porodU prošlosti se smatralo da trudnica nakon poroda carskim rezom nema drugih opcija nego ponovno roditi pomoću istog, i to najviše dva do tri puta.

Danas se mnogo toga promijenilo - zahvaljujući naprecima tehnologije te modernim materijalima za šivanje, danas je carski rez moguće ponoviti četiri i više puta, a najveći napredak vidi se u povećanju izgleda za vaginalni porod nakon carskog reza.

Što znači vaginalni porod nakon carskog reza?
I nakon poroda carskim rezom postoji izbor - ponoviti carski rez ili pokušati roditi vaginalnim putem. U prošlosti je carskim rezom završavala svaka nada za vaginalni porod, no danas je to sasvim realna opcija - čak oko 70% žena koje nakon carskog reza poželi roditi vaginalnim putem učini to uspješno. No, to nije izgledno za sve slučajeve, naravno. Ponekad komplikacije u trudnoći ili povijest bolesti onemogućavaju vaginalni porod nakon carskog reza, a u takav postupak često se neće upuštati ni u bolnicama u kojima ne postoji oprema i osoblje za izvođenje hitnog carskog reza.

Prednosti i rizici vaginalnog poroda nakon carskog reza

Prednosti:

1.  Manje komplikacija. Uspješan vaginalni porod nosi manji rizik od infekcije i ozbiljnog gubitka krvi nego ponovljeni carski rez. Međutim, ako vaginalni porod ne teče uspješno mora se pribjeći hitnom carskom rezu, koji pak nosi veće rizike od infekcije nego ponovljeni, planirani carski rez.

2.  Kraće vrijeme oporavka. Boravak u bolnici nakon vaginalnog poroda kraći je nego nakon carskog reza, jer se energija i izdržljivost vraćaju brže nego nakon operativnog zahvata kao što je carski rez.

3.  Više sudjelovanja u porodu. Nekim je ženama važno iskusiti vaginalni porod. Također, nakon uspješnog vaginalnog poroda beba se daje na držanje i dojenje prije nego nakon carskog reza.

4.  Utjecaj na buduće trudnoće. Vaginalni porod nakon carskog reza može biti bolja opcija za one koji planiraju veću obitelj. Naime, ponovljeni porodi carskim rezom nose svaki puta sve više komplikacija, dok ponovljeni vaginalni porodi imaju tendenciju postajanja sve lakšima.Rizici:

1.  Neuspjeli pokušaj poroda. Oko 25% žena koje nakon carskog reza pokušaju roditi vaginalnim putem ipak završi na ponovljenom carskom rezu.

2.  Infekcija maternice. Ponavljanje carskog reza nakon što je porođaj već počeo predstavlja nešto veći rizik od komplikacija - poput infekcije maternice - nego planirani ponovljeni carski porod.

3.  Puknuće maternice. U rijetkim slučajevima maternica tijekom porođaja može puknuti na mjestu carskog reza iz prethodnog porođaja. Ako maternica pukne prije ili tijekom porođaja bit će potreban hitan carski rez kako bi se izbjegle opasne komplikacije poput znatnog gubitka krvi, infekcije maternice, oštećenja mokraćnih puteva, oštećenja mozga bebe ili čak smrti majke ili bebe. Ako se porođaj odvija u bolnici koja je opremljena za takve slučajeve beba je rijetko u opasnosti. No, u nekim slučajevima može biti potrebno ukloniti maternicu (histerektomija) kako bi se zaustavilo krvarenje, a uklanjanje maternice naravno zatvara mogućnost nove trudnoće.

4.  Problemi sa zdjelicom. Kod nekih žena dno zdjelice može biti razlog za zabrinutost u vaginalnom porodu nakon carskog reza.

 


Šanse za uspješan vaginalni porod nakon carskog reza

Sposobnost za vaginalni porođaj nakon carskog reza ovisi o više faktora, no općenito se može reći da su šanse veće ako:

 • ste prethodno imali samo jedan nizak poprečni rez maternice (najčešći tip carskog reza) i na maternici nemate drugih rezova
 • ste vi i beba zdravi i trudnoća napreduje normalno
 • razlog zbog kojeg ste prošli puta rodili carskim rezom ovaj put nema utjecaja
 • vaš porod počne prirodno prije predviđenog termina ili u terminu
 • ste imali uspješan vaginalni porod prije carskog reza

  S druge strane, smatra se da su šanse za uspješan vaginalni porod nakon carskog reza manje ako:

  • je trudnoća prenesena nakon predviđenog termina poroda
  • je beba velika
  • ste imali više od dva carska reza i niti jedan vaginalni porođaj
  • imate zdravstvene probleme koji bi mogli zakomplicirati vaginalni porođaj
  • ste imali slučaj puknuća maternice u nekoj od prethodnih trudnoća
  • ste imali vertikalni rez maternice

   U slučaju blizanačke trudnoće, vaginalni porod nakon carskog reza moguć je ako su obje bebe okrenute glavicom naprijed. No, u slučajevima trojki ili većih multiplih trudnoća vaginalni porod se općenito ne preporučuje.

   Kako si sami možete povećati izglede za vaginalni porođaj nakon carskog reza?

   • Opskrbite Vašeg liječnika detaljnim podacima o prethodnom carskom rezu.
   • Budite upućeni. Doznajte sve što možete o vaginalnom porođaju nakon carskog reza i mogućnostima koje su Vam na raspolaganju. Pohađajte tečajeve za trudnice kako biste naučili uspješno svladati trudove i smanjiti naprezanje svog tijela.
   • Planirajte porod u dobro opremljenoj bolnici, spremnoj za postupak hitnog carskog reza, ako bude potreban.
   • Dozvolite da porođaj krene prirodno, ako je to moguće. Hormonalni stimulansi za izazivanje trudova mogu kontrakcije učiniti snažnijima i češćima, što povećava rizik od puknuća maternice, pogotovo ako je grlić maternice zatvoren i nespreman za porođaj.
   • Uvjerite se da će vaš liječnik biti s vama od početka trudova do kraja porođaja, jer pomno praćenje znatno smanjuje potencijalne rizike.
   • Budite spremni za carski rez. Neke komplikacije u trudnoći ili porođaju mogu dovesti do carskog reza, kao na primjer preeklampsija, problem s posteljicom ili pupčanom vrpcom, položaj bebe itd.

    Ako se odlučite za vaginalni porod nakon carskog reza i kada krene porođaj, prolazit ćete kroz isti proces kao i sve ostale žene koje rađaju vaginalnim putem, samo uz više opreza. Najvažnije je zapamtiti da je svima krajnji cilj - zdrava mama i zdrava beba. Bez obzira kako do njega došli.