igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće bilježi napredovanje vaše trudnoće iz tjedna u tjedan. U njemu su prikazane promjene koje možete primijetiti na svojemu tijelu i u osjećajima, kao i što prati razvoj djeteta od začeća do posljednjega dana u utrobi.

Izneseni su savijeti o tome što vam je činiti u svakoj fazi trudnoće, kao i umirujući odgovori na pitanja i brige koje vas možda muče. Tu su i dodatne napomene o važnim aspektima trudnoće, koji vas upućuju gdje saznati više, na primjer o mogućnosti pohađanja tečaja za trudnice, pripremi za porod, kupovini grudnjaka za dojenje i sl.

Svaka je trudnoća različita, pa se nemojte iznenaditi ako neke od opisanih promjena na sebi ne opazite u navedeno vrijeme; tako se na primjer vaše dobivanje na težini može razlikovati od opisanoga.

U kalendaru se kao prvi dan trudnoće uzima prvi dan posljednje menstruacije.

 

Od začeća do 4. tjedna

Dakle, sada je dva tjedna nakon začeća, što znači da ste zapravo trudni dva, a ne 4 tjedna. Pogledajte tekst o izračunavanju termina trudnoće.

Vaša beba sad je embrijo koji se kreće niz jajovod i usađuje u sluznicu trupa maternice. Spužvaste resice koje se nalaze na površinskim stanicama embrija, počinju se ukopavati u sluznicu kako bi doprla do majčinih krvnih žila. Iz njih kasnije nastaje posteljica. Od nekih stanica nastaje pupkovina i opne koje štite dijete. Unutrašnje stanice dijele se na tri sloja koja se zatim razvijaju u dijelove djetetova tijela.

Vaše tijelo moglo bi vam sada početi davati znakove da ste trudni. Ako već niste, napravite kućni test na trudnoću i posjetite svog liječnika.

Proučite tekstove vezane za faze trudnoće - prvi trimestar.
 
 

Od 5. do 6. tjedna

Embrij pluta u vodenjaku ispunjenom tekućinom. Ima jednostavan mozak, kralježnicu i središnji živčani sustav. Na glavi se pojavljuju četiri plitke udubine u kojima se kasnije razvijaju djetetove oči i uši. Kod embrija se uočavaju začeci probavnog sustava, usta i čeljusti. Razvijaju se želudac i prsni koš. Srce se vidi kao velika nebreklina na sredini prsa. Krajem tjedna ono će početi kucati. Formira se krvožilni sustav. Razvila su se četiri sićušna pupoljka udova.

Embrij je sada dugačak oko 6 mm; veličine koštice jabuke.

Proučite tekstove vezane za faze trudnoće - prvi trimestar.
 
 

7. tjedan

Glava je velika i naginje se na prsa. Oblikuje se lice, iako su oči još uvijek sklopljene i smještene sa strane. Ispod kože koja prekriva oči može se vidjeti crni pigment. Ruke i noge jasno su prepoznatljive s razdvojenim vrhovima od kojih se razvijaju prsti. Srce počinje tjerati krv po tijelu embrija. Pojavljuju se obrisi djetetova živčanog sustava. Počinju se razvijati koštene stanice. Embrij ima pluća, crijeva, jetru, bubrege i unutarnje spolne organe, no oni nisu još potpuno formirani.

Embrij je sada dugačak oko 13 mm; veličine manjeg zrna grožđa.

Proučite tekstove vezane za faze trudnoće - prvi trimestar.
 
 

8. tjedan

Embrij se sada može nazvati fetusom, što znači "mališan". Svi su glavni unutarnji organi razvijeni, iako još u jednostavnom obliku i ne moraju se nalaziti na svom konačnom mjestu. Lice je raspoznatljivo: vidi se vršak nosa, nosnice su formirane, a dva dijela čeljusti spojila su se oblikujući usta. Jezik već postoji. Stvaraju se unutarnji dijelovi uha, odgovorni za ravnotežu i sluh. Prsti ruku i nogu mogu se bolje razaznati, iako još nisu potpuno razdvojeni. Ruke i noge su narasle, a mogu se razaznati i ramena, laktovi, kukovi i koljena. Dijete se već pokreće, iako ga još ne možete osjetiti.

