kontracepcija
Praktični vodič složen kako bi pomogao u odabiru prave metode kontracepcije nakon poroda.

Informirajte se i raspravite opcije sa svojim partnerom, a potom i ginekologom te donesite educiranu odluku o tome kako ćete preuzeti i  zadržati kontrolu u planiranju svoje obitelji.

 

 

 
Kondom

Omotač načinjen od lateksa, sintetskih materijala ili prirodnih membrana, koji pokriva penis, fizički sprječavajući spermi da uđe u vaginu.
Prednosti: Najučinkovitiji način zaštite od spolno prenosivih bolesti (osim onih načinjenih od prirodnih membrana).
Rizici: Ako se koriste pravilno, 2% žena će ostati u drugom stanju tijekom prve dvije godine korištenja kondoma. No, ljudi često griješe kada ih koriste, pa prosječna stopa neuspjeha iznosi oko 15%.
Postporođajna pitanja: Kondomi podmazani s lubrikantom mogu ublažiti tegobe vaginalne suhoće.

Ženski kondom
Poliuretanska obloga koja se umeće u vaginu. Savitljivi prsteni drže je na mjestu unutar i izvan vagine.
Prednosti: Štiti od spolno prenosivih bolesti. Može se umetnuti i do 8 sati prije seksa.
Rizici: Vaginalna iritacija ili alergijska reakcija. Pri tipičnoj upotrebi 21% žena ostat će u drugom stanju u prvoj godini korištenja, uz savršenu uporabu prosječna stopa neuspjeha iznosi oko 5%.
Postporođajna pitanja: Nije potrebno prilagođavati veličinu nakon poroda.

kondom
Spermicid

Dolazi u obliku gela, filma, kreme, pjene ili čepića. Sadrži kemijske tvari koje uništavaju spermije.
Prednosti: Podmazuje i ublažava vaginalnu suhoću.
Rizici: Iritacije, alergijske reakcije, infekcije mokraćnog sustava. 29% žena će zatrudnjeti tijekom prve godine uz tipičnu uporabu, uz savršenu uporabu stopa neuspjeha je oko 18%.
Postporođajna pitanja: Moguća iritacija nakon poroda.

Dijafragma
Kupola u obliku gumene čaše ispunjena spermicidom koja se umeće u vaginu tako da pokriva vrat maternice. Pruža zaštitu najmanje 6 sati i mora ostati na mjestu barem šest sati nakon odnosa. Potrebno zamijeniti nakon jedne do dvije godine.
 

Prednosti: Neka istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka.
Rizici: Iritacije, alergijske reakcije na spermicid, infekcije mokraćnog sustava te sindrom toksičnog šoka - rijetka ali ozbiljna bakterijska infekcija koja se može javiti ako se dijafragma nosi više od 24 sata. 6% neuspjeha u prvoj godini uz savršenu uporabu, pri tipičnoj uporabi oko 16%.
Postporođajna pitanja: Morate se javiti svom ginekologu zbog prilagođavanja veličine.

Cervikalni čep
Silikonska gumena čašica koja se stavlja preko vrata maternice kako bi spriječila ulazak spermija. Mora se koristiti zajedno sa spermicidom, ostaviti na mjestu barem šest sati nakon odnosa i ukloniti u roku od 48 sati. Potrebno zamijeniti nakon jedne godine.
Prednosti: Spermicid se može staviti s unutrašnje i vanjske strane čepa za dodatnu zaštitu.
Rizici: Iritacije, alergijske reakcije, abnormalni PAPA test te sindrom toksičnog šoka ako se nosi predugo.
Postporođajna pitanja: Ginekolog će morati propisati novu veličinu. Za žene koje su rodile vaginalno cervikalni čep je manje učinkovit - tipična stopa neuspjeha je duplih 32% u odnosu na uobičajenih 16% tijekom prve godine korištenja.

Spužva
Spermicidom zapunjena spužva koja pokriva vrat maternice. Mora ostati na mjestu šest sati nakon odnosa.
Prednosti: Zaštita tijekom 24 sata, bez obzira koliko spolnih odnosa imate tijekom tog razdoblja.
Rizici: Iritacije, alergijske reakcije, te sindrom toksičnog šoka ako se nosi predugo.
Postporođajna pitanja: Tipična stopa neuspjeha za žene koje su imale djecu je 32% u odnosu na uobičajenih 16% u prvoj godini korištenja.

