sex
Vjerojatno ste prije nego što ste dobili dijete koristili neku vrstu kontracepcije. Ako želite i dalje imati kontrolu u planiranju svoje obitelji, bilo da ste završili s rađanjem ili ste između rađanja djece, s kontracepcijom ćete trebati nastaviti i nakon poroda.

Budući da postoji više vrsta zaštite od neželjene trudnoće i da izbor zavisi o više faktora, najbolje je pripremiti se unaprijed, kako u prvim tjednima s bebom ne bi imali nepotrebnih briga.

 


Što treba znati o postpartalnoj kontracepciji?


Evo nekoliko činjenica s kojima biste trebali biti upoznati prije odabira kontracepcije nakon poroda:

−    Mama može ostati u drugom stanju i prije nego je dobila prvu mjesečnicu nakon poroda. Budući da se ovulacija događa 2 tjedna prije mjesečnice, nova mama ne bi trebala čekati prvu mjesečnicu kako bi počela s kontracepcijom.

−    Samo zato što žena doji ne znači da ne može ostati trudna. Osim u slučaju kada mama doji najmanje svaka četiri sata tijekom dana i svakih šest sati tijekom noći, pružajući bebi 90 - 95% potrebne hrane, te planira dojiti više od 6 mjeseci, njen rizik od trudnoće je samo smanjen - što nije dovoljno da bi se dojenje moglo prihvatiti kao pravi oblik kontracepcije.

−    Žene koje ne doje u prosjeku prvi puta ovuliraju oko 45. dana nakon poroda. Mama koja ne doji prvi puta ovulira između 25. i 72. dana nakon poroda (45. dan je prosjek).

−    Neki oblici kontracepcije postaju učinkoviti tek nakon nekoliko tjedana. Zajedno s činjenicom da žena može početi ovulirati već 25. dan nakon poroda znači da bi nova mama trebala o oblicima kontracepcije razmišljati čim prije nakon poroda - ili idealno još tijekom trudnoće.

−    Mame koje doje ne bi smjele koristiti kontracepcijske pilule koje sadrže estrogen. Iako postoji mnogo rasprava o tome da li hormonska kontracepcija utječe na majčino mlijeko, opći je stav da majka koja doji ne bi smjela koristiti pilule s estrogenom, već se držati pilule koja sadrži samo progesteron.

−    Općenito govoreći, hormonska kontracepcija učinkovitija je metoda zaštite od neželjene trudnoće od metode fizičke barijere. Hormonski oblici kontracepcije poput kontracepcijske pilule, kontracepcijskih flastera, injekcijskih kontraceptiva i implantata s hormonima su 99% učinkoviti, dok oblici fizičke barijere poput kondoma, dijafragme i spermicida nude oko 85% učinkovitosti.

−    Žena bi nakon poroda trebali ići na novo mjerenje za dijafragmu. Budući da porod utječe na veličinu i oblik vagine, dijafragmu bi trebalo prilagoditi veličinom prije nastavka odnosa nakon poroda.

−    Podvezivanje jajovoda je sve popularniji oblik kontracepcije za žene. Žene koje su odlučile da više neće rađati sve se češće odlučuju za ovaj postupak, koji može biti obavljen već dan nakon poroda.

Preporučamo vam da pročitate naš članak o vrstama kontracepcije, njihovim prednostima i rizicima te odgovore na postporođajna pitanja u vezi svakog od mogućih oblika zaštite od neželjene trudnoće.