Embrij je sada dugačak oko 25 mm; veličine jagode.

Proučite tekstove vezane za faze trudnoće - prvi trimestar.
 
 

Od 9. do 12. tjedna

Na kraju 12. tjedna fetus mnogo više nalikuje na čovjeka iako mu je glava još uvijek malena prema tijelu, a maleni su i udovi, iako su gotovo posve formirani. Tokom razdoblja od 9. do 12. tjedna svi unutarnji organi se formiraju i većina ih funkcionira, tako da je nakon 12. tjedna znatno manja vjerojatnost da će eventualna infekcije ili lijekovi štetiti djetetu. Očni kapci su oblikovani i prekrivaju oči. Dijete ima ušne resice. Formirani su i udovi s prstima. Rastu sićupni nokti. Mišići se i dalje razvijaju tako da se dijete mnogo više pomiče. Može savijati i širiti prstiće na nozi. Prste ruke savija u šaku. Može micati mišiće usta, napučiti usnice te otvarati i zatvarati usta. Siše i guta tekućinu oko sebe. Može mokriti.

Vaše dijete je krejem 12. tjedna veličine oko 6,5 cm, a težine oko 18 grama.

Mučnine i slične pojave rane trudnoće morale bi polako nestajati. Struk je vjerovatno još uvelike kakav je i bio, no dojke će biti nabrekle, a možda i posebno osjetljive. Vjerojatno ćete primjetiti da više ne morate mokriti onako često kako ste to činili u prvim tjednima trudnoće. Moguće je da ste zbog hormonalnih promjena još uvijek osjetljivi i da vas uzbuđuju sitnice. Problem vam može stvarati i zatvor, jer crijeva u trudnoći često rade usporeno. Količina krvi koja kruži vašim tijelom povećava se, pa vaša pluća, bubrezi i srce moraju pojačano raditi. Vjerojatno ćete se brže umarati i osjećati gubitak daha ili zadihanost i pri manjim naporima. Kako biste olakšali pritisak na kralježnicu i zdjelicu steknite naviku da se uvijek držite uspravno, što će vam pomoći u kasnijoj trudnoći.

Na kraju prvog trimestra (12. tjedan), ukoliko niste imali problema s povraćanjem, mogli ste dobiti oko 1,2 kg, odnosno oko 10% ukupne dobivene težine u trudnoći. Idealan porast težine do ovog razdoblja iznosi oko 2 kg. 

 

Što biste trebali učiniti

- kupite grudnjak koji će vam primjereno podupirati dojke

- i dalje nastojte jesti raznovrsnu svježu hranu

- izbjegavajte zatvor pijući mnogo vode i jedući biljnu hranu

- obavite zubarski pregled

- obavijestite svog poslodavca da ste trudni

- obavite redovni pregled kod svoga liječnika

- redovito izvodite vježbe za trudnice, a ako možete i plivajte

- ako želite već sad se možete upisati na trudnički tečaj

- proučite tekstove vezane za faze trudnoće - prvi trimestar.

 


 

Od 12. do 16. tjedna

Ušli ste u drugi trimestar trudnoće i trebali biste se dobro osjećati i biti puni energije. Primjećivat će se da ste trudni i trebat će vam nova odjeća. Vaše je dijete formirano i posteljica ga hrani od 14. tjedna. Tijekom idućih tjedana dijete raste i sazrijeva kako bi bilo sposobno za samostalan život.

Vaše dijete je krajem 16. tjedna veličine oko 16 cm, a težine oko 135 grama. U ovom periodu moguće je ustanoviti spol djeteta, jer su djetetovi organi do kraja sazreli, no ultrazvukom se ne mora uvijek vidjeti o kojem se spolu radi.

