Devet mjeseci jeli ste što vam je doktor preporučio i sada umirete za velikom porcijom svih vrsta hrane koju ste izbjegavali. Iako nema razloga da se ne upuštate u povremene žudnje, možda ipak želite još malo odgoditi konzumiranje jako začinjene hrane, luk, sir i sl. sve dok ne budete sigurni da vaša beba nije osjetljiva na ono što jedete.

Plinovi, nadutost i probirljivost u beba najčešći su znakovi da nešto što ste jeli nije odgovaralo vašoj bebi. Proljev i osip na koži mogao bi biti signal za alergiju. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije stvaranje bilo kakve veće promjene u vašoj prehrani ili prilikom odlaska na dijetu tokom dojenja - dobra prehrana je ključna za zdravlje majke i bebe koja se hrani dojenjem.
 
 
 
Kupus, luk, češnjak, brokula, prokulica, cvjetača, paprika, krastavci i repa mogu uzrokovati plinove, nadutost i probirljivost bebe, što obično traje i do 24 sata, a zatim nestaje.
> Preporuča se izbjegavati ove namjernice u vašoj prehrani, barem za prvih par mjeseci dojenja, dok se gastrointestinalni trakta vašeg djeteta bolje ne razvije.

Proizvodi na bazi kravljeg mlijeka (kao što su mlijeko, sir, jogurt, pa čak i maslac) u vašoj prehrani mogu izazvati alergijsku reakciju kod bebe. Simptomi se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon dojenja i mogu uključivati proljev, osip, nadutost i plinove ili curenje iz nosa, kašalj, pa i kongestiju.
> Ako se pojavi neki od simptoma izbacite sve mliječne proizvode iz svoje prehrane na dva tjedna kako bi vidjeli da li se vašoj bebi stanje poboljšava.

Agrumi poput naranče, limuna, limete, grejpa i mandarine često iritiraju bebinu probavu. Simptomi mogu uključivati nadutost i plinove, povraćanje, proljev i osip kože.
> Preporuča se izbjegavati ove namirnice u vašoj prehrani, barem za prvih par mjeseci dojenja, dok se gastrointestinalni trakt vašeg djeteta bolje ne razvije. Ako se u kasnijoj fazi ipak pojave neki od simptoma izbacite sve agrume na oko tjedan dana, da se organizim očisti, pa ponovno pokušajte uvođenjem jedne po jedne vrste agruma, s razmakom od tjedan dana između dvije vrste, dok ne pronađete onaj agrum koji stvara poteškoće. Kada ustanovite koji je, izbacite ga iz prehrane na nekoliko tjedana, pa pokušajte ponovno.
 
Čokolada sadrži kemijski spoj koji se zove teobromin i koji može nadražiti želudac. Simptomi mogu uključivati nadutost, plinove i proljev.
> Ako se pojavi neki od simptoma izbacite čokoladu i proizvode koji sadrže čokoladu iz svoje prehrane na oko tjedna dana kako bi vidjeli da li se vašoj bebi stanje poboljšava.

Jaja, pšenica, kukuruz, riba, kikiriki, orasi i soja poznati su kao jaki alergeni. Simptomi mogu uključivati plinove i nadutost, povraćanje, proljev i osip kože.
> Vodite evidenciju o tome koju ste namirnicu konzumirali i kada, te ukoliko se pojavi neki od simptoma izbacite tu namirnicu na oko tjedan dana kako bi vidjeli da li se vašoj bebi stanje poboljšava. Ponovno pokušajte uvođenjem jedne po jedne vrste namirnice, s razmakom od tjedan dana između dvije vrste, ako neka od namirnica ponovno stvori poteškoće izbacite je iz prehrane na nekoliko tjedana, ali ne unosite veće promjene u vaš uobičajen način prehrane bez da se konzultirate s vašim liječnikom
 
Riba - neke vrste ribe, posebno konzervirane i uvozne, mogu sadržavati veće količine žive koja je vrlo štetna za razvoj djeteta.
> Preporuča se ne unositi više od jednog obroka tjedno konzervirane tune te ne više od dva obroka tjedno bijele ribe. U potpunosti trebali izbjegavati morskog psa, sabljarke, škarpine i svu plavu ribu i to do djetetove prve godine.