Većina žena u ranoj trudnoći ima neki tip jutarnje mučnine. One mogu varirati od blagih mučnina u neko doba dana, preko mučnina tokom cijelog dana i povraćanja. Iako se nazivaju jutranje, ne moraju se nužno događati samo tokom jutra.

Jutarnje mučnine obično se ne smatraju ozbiljnom komplikacijom u trudnoći. Međutim, ako su popračene vrlo čestim povraćanjem, koje se ne može kontrolirati, te koje dovodi do dehidracije i acidoze, onda se stanje smatra ozbiljnim. To stanje tada nazivamo trudnička hiperemeza (hyperemesis gravidarum) i ako se ne liječi može biti opasno i za majku i za dijete.

Trudnička hiperemeza se razlikuje od uobičajene jutarnje mučnine s povraćanjem. Mnoge trudnice imaju osjećaj da povrate sve što jedu, no ako nastave dobivati na težini i nisu dehidrirane, nemaju trudničku hiperemezu. Gubitak težine, dehidracija i ketoza potvrđuju pretjerano povraćanje.

Trajna trudnička hiperemeza je rijetka, no može biti povezana s ozbiljnim oštećenjem jetre.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i određivanjem ketona u urinu, elektrolita u serumu te procjene bubrežne funkcije. Acidoza i dehidracija popravljaju se infuzijom. Bolesnicu treba hospitalizirati i ne smije dobivati ništa na usta tijekom 24 sata. Ako je nužno mogu se primjeniti antiemetici i sedativi. Ponekad je potrebna i vitaminska terapija.


Pročitajte i:
Koji je uzrok trudničke hiperemeze
Simptomi trudničke hiperemeze
Komplikacije povezane s trudničkom hiperemezom

 

 

Koji je uzrok trudničke hiperemeze

Nažalost, uzor trudničke hiperemeze nije poznat. U prošlosti se smatralo da je problem čisto psihološki, jer majka mentalno odbija svoju trudnoću i dijete. Međutim, danas se zna da to nije uzrok, iako se i dalje smatra da je uzrok psihološki, ne zna se točno koji. Mogući uzroci uključuju:

- visok stupanj trudničkog hormons, hCG i estragona
- nedostatak vitamina i neuravnotežena prehrana
- povečanje štitnjače
- trbušne infekcije

Svaka žena može biti u riziku od ovog stanja, no stanje je rijetko i pogađa samo 0,5% do 2% svih trudnica. Određeni faktori mogu povećati rizik od trudničke hiperemeze:

- prekomjerna težina
- vrlo rana dob majke
- višeplodna trudnoća
- stanje trudničke hiperemeze u prethodnoj trudnoći

 

Simptomi trudničke hiperemeze

Simptomi obično počinju oko 8. tjedna trudnoće i traju do 20. tjedna. Kod 10% do 20% trudnica simptomi traju kroz cijelu trudnoću. Najčešći simptomi su:

- prekomjerno povraćanje
- povraćanje žući
- povraćanje krvi
- dehidracija
- nagli gubitak težine
- jak umor
- nedostatak vitamina i minerala

 
Komplikacije povezane s trudničkom hiperemezom

Ako se ne liječi, trudnička hiperemeza može vrlo ozbiljno utjecati na zdravlje i uzrokovati ozbiljne komplikacije. Ženama koje prolaze kroz ovo stanje ozbiljno je ugrožena opća kvaliteta života. Nisu u mogućnosti normalno raditi, družiti se niti obavljati najjednostavnije kućanske poslove. Simptomi također mogu pokrenuti sljedeća stanja:

- čir na želucu
- poremećaje rada jetre
- prekomjeran gubitak težine
- depresiju
- infekcije mokraćnog mjehura

Trudnička hiperemeza rijetko utječe na zdravlje djeteta, osim ako se ne liječi i ako se gubitak težine nastavi i tokom trećeg trimestra. No, djeca majki oboljelih od ovog stanja imaju veći rizik od niske porođajne težine i prijevremenog poroda.