Iako svaka žena želi imati zdravu i urednu trudnoću, u stvarnosti se vrlo često u trudnoći pojave određeni problemi ili komplikacije. One mogu biti umjerene ili teške, mogu biti ozbiljna prijetnja za zdravlje majke ili za stanje trudnoće te čak uzrokovati i gubitak djeteta.

Postoje neki faktori rizika koji mogu uzrokovati ozbiljne probleme pa je važno izbjeći ih tokom trudnoće. Izbjegavanje toksičnih tvari, pesticida i infekcija poput toksoplazme povećat će mogućnost razvoja zdravog djeteta. Konzumacija droge , alkohola , kofeina te izloženost nikotinu mogu ozbiljno utjecati na zdravlje vašeg djeteta. Trudnoća u kasnijoj životnoj dobi i različiti poremećaji u prehrani također nose određene rizike u trudnoći.

No, iako majka izbjegava sve faktore rizika mogu se desiti nepredvidivi problemi s trudnoćom ili problemi s djetetom. Upoznavanje sa znakovima tih komplikacija pomoći će da eventualne poteškoće uočite na vrijeme, potražite savijet liječnika i započnete s terapijom kako umjereni zdravstveni problem ne bi prerastao u težaki ili po život ozbiljan.

Ukoliko od ranije bolujete od kroničnih bolesti ili ste oboljeli tokom trudnoće pročitajte kako se nositi s bolestima u trudnoći. Važno je znati kako kontrolirati bolest, ublažiti simptome te tako poboljšati svoje opće zdravstveno stanje.