brojanje udaraca djeteta
Pokrete bebe odnosno bebine udaraca svaka trudnica jedva čeka osjetiti. Negdje između 18 i 25 tjedna trudnoće možete osjetite prve udarce, a od 28. tjedna na dalje preporučuje se brojanje pokreta bebe kako bi se dnevno pratilo stanje bebe.

 

Važnost brojanja bebinih udaraca
Udaranjem vam beba daje do znanja da je sve u redu. Iako zna biti neugodno, njezini pokreti, ponekad to mogu biti i pravi udarci, pružaju vam osjećaj sigurnosti - beba raste i aktivna je.

Nemojte biti zabrinuti ako u početku niste sigurni što osjećate. Prvih tjedana teško je razlikovati pokrete bebe od plinova i drugih senzacija koje se događaju u vašoj utrobi. Kasnije će udarci biti snažniji i uočit ćete uzorak po kojem se pojavljuju. Također ćete moći uočiti periode kada je beba mirna i spava te kada je aktivna te što najviše pokreće aktivnost vaše bebe - period nakon vašeg obroka, neki položaj tijela ili sl.

Brojanje bebinih pokreta je jednostavan i besplatan način da dobijete uvid u zdravlje vaše bebe. Ako primijetite promjenu, bilo to neobično povećanje ili smanjenje aktivnosti, to može značiti da beba pati. Ako se bilo koje od ovoga dogodi, odmah nazovite svoga liječnika. Ako ne možete stupiti u kontakt s vašim liječnikom, uputite se u bolnicu. Tamo će provjeriti vaše sumnje. Može se dogoditi da je “lažna uzbuna”, no vi ste dobro učinili odlaskom na pregled.

Svakako imajte u vidu da ne postoji neki standard što se broja udaraca tiče, ali u prosjeku biste trebali osjetiti barem 5 jasnih pokreta unutar jednog sata. Bebe spavaju, i možda će postojati trenuci u danu kada nećete osjećati ili ćete vrlo malo osjećati pokrete bebe - stoga je vrlo bitno da budete svjesni bilo kakvih promjena u bebinom dnevnom ritmu, a s vremenom ćete uspjeti pratiti bebin ritam.

trudnoca

Kako brojati bebine udarce
Brojati udarce bebe se može na razne načine, ovo je samo jedan od njih. Prvo trebate uvidjeti kada je vaša beba najaktivnija - u neko određeno doba dana, nakon vašeg obroka u nekom posebnom položaju tijela i sl.

Kod većine trudnica bebe su najaktivnije nakon obroka ili nečeg slatkog, nakon hladnijeg pića ili u položaju mirovanja neposredno nakon neke fizičke aktivnosti. S obzirom na doba dana smatra se da je bebe najaktivnija između 9 navečer i 1 ujutro kada pada razina šećera u tijelu trudnice.

Svaki dan u isto vrijeme uzmite si vremena i osjetite bebine pokrete. To ne znači da morate prestati raditi što radite, nego samo budite svjesni bebinih udaraca i brojite svaki udarac unutar zadanog vremena. Ako niste osjetili barem 5 pokreta unutar sat vremena, trebali biste ponovo brojati udarce, ali ovaj puta dok ležite na lijevom boku i fokusirajući se samo na brojanje bebinih pokreta. Ležanjem na lijevom boku beba dobiva najviše kisika, pa se smatra da je u tom položaju beba najaktivnija.

Kažemo da brojimo udarce, ali okretanje i bilo koji jasni pokreti se također broje. Nemojte brojati štucanje. Čut ćete da se bebe uspore kako se približava termin poroda. Da li je to istina je dvojbeno, ali ako se vaša beba uspori, promjena ne bi trebala biti nagla. Nagla promjena može značiti problem.

Ako nakon ponovnog brojanja, ne osjetite 10 unutar dva sata, vrijeme je da nazovete vašega liječnika