Dijete koje raste u vama ima samo jedan izvor hrane - vas. Stoga je tijekom trudnoće, više nego u bilo koje drugo vrijeme, nužno da vaša prehrana bude što raznovrsnija i da ima odgovarajući omjer hranjivih tvari. Bez svih potrebnih hranjivih tvar nema skladnog rasat i razvoja. Stoga, prehrana ima iznimno važan utjecaj na tijek i ishod trudnoće.

Nema potrebe da se prehranom pretjerano opterećujete niti da jedete za dvoje. Sve što morate činiti je jesti mnogo svježih, neprerađenih namirnica kako biste bili sigurni da dobivate sve potrebne hranjive tvari. Povećajte potrošnju sirovog povrća i svježeg voća, odnosno vitamina i minerala, a smanjite potrošnju zašećerene, zasoljene i prerađene hrane, odnosno masnoće i šečera. Naravno, to nipošto ne znači neumjeren i nekontroliran unos vitamina i minerala, odnosno potpuno izbacivanje iz prehrane masti i ugljikohidrata.


Najvažnije je jesti male količine više puta dnevno - šest malih obroka svaki dan bolje je od jednog ili dva obilna obroka. A, kako niti jedna namirnica ne sadrži sve hranjive tvari potrebne za zdravlje, ključ je u raznolikoj prehrani i ravnoteži različitih namirnica. I svakako - ne zaboraviti piti dovoljno tekućine.

Pročitajte i tekstove o prirastu težine i pravilnom unosu kalorija tokom trudnoće .

Pripazite na sigurnost prehrane i namirnice koje bi trebali izbjegavati.