Pobačaj je prijeteći prekid trudnoće prije 28. tjedna i događa se jednom u pet trudnoća. Do večine pobačaja dolazi u prvih 12 tjedana trudnoće, često prije nego što žena i sazna da je trudna, obično zato što dijete ne napreduje normalno. Rizik od pobačaja veći je kod višeplodnih trudnoća, pa takve trudnoće treba pomije kontrolirati. Krvarenje iz rodnice obično je prvi znak prijetećeg pobačaja, no ako odmah pozovete liječnika i mirno legnete, možete spriječiti gubitak djeteta. Oko polovice žene koje krvari u trudnoći ne pobaci dijete.

Prijeteći pobačaj
Ako je krvarenje blago i bezbolno, trudnoća često može biti spašena. Liječnik će vam vjerojatno preporučiti mirovanje u krevetu. Krvarenje može prestati, pa ako nekoliko idućih dana odmarate, trudnoća bi se trebala normalno nastaviti, bez povećane opasnosti za djetetovo zdravlje. Možda ćete morati ponoviti pretrage, npr. ultrazvučne, kako bi se potvrdilo da je s djetetom se u redu.

Pravi pobačaj
Snažno krvarenje  i bolovi obično znače da je dijete umrlo. Morat ćete otići u bolnicu kako bi vam se maternica, pod anestezijom, potpuno ispraznila.

Čak i ako izgubite dijete u ranoj trudnoći, prožimat će vas intenzivan osjećaj gubitka. Drugi ljudi ne razumiju uvijek da vi trebate tugovati za svojim djetetom i pomiriti se s njegovim gubitkom. Žene često brinu hoće li ikada više moći roditi živo i zdravo dijete. Možda ćete osijećati i krivnju, no besmisleno je da se za išta krivite; krivnja nije na vama. Bez gotovo ikakve opasnosti možete, čim to poželite, ponovno pokušati začeti, iako neki liječnici savjetuju da se pričeka da prođu barem tri redovna menstruacijska ciklusa. Ako niste imali spontanih pobačaja u nizu, nema nikakvih razloga da iduća trudnoća ne bude uspješna.


Pročitajte i:
Opširnije o prijetećem pobačaju
Propušteni pobačaj (tihi pobačaj)
Biokemijska trudnoća
Neizbježan pobačaj
Ponavljajući pobačaj

 

 Opširnije o prijetećem pobačaju
Najčešći znak prijetećeg pobačaja je vaginalno krvarenje ili točkasto krvarenje (spotting). Krv može biti svježe crvena, blijedo ružičasta ili smećkasta, te se mogu pojaviti i grčevi, menstrualni bolovi ili bolovi u leđima. Svi znakovi, osim onih povezanih s krvarenjem tipični su za normalan tijek trudnoće. Krvarenje se može pojaviti samo jednom ili nekoliko puta kroz nekoliko dana ili tjedana, često se javlja tijekom prvih 16 tjedana trudnoće.

Prijeteći pobačaj je upravo prijetnja vašeg tijela da će pobaciti. Kod prijetećeg pobačaj cerviks je zatvoren, a kada se otvori dolazi do neizbježnog pobačaja.

Važno je istaknuti da se krvarenje u trudnoći pojavljuje u 30% slučajeva i da često nije niti povezano sa trudnoćom, kao npr. hormonske promjene, razne infekcije, krvarenje iz polipa i sl. Polovica žena s krvarenjem u trudnoći ima ga i nakon rane trudnoće, a ipak rode zdravu bebu, dok druga polovica žena pobaci nedugo nakon početka krvarenja.

U slučaju bilo kakvog krvarenja treba se odmah javiti ginekologu. Samo ako je krvarenje dosta jako biti ćete zadržani u bolnici na promatranju. Ovo se može dogoditi i u slučaju pobačaja jednog ploda kod blizanačkih trudnoća.

Jedina preporuka kod krvarenja ne uključuje ležanje, već suzdržavanje od seksualnih aktivnosti (neke tvari u spermi izazivaju grčenje maternice) i napetosti do prestanka krvarenja.


Propušteni pobačaj

Propuštenim pobačajem smatra se onaj kada plod odumre i ostane u maternici, dok je cerviks zatvoren i nema krvarenja. Plod ne raste kao ni ženina maternica, pa se ovaj pobačaj zove tihim upravo zbog toga što ga se otkriva tek nekoliko dana ili tjedana nakon odumiranja ploda.

Kod nekih žena od početka trudnoće nema nikakvih osjećaja trudničkih simptoma, dok se kod drugih žena javljaju početni simptomi kao što su osjetljive grudi, mučnina i sl. koji počinju polako nestajati, te ako tkivo placente nastavi proizvoditi hormon hCG, žena će se i dalje osjećati trudnom, stoga je ovaj pobačaj još teže otkriti.

Nekoliko dana ili tjedana nakon pobačaja može se pojaviti bistra crvena krv iz vagine, potom i smeđi iscjedak. Nakon što odumre ovim pobačajem, plod se smanjuje istim stupnjem kao što raste u normalnoj trudnoći.

