igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Prvi trimestar

Prvim trimestrom smatra se period od začeća pa do 12. tjedna trudnoće, odnosno prva tri mjeseca trudnoće.

Prva tri mjeseca trudnoće su uzbudljiva, ali se može pojaviti tjeskoba. Vi i vaš partner možete misliti kako je prerano da tu vijest objavite obitelji i prijateljima, a morate prihvatiti i velike promjene koje se neće dogoditi samo vašem tijelu, nego i u vašim životima. Trebat će vam određeno vrijeme da prihvatite zamisao roditeljstva, što donosi emocionalne uspone i padove.

U prvom trimestru pročitajte o prvim znakovima trudnoće , savjete o prehrani i prirastu težine , tjelesnim aktivnostima i opuštanju , te kako ublažiti bezopasne tegobe koje možete osjetiti u ranoj trudnoći. Uzimajte dodatak folne kiseline.

Ako osjećate mučninu jedite male obroke više puta dnevno. Ako osjećate umor obavezno nađite vremena za odmor. I prihvatite činjenicu da ćete se neko vrijeme trebati privikavati na trudnoću.

Pogledajte kako se računa termin poroda . Informirajte se o znakovima opasnosti. Posjetite svog ginekologa i napravite prvi pregled , vodite računa o redovitoj prenatalnoj skrbi , razmislite o posebnim pretragama koje nisu obavezne i pratite svoju trudnoću iz tjedna u tjedan.

Pročitajte i:
Opažanje promjena u prvom trimestru
Planiranje u prvom trimestru
Plan djelovanja u 5 koraka

Više...

 

Drugi trimestar

Drugim trimestrom smatra se period od 12. pa do 26. tjedna trudnoće, odnosno druga tri mjeseca trudnoće.

U ovom biste stadiju trudnoće mogli doista "preocvjetati". Mučnine bi trebale nestati, umor će se smanjiti, a imat ćete i znatno više energije. Mnogim je ženama to razdoblje najugodnije: do sada biste već trebali znati rezultate večine prenatalnih pretraga , a vjerovatno ste već razvili samopouzdanje i prilagodili se trudnoći. Ako već do sada niste, počnite razmišljati o mogućim imenima za bebu.

Maternica počinje naglo rasti, pa ćete opaziti prvu naznaku "izbočine". U ovom razdoblju osjetit ćete prve pokrete djeteta i razviti svijest o djetetu kao osobi, što može pobuditi snažne majčinske osjećaje.

No, možda ćete se suočiti s nekim od uobičajenih tegoba , pa pročitajte kako si možete pomoći. Budite uporni sa zdravom prehranom , te tjelovježbom i opuštanjem . Pri sagibanju i podizanju pazite na položaj leđa i ne činite nagle pokrete.

Krajem drugog trimestra pojavit će se i potreba za stvaranjem "gnjezda" za vašu bebu (tzv. nesting period), što je i najbolje vrijeme da napravite sve veće pripreme obzirom da sada imate najviše energije. Informirajte se o stvarima za bebe koje će vam biti potrebne odmah nakon rođenja i u prvom periodu.

Pročitajte i:
Tjelesni razvoj i nuspojave u drugom trimestru
Osjet prvih pokreta djeteta
Plan djelovanja u 5 koraka

Više...

 

Treći trimestar

Trećim trimestrom smatra se period od 27. do 40. tjedna trudnoće, odnosno zadnja tri mjeseca trudnoće.

Zadnja tri mjeseca trudnoće važno su razdoblje pripreme tijekom kojega se prehrambeno, psihički i tjelesno pripremate za rođenje djeteta. Upišite trudnički tečaj i pročitajte dio o pripremi za porod , porodu i opremi za rodilište . Također se informirajte o onome što vas očekuje nakon poroda , o dojenju, te o njezi bebe u prvim mjesecima života . Saznajte i što za vašu bebeu može značiti pohrana matičnih stanica iz pupkovine.

Iako važnost odmaranja nije moguće dovoljnog naglasiti, mnoge žene u ovom razdoblju još uvijek rade. Informirajte se o pravima roditelja i beba i krenite na porodiljni dopust.

Volumen krvi povećao se za 40%, zglobovi zdjelice se razmiču, tkivo dojki se razvija, a dijete raste brže nego do tada. Mnogo odmora može ublažiti tegobe u trećem trimestru, ali također omogućava da prikupite snagu za porođaj. Uskoro ćete početi proizvoditi kolostrum, te osjećati prve "vježbovne" kontrakcije (Braxton-Hicks) koje će biti neredovite i bezbolne.

U razdoblju pripreme pomaže i kvalitetna prehrana , primjerene tjelesne aktivnosti , te vježbe disanja i opuštanja . Također nastavite raditi Kegelove vježbe te nakon 34. tjedna masirajte područje međice.

Pročitajte i:
Tjelesni razvoj u trećem trimestru
Priprema za porođaj
Plan djelovanja u 5 koraka

Više...

 


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?