Trebali biste se osjećati mnogo bolje. Osjećat ćete da u vama raste uzbuđenje i zadovoljstvo. Može doći do promjene boje kože, a bradavice i koža koja ih okružuje će potamnjeti. Duž središnjeg dijela trbuha može se pojaviti tamna linija (linea negra). Ta zatamnjenja nestaju neposredno nakon poroda. Kako dijete raste povećat će se i vaša želja za jelom. Trbuh će vam postati lagano zaobljen i trebat ćete nabaviti odjeću koja nije preuska i ne steže vas u području struka i prepona.

Idealan porast težine do ovog razdoblja iznosi oko 2,5 kg. 

 

Što biste trebali učiniti

- počnite uzimati dodatno željezo

- i dalje nastojte jesti raznovrsnu svježu hranu

- izbjegavajte zatvor pijući mnogo vode i jedući biljnu hranu

- obavite redovni pregled kod svoga liječnika  koji bi trebao uključivati ultrazvuk i krvni test

- ukoliko vam liječnik predloži amniocentezu raspitajte se o mogućim rizicima

- redovito izvodite vježbe za trudnice, a ako možete i plivajte

- ako želite već sad se možete upisati na trudnički tečaj

- proučite tekstove vezane za faze trudnoće - drugi trimestar.

 

 

Od 16. do 20. tjedna

Vjerovatno ćete se u drugom trimestru trudnoće osjećati jako dobro. Moguće je da ćete izgledati i osjećati se izvrsno i opaziti poboljšanje u kvaliteti kose i kože. Ako se osjećate dobro, često je pametno otići na godišnji odmor. Dosad ste već zacjelo osjetili uzbudljiv osjećaj pomicanja djeteta u utrobi. Pomicanje djeteta najprije ćete osjetiti kao lagano treperenje, poput mjehurića koji se podižu.

Vaše dijete je krajem 20. tjedna veličine oko 25 cm, a težine oko 340 grama. U ovom periodu na djetetovoj glavi pojavljuje se kosa i razvijaju se zubi. Dijete je vrlo aktivno i može reagirati na zvukove izvan vaše utrobe.

Boja vaše kože može postati izrazitija, no izblijedit će nakon porođaja. Vaše dojke mogu početi stvarati kolostrum; samo ga obrišite ručnikom i ne pokušavajte ga istisnuti u većoj količini. Može se dogoditi da imate drugih tegoba uobičajenih u trudnoći - poput krvarenja desni ili pojačanog iscjetka iz rodnice. Zglobovi i ligamenti su vam sada već olabavljeni, pa ćete vjerovatno osjećati bolove u leđima i drugdje te vjerovatno imati problema sa spavanjem. Pročitajte poglavlje o najčešćim tegobama u trudnoći i kako si pomoći.

Idealan porast težine do ovog razdoblja iznosi oko 3 kg. 

 

Što biste trebali učiniti

 - nastavite uzimati dodatno željezo

- i dalje nastojte jesti raznovrsnu svježu hranu

- izbjegavajte zatvor pijući mnogo vode i jedući biljnu hranu

- pripazite na svoje zdravlje i ne naprežite leđa

- redovito izvodite vježbe za trudnice, a ako možete i plivajte

- možete upisati trudnički tečaj

- proučite tekstove vezane za faze trudnoće - drugi trimestar.

 

 

Od 20. do 24. tjedna

Ovo je često najbolji mjesec trudnoće. Vjerovatno ćete izgledati dobro i osjećati se sretno i zadovoljno. Ako dosad niste osjetno dobivali na težini, može se dogoditi da u ovom mjesecu dođe do znatnog porasta težine. Vaša će trudnoća postati očita. Znojenje vam može postati problem, jer ćete u ovom razdoblju biti prilično osjetljivi na toplinu. Pijte puno vode i nosite pamučnu odjeću.

Vaše dijete je krajem 24. tjedna veličine oko 33 cm, a težine oko 570 grama. U ovom periodu dijete štuca i kašlje, pa njegovo štucanje možete osjetiti kao pokrete kuckanja.

Ako planirate dojiti, provjerite da li su vam bradavice izvučene. Ukoliko su ravne ili uvučene sad je pravo vrijeme da to ispravite, pa sa savjetujte s vašim liječnikom ili medicinskom sestrom.

Idealan porast težine do ovog razdoblja iznosi oko 4,5 kg. 

