igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Tjelesna težina u trudnoći

Trudnoća je razdoblje u životu kada je poželjno da dobijete na težini. Vaša se tjelesna masa povećava zbog različitih zbivanja u tijelu, uključujući i tjelesnu masu djeteta koje ćete rodi­ti.

Za zdravu tru­dnoću i zdravo dijete najbolje je da žena s normalnom tjelesnom masom dobije 12 kg do 16 kg. No možete ukupno dobiti i više ili manje. Težite polaganom i stalnom povećanju svoje tjelesne mase, ali imajte na umu da svaka žena ima individualne osobine.

Liječnik koji brine o vašoj trudnoći odredit će pravi prirast tjelesne mase u trudnoći. Preporuke će se zasnivati na raznim činjenicama kao što je tjelesna masa prije trudnoće, medicinska anamneza, zdravstveno stanje u trudnoći i zdravstveno stanje vaše bebe.

 Tjelesna težina u prvom tromjesečju
Ukoliko niste imali problema s povraćanjem, mogli ste dobiti 1,2 kg, odnosno oko 10% ukupne dobivene težine u trudnoći. Idealan porast težine do kraja ovog razdoblja iznosi 2 kg, odnosno 450 g do 680 g mjesečno.


Tjelesna težina u drugom tromjesečju
U iduća tri mjeseca možete očekivati da ćete dobiti 5-7 kg, odnosno 50-60% ukupnog povećanja težine. Idealan porast težine do 28. tjedna iznosi 9 kg, odnosno 230 g do 340 g tjedno.


Tjelesna težina u trećem tromjesečju
Tijekom posljednjih mjeseci vjerovatno ćete dobiti još oko 4 kg, odnosno 30-40% ukupnog poratsa težine u trudnoći. Idealan porast težine do kraja trudnoće iznosi
12 kg, odnosno 340 g do 450 g tjedno.

 
Ukupna dobivena težina

Ukupna dobivena težina sastoji se od sljedećeg:

Dijete cca 2500 do 4200 g
Posteljica cca 700 g
Plodova voda  cca 900 g
Povećanje dojki  cca 450 do 1350 g
Povećanje maternice  cca 900 g
Zalihe masti i povećanje mišićne mase  cca 1800 do 3800 g
Povećan volumen tekućine  cca 900 do 1350 g
Povećan volumen krvi  cca 1350 do 1800 g

Ukupno cca 12 do 16 kg

 

 

Tjelesna masa djeteta

Tjelesna masa djeteta djelomično ovisi o tome koliki je vaš prirast na težini tijekom trudnoće, a normalna porođajna tjelesna masa je važna za zdravlje novorođenčeta. Normalnom tjelesna masom djeteta smatra se ona između 2.812 i 4.173 grama, iako bi idealna tjelesna masa bila ona oko 3.500 grama. Djeca rođena s tom tjelesnom masom imaju manju učestalost smrti u dojenačkoj dobi, manje tjelesnih i duševnih oštećenja, manje teških bolesti u djetinjstvu te bolji početak u životu nego manja djeca.

Pročitajte i: 
Što se smatra normalnom porođajnom težinom djeteta? 

Više...

 

Pravilan unos kalorija tokom trudnoće

Da biste postigli dodatnu tjelesnu masu, morat ćete u trudnoći unijeti oko 100 000 dodatnih kalorija (418 680 J). To izgleda mnogo, ali i nije kad uzmete u obzir da trudnoća traje devet mjeseci.

Kako biste osigurali pravilnu prehranu za vas i bebe,a pritom se ne udebljali pretjerano, preporučeno je jesti 6 manjih obroka dnevno. Na taj način vaš metabolizam će bolje funkcionirati nego da jedete npr. 3 veća obroka. Pokušajte npr. započeti sa laganim zajutrakom u 8h, zatim doručkom u 10h, laganim medjuobrokom u 13h, ručkom u 16h, voćem u 18h, te laganom večerom u 20h.

Mnoge neugodnosti rane trudnoće, npr. osjećaj gladi, mučnina i povraćan­je, mogu se ublažiti time da nešto "prigrizete" između osnovnih obroka, odnosno da jedeti više manjiih obroka dnevno. No, jedite manje obroke zdrave hrane da ne biste dobili previše na težini.

U prvom trimestru trudnoće svoj ćete preporučeni mjesečni prirast tje­lesne mase od 450 g do 680 g osigurati dnevnim dodatkom od 200 kalorija (837,36 J) u odnosu na količinu energije koju ste unosili prije trudnoće. Važno je da te kalorije dolaze iz hrane koja ima najveću hranjivu vrijednost i za vas i za dijete. Tih dodatnih 200 kalorija dobit ćete iz npr. jedne kriške kruha od punog zrna, čaše obranog mlijeka i 30 g nemasnog mesa.

U drugom trimestru razvija se posteljica koja izlučuje hormone koji djetetu osiguravaju ujednačeniji izvor hrane. U drugom i trećem trimestru trebat ćete dnevno 300 do 500 kalorija (1256 do 2093 J) više nego što ste ih uzimali u prehrani prije trudnoće. Što budete aktivni­ji, trebat ćete više kalorija.

 

 

 

Fizičke promjene u trudnoći

Hormoni opuštaju ligamente, povećavajući njihovu elastičnost, što može povećati rizik od ozljeda zglobnih struktura i mišićnog istegnuća.
 
Rast trbuha pomiče centar gravitacije prema naprijed, što može uzrokovati problem sa ravnotežom.
 
Povećanje tjelesne težine predstavlja veliki stres na sustav za kretanje.
 
U prvom, a ponekad i u drugom trimestru, pada krvni tlak pa je potrebno izbjegavati aktivnosti koje zahtjevaju nagle promjene položaja.
 
Zbog povećane potrebe za kisikom raspiratorni sustav radi napornije da bi osigurao dovoljnu količinu kisika za majku i za dijete, pa pri povećanom fizičkom naporu može uzrokovati zaduhu ili osjećaj nedostatka zraka.
 


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?