Ultrazvučnim pregledom moguće je točno utvrditi kada je plod odumro. Nakon toga treba se odlučiti za prirodni pobačaj, koji je i tako neizbježan ili za kiretažu, ovisno o preporuci liječnika. Najčešće se preporuča kiretaža kako bi se izbjegle moguće infekcije maternice.


Biokemijska trudnoća

Biokemijska trudnoća je vrlo rani pobačaj za koji žena niti ne zna ako nije vrlo rano (prije mjesečnice ili oko datuma očekivane mjesečnice) napravila kućni test, koji se pokazao jedva vidljivo pozitivnim ili je napravila test krvi ß hCG, koji je pokazao vrlo niske vrijednosti koje se ne dupliraju pravilno (svaka 2-3 dana), a ultrazvučnim pregledom ne može se vidjeti gestacijska vrećica.

Gotovo polovica svih prvih trudnoća završi ranim pobačajem kada je jajašce oplođeno, ali se ne implantira ili se implantira, ali ubrzo nakon toga propadne. Često, mjesečno krvarenje bude jačeg intenziteta s komadićima krvavog tkiva, te ponekad grčevima.

Mnoga su nagađanja o uzroku ovih ranih pobačaja: kromosomski problemi u razvoju fetusa, abnormalni endometrij, abnormalnosti maternice ili pojedine infekcije, te problem antitijela i dr.


Neizbježan pobačaj

Do neizbježnog ili spontanog pobačaja dolazi kada se pobačaj ne može izbjeći, te je već u procesu – može biti rezultat prijetećeg pobačaja ili bez bilo kakvog drugog upozorenja.

Fizički znakovi i rezultat neizbježnog pobačaja ovise u kojem ste razdoblju (do 6. tjedna, između 6. i 13. tjedna ili 14. do 20. tjedna). Ako ste trudni do 6 tjedana pobačaj je sličan jako teškoj mjesečnici. Mogu se pojaviti mali krvavi komadići tkiva (1-2 cm) i blagi grčevi poput menstrualnih. Ovako rani pobačaj rijetko traži intervenciju liječnika.

Pobačaj se najčešće događa između 6. i 13. tjedna trudnoće. Ishod pobačaja ovisi samo o tome je li kompletan ili ne. Gotovo 80% ovih pobačaja završi prirodno, maternica ostane prazna, a krvarenje stane između jednog do tri tjedna, koliko treba i hormonima trudnoće da izađu iz sistema, tako prestaju i znakovi trudnoće. Preostalih 20% pobačaja završava operacijom jer su dijelovi ploda ili placente ostali u maternici.

Pobačaj nakon 13. tjedna naziva se kasnim pobačajem i često je nepotpun, te zahtjeva operaciju. Plod i placenta su razvijeniji u ovoj fazi i iako plod lakše prolazi, mogu ostati dijelovi iskidane placente u maternici. Znaci pobačaja slični su onima kod ranog pobačaja, ali mogu imati i bolove poput trudova.

Rijetko dolazi do pobačaja nakon 14. tjedna, a ako se ipak dogodi česti uzrok je oslabljen cerviks.


Ponavljajući pobačaj

Pobačaj se ponavlja kod 1 do 2% žena. Ponavljajućim pobačajem smatra se 3 ili više uzastopnih pobačaja. Dakle, u slučaju jednog ili dva uzastopna pobačaja, ne rade se nikakva medicinska ispitivanja, za razliku od tri ili više uzastopnih pobačaja, kada se nastoje utvrditi nasljedne abnormalnosti, kromosomski (genetski) test i dr. U nekim slučajevima uzroci ponavljajućih pobačaja mogu biti autoimune bolesti, dijabetes, hormonska neravnoteža, bolesti bubrega, nizak rad štitnjače i sl. Ovakva stanja se mogu liječiti, te na taj način smanjiti ili potpuno ukloniti daljnje pobačaje.

Uzrok pobačaja do 12. tjedna trudnoće može biti i niska razina hormona progesterona, te se uzimaju progesteronski nadomjesci prvih 12 tjedana trudnoće, iako to ne garantira sprječavanje pobačaja. Davanjem HCG-a hormona kojeg luči posteljica postižu se bolji rezultati.

Oko 15% žena koje su imale ponavljajući pobačaj imaju neki od tipova autoimunosti, dakle ženin imuni sistem tijekom trudnoće ne mijenja se kako bi spriječio tijelo od odbacivanja bebe. Liječi se davanjem steroida i lijekovima protiv grušanja krvi kao npr. niskim dozama aspirina/andola ili dnevnim heparinskim injekcijama.

Ako se radi o kasnom pobačaju nakon 14. tjedna, tu je često uzrok oslabljeni cerviks, te će se u daljnjim trudnoćama oko 12. tjedna izvršiti podvezivanje cerviksa ili serklaža.