Kombinirana kontracepcijska pilula
Ovisno o proizvođaču, neke kombinirane kontracepcijske pilule sadrže istu dozu estrogena i progesterona u svim tabletama, dok u drugima doze hormona variraju tijekom ciklusa. Većina pakiranja ima 21 aktivnu tabletu i 7 placebo, odnosno neaktivnih.
Prednosti: Brzi nastavak plodnosti nakon prestanka uzimanja.
Rizici: Mučnina, neraspoloženje, infarkt, inzult, pojava krvnih ugrušaka. Za žene bez rizičnih faktora neke formulacije mogu udvostručiti rizik od bolesti srca. Rizik za pušače može se povećati 13 puta, a pušači stariji od 35 ne bi trebali uzimati kontracepcijske pilule.
Postporođajna pitanja: Pričekajte s upotrebom dok obavite prvi postpartalni pregled kod ginekologa (šest tjedana nakon poroda).

Pilula za produžavanje ciklusa
Kombinirane hormonske tablete koje se uzimaju u ciklusima od tri mjeseca - 12 tjedana aktivnih tableta nakon čega slijedi jedan tjedan placeba, što uzrokuje da žena ima samo četiri mjesečnice godišnje.
Prednosti: Smanjuje menstrualne probleme poput migrena i promjena raspoloženja.
Rizici: Isti kao kod pilula za 21-dnevni ciklus. Neke žene imaju povremeno krvarenje, ali to se smanjuje s vremenom.
Postporođajna pitanja: Teoretski isto kao kod pilula za 21-dnevni ciklus, pričekajte s upotrebom dok obavite prvi postpartalni pregled kod ginekologa (šest tjedana nakon poroda).

Mini- pilula
Sadrži progesteron, osmišljena kako bi smanjila menstrualno krvarenje, grčeve i anemiju. Tablete s niskim dozama treba uzimati u isto vrijeme svakoga dana. Ako je razmak između tableta dulji od 24 sata, cervikalan sluz se stanjuje i omogućava veći prolaz sperme.
Prednosti: Slično kao kod kombinirane kontracepcijske pilule.
Rizici: Budući da nije u širokoj upotrebi, ne postoje velike studije o učinkovitosti i rizicima. Mini-pilula povezuje se s povremenim krvarenjem, a na njenu učinkovitost mogu utjecati i drugi lijekovi koje žena uzima.
Postporođajna pitanja: Čini se da mini-pilula ne utječe na proizvodnju mlijeka. Pričekajte s upotrebom dok obavite prvi postpartalni pregled kod ginekologa (šest tjedana nakon poroda). Neki stručnjaci smatraju da rano izlaganje novorođenčeta vanjskim hormonima ometa njegove prirodne hormone.

Kontracepcijski flaster
Postepeno otpušta kontracepcijske hormone estrogen i progesteron kroz kožu. Flaster mora biti zamijenjen svakih sedan dana tijekom tri tjedna, a u četvrtom tjednu se ne nosi.
Prednosti: Aplikacije jednom tjedno.
Rizici: Slično kao kod kombinirane kontracepcijske pilule.
Postporođajna pitanja: Isto kao kod drugih kombiniranih hormonskih metoda.

Vaginalni prsten
Plastični prsten koji se umeće u blizini vrata maternice i postupno oslobađa estrogen i progesteron u količinama manjim nego pilula ili flaster. Ostaje na mjestu 21 dan, a potom se uklanja na 7 dana.
Prednosti: Morate misliti o tome samo jednom mjesečno.
Rizici: Slično kao kod kontracepcijskih pilula. Može izazvati nelagodu.
Postporođajna pitanja: Pričekajte s upotrebom dok obavite prvi postpartalni pregled kod ginekologa (šest tjedana nakon poroda).

Kontracepcijska injekcija
Hormonska injekcija koja se administrira svaka tri mjeseca.
Prednosti: Dugi intervali između tretmana.
Rizici: Smanjenje gustoće kostiju, alergijske reakcije, moguće povećanje kolesterola. Iako žene ponekad propuste svoj termin za novu injekciju, stopa neuspjeha za tipično korištenje u prvoj godini je samo 3%.
Postporođajna pitanja: Pričekajte s upotrebom dok obavite prvi postpartalni pregled kod ginekologa (šest tjedana nakon poroda). Većinom sigurno za mame koje doje.

