Poremećaji u prehrani pogađaju sve više mladih žena danas. Ne samo da takav poremećaj može biti vrlo koban za zdravlje žene, ako je žena trudna, poremećaj u prehrani može imati neke vrlo ozbiljne posljedice za dijete.

Osim poremećaja poput bulimije i anoreksije,u kojem se žene nedovoljno hrane ili izbacuju hranu, poremećajem smatramo i prekomjeran unos hrane koji dovodi do pretilosti ili pak unos samo nekvalitetne hrane koja ne sadrže hranjive tvari nego samo šećere, masnoće ili sl.


Vrste poremećaja hranjenja

Postoje razni poremećaji u prehrani, a najčešći su anoreksija, bulimija i kompulzivno hranjenje.

Žene pogođene anoreksijom uskratit će sami sebi hranu, što će rezultirati opasnim gubitkom kilograma. Ostali simptomi anoreksije su prekomjerno vježbanje, izbjegavanje hrane i razvijanje vrlo neobičnih prehrambenih navika.

Bulimija, s druge strane, uključuje prejedanje te zatim izbacivanje hrane povraćanjem ili upotrebom laksativa. Bulimiju je nešto teže primjetiti jer osobe pogođene ovom bolešću uglavnom ostaju svoje normalne tjelesne težine, odnosno ne gube značajno kilograme. 

Kompulzivno hranjenje slično je bulimiji utoliko što osoba ne može kontrolirati unos hrane, odnosno količinu hrane koju pojede. Međutim, pogođeni ovim poremećajem ne izbacuju hranu iako također osjećaju krivnju i sram nakon prejedanja. Rezultat ovog poremećaja je prekomjerna težina. 

Sva tri poremećaja mogu ozbiljno ugroziti zdravlje i zahtjevaju liječenje. Također, ove bolesti su i fizički i psihički poremećaji koji se trebaju tretirati od strane liječnika, kako psihijatra tako i stručnjak za prehranu, nutricionista i sl.


Trudnoća i poremećaj hranjenja

Poremećaj hranjenja ozbiljno utječe na hormonalni sistem i zbog toga je oboljelim ženama iznimno teško zatrudnjeti i/ili zadržati trudnoću. Ako imate neki poremećaj hranjenja preporuka je da zatražite pomoć, uspješno izliječite bolest, oporavite organizam i tek onda krenete planirati trudnoću.

Da bi uopče krenuli sa fizičkom terapijom, nužno je da prvo zadržite svoju sadašnju tjelesnu težinu. Osobe s prekomjernom težinom trebaju se vratiti na svoju normalnu težinu, a anoreksične osobe trebaju postepeno povećati svoju tjelesnu težinu. Nagli porast ili gubitak težine može dovesti do zastoja rada srca, pa treba biti oprezan.


Fizički rizici

Iznjeti trudnoću do kraja može biti stresno za žensko tijelo čak i kod zdravih žena. Zato je iznimno važno uravnoteženo se hraniti tokom trudnoće. Uskratite li si hranu ili jedete li prekomjerno možete dovesti i sebe i svoje dijete u opasnost.

 

Neki od rizika za dijete tokom trudnoće majke s poremećajem u prehrani su:

- veći rizik od pobačaja i mrtvorođenog djeteta
- veći rizik od smrti djeteta u prvom mjesecu života
- veći rizik od niske porođajne težine djeteta
- niska Apgar ocjena djeteta
- veći rizik od odvajanja posteljice
- veći rizik od urođenih mana, posebno sljepoće i mentalne retardacije
 
 
Čak i ako se dijete čini zdravo prilikom rođenja, studije su pokazala da su djeca rođena od majke s poremećajem u prehrani često:

- manja od svojih vršnjaka
- slabija od svojih vršnjaka
- sporije napreduju, fizički i psihički
- imaju slabije razvijene socijalne vještine
- više emocionalno ovisna

 

Žene s poremećajem u prehrani tokom trudnoće same imaju povećan rizik od:

- predeklampsije
- šećerne bolesti
- komplikacija tokom poroda
- porođaja carskim rezom
- postporođajne depresije

 

Dodatno, ako uz poremećaj postoji još neki zdravstveni rizik, poput problema s bubrezima ili srcem, trudnoće te zdravstvene probleme može pogoršati i oni mogu imati čak i fatalni rezultat.