 

Što biste trebali učiniti

- nastavite uzimati dodatno željezo
 
- i dalje nastojte jesti raznovrsnu svježu hranu

- izbjegavajte zatvor pijući mnogo vode i jedući biljnu hranu

- pripazite na svoje zdravlje i ne naprežite leđa

- što češće u danu podignite noge u povišen položaj

- nastavite lagano, ali redovito vježbati, a ako možete i plivajte

- možete upisati trudnički tečaj

- učite se opuštanju i pravilnom disanju

- proučite tekstove vezane za faze trudnoće - drugi trimestar.
 
 

Od 24. do 28. tjedna

Počet ćete se osjećati krupno i nespretno te se brzo umarati.

Vaše dijete je krajem 28. tjedna veličine oko 37 cm, a težine oko 900 grama. Tijekom posljednjih mjeseci dijete taloži zalihe masti. Vrlo je aktivno i možete vidjeti kako se miče. Kada bi se sad rodilo moglo bi, uz posebnu njegu, preživjeti.

Mogu vas mučiti neke od tegoba čestih u trudnoći, poput žgaravice, probavnih smetnji i grčeva. Na trbuhu se mogu pojaviti strije. U ovom razdoblju ponekad se mogu pojaviti i blage kontrakcije ili lažni trudovi. Možete živo sanjati porođaj i bebu i to je sasvim normalno; snovi ne upućuju da nešto nije u redu s bebom.

Idealan porast težine do ovog razdoblja iznosi oko 9 kg. 

 

Što biste trebali učiniti

- nastavite uzimati dodatno željezo
 
- i dalje nastojte jesti raznovrsnu svježu hranu
 
- izbjegavajte zatvor pijući mnogo vode i jedući biljnu hranu
 
- pripazite na svoje zdravlje i ne naprežite leđa
 
- što češće u danu podignite noge u povišen položaj
 
- nastavite lagano, ali redovito vježbati, a ako možete i plivajte
 
- možete upisati trudnički tečaj
 
- učite se opuštanju i pravilnom disanju
 
- preko dana se dovoljno odmarajte
 
- nakon 28. tjedna odlazite na redoviti liječnički pregled svaka 2 tjedna
 
- proučite tekstove vezane za faze trudnoće - treći trimestar.
 
 

Od 28. do 32. tjedna

Potrebno vam je mnogo odmora, pa nastojte prileći tokom dana. Osjećat ćete se nezgrapno, a vjerovatno i zamoreno trudnoćom.

Vaše dijete je krajem 32. tjedna veličine oko 40 cm, a težine oko 1,6 kg. U ovom periodu dijete se već okrenulo glavicom prema dolje, spremno za porođaj.

Kako dijete raste pritišće vaše unutrašnje organe, što uzrokuje gubitak daha i češće mokrenje. Možda ćete imati problema sa spavanjem ili ranim buđenjem. Pupak će vam izgledati izravnan ili čak ispupčen. Zdjelica se širi za porođaj, pa u tom dijelu možete osjećati neugodu. Zbog pritiska maternice možete osjećati i bolove u donjem dijelu rebranog luka.

Idealan porast težine do ovog razdoblja iznosi oko 11 kg. 

 

Što biste trebali učiniti

- nastavite uzimati dodatno željezo
 
- i dalje nastojte jesti raznovrsnu svježu hranu
 
- izbjegavajte zatvor pijući mnogo vode i jedući biljnu hranu
 
- pripazite na svoje zdravlje i ne naprežite leđa
 
- što češće u danu podignite noge u povišen položaj
 
- nastavite lagano, ali redovito vježbati, a ako možete i plivajte
 
- prakticirajte vježbe za zdjelicu kako bi spriječili nekontrolirano ispuštanje mokraće
 
- možete upisati trudnički tečaj
 
- učite se opuštanju i pravilnom disanju
 
- preko dana se dovoljno odmarajte
 
- odlazite na redoviti liječnički pregled svaka 2 tjedna
 
- počnite s pripremama za porod
 
- proučite tekstove vezane za faze trudnoće - treći trimestar.
 
 
Više članaka...


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?