Rodili ste! Beba je napokon s vama i vrijeme je da se posvetite postporođajnoj njezi. To znači da se posvetite sebi i iznutra i izvana, što uključuje kontrolu i brigu o svom tijelu u periodu babinja, brigu o eventualnoj postporođajnoj depresiji, ali i obnovu tijela, odnosno vraćanje tijela u prvobitno stanje. Briga o sebi je vrlo važna, jer da bi se mogli kako treba brinuti o svojoj bebi, bitno je da što prije ojačate i vratite svoju punu energiju.

Kada prvi puta ugledate svoju bebu možda ćete biti iznenađeni njenim izgledom, jer beba nakon rođenja često može imati razne tragove koji će nestati ili se promijeniti nakon nekoliko dana. Informirajte se kako izgleda novorođenče i što prolazi kroz prvih nekoliko dana života te pročitajte kako se brinuti o bebi u prvih nekoliko tjedana života. Prva previjanja, prva kupanja, njega pupka, ritam spavanja i sl. informacije sigurno će vam biti od velike koristi.

Za nove mame, dojenje može biti jedinstveno iskustvo koje vam omogućuje da se bolje povežete sa svojom bebom. Međutim, iako se radi o prirodnom procesu, na početku dojenja gotovo svaka žena susreće se s određenim komplikacijama. Važno je da ste svjesni da nije problem u vama, nego da je jednostavno potrebno neko vrijeme i za vas i za bebu kako bi uhvatili pravi ritam. Pročitajte zašto je dojenje važno, kako se pripremiti za dojenje, što možete očekivati, kako se izdajati, kako izbjeći ili ublažiti poteškoće pri dojenju, kako dojiti blizance i sl.

Postporođajna depresija često je stanje nakon poroda, a utječe na fizičko i psihičko stanje žene. Informirajte se o znakovima ovog stanja kao i o različitim stupnjevima depresije te o načinima i terapijama koje možete primijeniti kako bi si pomogli.