Bakreni intrauterinalni uložak
Mali plastični uložak obložen bakrom umeće se u maternicu i ostaje do 10 godina. Nije potpuno jasno kako ovaj uložak sprječava trudnoću, no neki znanstvenici smatraju da ioni bakra uništavaju spermu.
Prednosti: Dugotrajna kontracepcija čija je stopa neuspjeha manja od 1% u prvoj godini korištenja, ako ne postoji korisnička pogreška. Liječnik bi trebao biti osposobljen za insertaciju bakrenog uloška.
Rizici: Upale zdjelice, posebno u prvih 20 dana nakon umetanja.
Postporođajna pitanja: Bakreni intrauterinalni uložak može se postaviti odmah nakon poroda. Inače treba odgoditi do drugog postporođajnog mjeseca, zbog opasnosti od puknuća maternice.

Progesteronski intrauterinalni uložak
Uložak s mehanizmom sličnim ostalim intrauterinalnim ulošcima, uz dodatak sporog otpuštanja progesterona. Može ostati ugrađen do 5 godina.
Prednosti: Manje od 1% rizika za neuspjeh u prvoj godini korištenja.
Rizici: Slično kao kod drugih intrauterinalnih uložaka i progesteronskih metoda kontracepcije.
Postporođajna pitanja: Pričekajte s upotrebom dok obavite prvi postpartalni pregled kod ginekologa (šest tjedana nakon poroda). Većinom sigurno za mame koje doje.

Prirodna metoda
Uspješno prakticiranje prirodne metode zaštite od neželjene trudnoće ovisi o vašoj predanosti i kombinaciji različitih metoda, integrirani pristup poznatiji kao simpto-termalna metoda. To obično uključuje analizu promjena cervikalne sluzi i praćenje porasta temperature za 0,4° koja nastaje u vrijeme ovulacije. Tome se može dodati još jedna metoda, kao što je npr. računanje plodnih dana. Ako niste posvećeni pedantnom praćenju i ako vaš menstrualni ciklus ne pada dosljedno između 26 i 32 dana, imate najmanje 25% šanse za trudnoću. Žene koju su u postporođajnom razdoblju također trebaju imati na umu da njihovi ciklusi možda nisu redoviti prvih nekoliko mjeseci, pogotovo ako doje.

Laktacijska amenoreja
Dojenje ima kontracepcijski efekt, ali samo prvih šest mjeseci i samo ako je beba isključivo dojena. Da bi se mogli osloniti na dojenje kao metodu kontracepcije dojke moraju biti gotovo potpuno ispražnjene pri svakom podoju, a dojenje mora biti učestalo. Većina ginekologa slaže se da je laktacijska amenoreja učinkovita oko 98% neko vrijeme. No, ako se beba dohranjuje adaptiranim mlijekom, ako koristi dudu ili ako majka često koristi izdajalicu - sve je moguće. Također, ako majka dobije mjesečnicu ne bi se više trebala oslanjati na ovu metodu kontracepcije, budući da se u većini postporođajnih slučajeva dva tjedna prije prve mjesečnice dogodi ovulacija.

Sterilizacija
Sterilizacija žene znači podvezivane jajovoda, što podrazumijeva operciju u kojoj kirurg blokira jajovode rezanjem ili paljenjem tkiva strujom ili stezanjem kopčom ili prstenom. U posljednjih 10 godina prakticira se i metoda u kojoj kirurg u jajovod insertira metalnu oprugu, oko koje se tijekom 3 mjeseca formira ožiljno tkivo stvarajući blokadu u prolazu. Nakon postupka podvezivanja jajnika jajašca se ne mogu spustiti u maternicu, čime je trudnoća onemogućena. Godišnji rizik za neuspjeh je 0,5%. Na bazi 10 godina stopa rizika raste na 1%, za 20 godina na 2% itd. Budući da ju jajovodi blokirani, neuspijeh može izazvati ektopične trudnoće (kada se oplođeno jajašce implantira izvan maternice, najčešće u jajovodu).

Sterilizacija muškarca naziva se vazektomija i znači lakši kirurški zahvat pod lokanom anestezijom u kojem se trajno prekida protok sperme iz testisa u ureter, tj. izlazak sperme pri ejakulaciji. Vazektomija je potpuno bezbolna, ne zahtijeva dugi oporavak te nikako ne utječe na izvorne ili sekundarne spolne karakteristike, količinu ejakulata ili erekciju.

U svakom slučaju, sterilizacija je trajno rješenje koje zahtijeva dosta racionalnog promišljanja i obiteljskog dogovora. Stoga odluku o sterilizaciji ne biste trebali donosti u prvim tjednima nakon poroda, dok ste pod utjecajem hormona, neispavani i premoreni pretrpanim roditeljskim rasporedom.