u ovom osjetljivom razdoblju.

 

Više...

 

Potvrđivanje trudnoće

 Trudnoću trebate ustanoviti što prije. Vaš lječnik može testirati uzorak mokraće; oko dva tjedna nakon izostanka prve menstruacije u mokraći će se pojaviti hormon hCG, prisutnost kojeg će potvrditi trudnoću. Druga je mogućnost da u ljekarni kupite kućni pribor za utvrđivanje trudnoće i test napravite sami, no nakon kućnog testa također bi trebali posjetiti svog liječnika. Nakon izostanka dviju menstruacija liječnik može i ginekološkim pregledom ustanoviti jeste li trudni.

Kućni pribor za otkrivanje trudnoće (test na trudnoću)
Svaki takav pribor sadrži kemijsku otopinu koju pomiješate s nekoliko kapi mokraće. Za test valja uzeti prvu jutranju mokraću. Različiti pokazatelji, npr. promjena boje, pokazat će jeste li trudni ili niste. Ti su testovi prilično precizni ako pažljivo slijedite upute, no mogu dati krive – bilo pozitivne, bilo negativne – rezultate, tako da bi ih liječnik uvijek morao provjeriti.

 

 

 

Izračunavanje termina poroda

Trudnoća od oplodnje do porođaja traje od 263 do 280 dana, odnosno 40 tjedana, odnosno 10 lunarnih mjeseci. Najvjerovatnije vrijeme začeća jest vrijeme ovulacije. U uobičajnom ciklusu dugom 28 dana od ovulacije dolazi oko 14 dana prije no što bi trebala nastupiti naredna menstruacija. Ukoliko su ciklusi bili duži od 28 dana, ali još uvijek redoviti, tada se očekivani termin poroda odgađa za onoliko dana koliko je menstruacijski ciklus dulji od 28 dana. Da biste približno izračunali datum poroda, prvom danu posljednje menstruacije pribrojite 280 dana (266 plus 14).

Svaka trudnica, dakle, ima svoj očekivani termin poroda. No, to je podatak samo za orijentaciju, jer samo 2% žena rodi na sam predviđeni datum. Iako trudnoća u prosjeku traje 40 tjedana, normalna trudnoća može trajati 37 do 42 tjedna, pa u širom smislu riječi to razdoblje onda smatramo mogućim terminom te tada možemo očekivati znakove poroda. Djeca koje se rode u tom razdoblju su najčešće zrela, zdrava i sposobna za normalan život.  

 

Rani pokazatelji trudnoće

Jedna ili više takvih promjena može značiti da ste trudni. U početku ne morate primjetiti ni jedan od tih znakova a da ipak instinktivno znate da ste trudni, zato što "se osjećate drukčije“. Ako primijetite neke od navedenih simptoma ili znakova trudnoće, možete napraviti test na trudnoću, a svakako se obratite i svom liječniku. On će ginekološkim i/ili ultrazvučnim pregledom postaviti dijagnozu trudnoće.

 

Više...

 


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?