igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Braxton Hicks kontrakcije

bolovi
Možda osjećate jake grčeve u leđima i donjem dijelu trbuha? Da li su trudovi počeli? Kao prvo, važno je znati razliku između pravih i lažnih trudova.

Za čitave trudnoće mišići maternice se stežu. U posljednjim tjednima te Braxton Hicksove kontrakcije postaju jače, pa možete pomisliti da je riječ o trudovima.

Međutim, prave porođajne kontrakcije trudovi – javljaju se u pravilnim razmacima, postajući sve snažniji i češći, tako da biste morali znati kada otpočnu pravi trudovi.

Više...

 

Znakovi poroda

Konačno su tjedni čekanja završeni i trudovi su počeli. To je vrhunac vaše trudnoće; od trenutka kada ćete ugledati svoje dijete odvaja vas samo nekoliko sati.

Bit ćete uzbuđeni, ali i zabrinuti oko ishoda poroda. Osjećat ćete se sigurnije ako ste se dobro pripremili, pa razumijete što se događa s vašim tijelom u svakoj fazi poroda i znate što možete očekivati. Porod može biti takvo iskustvo koje će vas neizmjerno ispuniti i u kojem je mnogo vjerovatnije da ćete uživati ako budete mirni i opušteni. Vježbajte opuštanje i tehnike disanja prije samog poroda kako biste ostali mirni prilikom kontrakcija te što bolje podnjeli bol. Nemojte biti razočarani ako vaš porod ne bude točno onakav kakvim ste ga zamišljali.

Kako ćete znati da su trudovi počeli?
Možda se bojite  da trudove, kad započnu, nećete znati preopznati. To je malo vjerovatno. Premda se prvi trudovi mogu zamijeniti s kontrakcijama koje se mogu javljati u posljednjim tjednima trudnoće vjerovatno ćete moći odrediti radi li se o pravima, jer je to najavljeno brojnim znacima. Osim toga pravi trudovi su bolni i pojavljuju se u pravilnim razmacima.

U nastavku pročitajte:
Znakovi koji najavljuju porod
Lažni trudovi


Više...

 

Upomoć! Što da radim?

U nastavku pročitajte neke smjernice kako bi se lakše pripremili za ono što vas očekuje. No, kada trenutak dođe slušajte svoje tijelo i svoje instinkte, a ako ste u nedomici nazovite svoj liječnika ili bolnicu i savjetujte se o koracima koje trebate poduzeti.

Pohađači ste trudnički tečaj, pročitali gomilu knjiga i informirali se o trudnoći i porodu, no ipak ste uvjereni da kada taj trenutak dođe nećete znati što trebate činiti. Ne paničarite! Ako se na trenutak i zbunite - svega ćete se sjetiti. Da bi ste si pomogli smiriti se i opustiti evo nekih znakova koji najavljuju da je termin poroda blizu:

gubitak na težini - možete izgubiti i do 1,5 kg u zadnjih nekoliko dana pred porod. Ne brinite - to je sasvim normalno.

pokreti djeteta su smanjeni - kako beba raste prostor joj se ograničava i sve se manje može okretati. Pokreti bebe se smanjuju, ali ih ipak trebate osjećati, barem 6 -10 puta na dan. Ukoliko uopče ne osjećate pokrete djeteta važno je da se što prije obratite svom liječniku.

olakšanje u prsnom košu - 2-4 tjedna prije poroda plod se spušta u zdjelicu i time smanjuje ritisak na prsni koš i ošit. No, često time počinje i pojačana potreba za mokrenjem, jer je pritisak sada na mjehuru.
 
grčevi i bol u preponama - česti su grčevi i bolovi u preponama, popraćeni jakim bolovima u križima, a mogu se osjetiti i danima prije poroda.
 
"ugniježđenje" (nesting period) - nekoliko dana prije poroda možda ćete osjetiti nevjerovatnu potrebu za čišćenjem ili pripremom "gnijezda" za bebu koja dolazi.
 
češća stolica - možda ćete imati stolicu nekoliko puta dnevno u danima prije poroda
 
Više članaka...


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?