Ako je vaš očekivani termin poroda prošao, a vi ste još uvijek trudni, radi se o tzv. prenesenoj trudnoći. Prenesena trudnoća može biti vrlo frustrirajuća, jer već zadnjih tjedana žene počinju odbrojavati dane do poroda. Međutim, prenesena trudnoća je zapravo jako česta, pa se čak sedam od deset beba rodi nakon očekivanog termina poroda.

Ako niste sigurni u datum zadnje mjesečnice pomoću kojega je izračunat termin, liječnik će tolerirati veće odstupanje od termina. Prenesena trudnoća može biti prava, kad zaista dulje traje, ili lažna kod koje se vjerojatno radi o nepravilnim menstrualnim ciklusima ili nepoznavanju datuma zadnje menstruacije.


Ako ste prenjeli, nakon 40. tjedna trudnoće kontrolni pregledi biti će znatno učestaliji - svaka dva do tri dana. Uz standardne elemete pregleda ovi će uključivati i  kardiotokografski nadzor djeteta (CTG) koji registrira otkucaje djetetova srca i trudova te amnioskopiju (vizualna analiza plodove vode), ako nalaz na cerviksu to omogućava.

U slučaju pataloškog kardiotokografskog ili amnioskopskog nalaza, ili pak ako do navršenog 42. tj. trudnoće ne dođe do spontanog poroda, porod će se inducirati  ili će se, ako za to postoji indikacija, trudnoća dovršiti carskim rezom.


Pročitajte i:
Problemi s prenesenom trudnoćom
Kako se inducira porod
Zašto se inducira porod


Problemi s prenesenom trudnoćom

Osim neugode i nestrpljivosti, postoje neki drugi problemi povezani s prenesenom trudnoćom. Nakon 42. tjedna povećava se rizik od određenih komplikacija s djetetom, od kojih je jedan i mrtvorođenče, no iduciranje poroda sprečava taj rizik.

Zato je bitna redovna kontrola kako bi se pratilo zdravlje djeteta i stanje plodne vode. Sama trudnica trebala bi pratiti pokrete djeteta koji se trebaju osjećati svakodnevo. Neuobičajeno smanjenje broja pokret ili povećanje broja pokreta djeteta treba iskontrolirati, odnosno javiti se što prije svom liječniku na kontrolu.

Kod prenesene trudnoće dijete je obično veće i teže. Veličina djeteta je bitna, jer utječe na lakoću kojom dijete izlazi kroz porođajni kanal. Ovi rizici uključuju duži porod zbog veličine djeteta i nesposobnosti da se kosti lubanje prilagode, kao što bi to bilo normalno kod djeteta koje se rađa u terminu.

Kako se bliži kraj trudnoće, liječnici uvijek paze na moguće probleme s posteljicom. Posteljica hrani i brine za dijete, ima znatne zalihe, redovito se prilagođava oštećenjima, popravlja štetu napravljenu nedostatkom kisika i bori se protiv starenja. No, ima i određeni vijek trajanja i možda neće biti sposobna za nastavak podrške djetetu nakon nekog vremena. Posteljica bi trebala biti sposobna opskrbljivati dijete s dovoljno hranjivih tvari do 42. tjedna trudnoće. Većina rizika prenesene trudnoće vezana je uz insuficijenciju posteljice sa smanjenom opskrbom fetusa kisikom. Rezultat je fetalna hipoksija (manjak kisika). 


Kako se inducira porod


Majci kojoj je prošao termin poroda, ali nema nikakvih problema, treba se dopustiti spontani porod. Dobro je surađivati s liječnikom ako želi učestalije preglede nakon što je prošao očekivani datum poroda. Pravilo je, ako postoji bilo kakav znak fetalne patnje, pristati na medicinsku intervenciju.

Postoje nekoliko različitih načina za medicinsko induciranje proda. Jedan od češćih je apliciranjem prostaglandinskog gela. Gel pomaže omekšavanju cerviksa i aplicira se na stražnji dio vagine. Iako gel može samostalno inducirati porod, može i povećati rizik od groznice i proljeva, može uznemiiriti dijete te povećava mogućnost krvarenja nakon poroda.

Ponekad se manji rizik povezuje uz induciranje poroda prokidanjem vodenjaka. Međutim, za to morate biti otvoreni, odnosno cerviks mora bit proširen, nekoliko centimetara. Osim toga, neke žene smatraju ovu proceduru, koja uključuje veći medicinski instrument, prilično neugodnom. Iako prokidanje vodenjaka u nekim slučajevioma može biti dovoljno za induciranje poroda, ponekad se mora kombinirati s hormonalnim lijekom.

Hormonalni lijek unosi se intravenozno i uzrokuje kontrakcije maternice (tzv. drip). Prilično je sigurna metoda induciranja poroda. Međutim, nuspojave ovog lijeka povećavaju rizik od carskog reza kao i potrebu za lijekovima za olakšavanje bola. Može uznemiriti dijete, pa je potreban stalan nadzor djeteta tokom poroda, a i povećava se mogućnost krvarenja nakon poroda. Davanjem dripa kontrakcije mogu postati snažnije i bolnije, s kraćim razmakom između trudova nego što je to u porođaju koji je započeo prirodno.

Ako vam vaš liječnik preporuči induciranje poroda, razgovarajte s njime da li se stvarno radi o medicinskoj indikaciji zbog ugroženosti djeteta ili samo o standardnom proceduru induciranja zbog duže prenesene trudnoće.

Pročitajte i koji su prirodni načini za induciranje poroda.


Zašto se inducira porod


Porod se inducira kod sljedećih indikacija:

- 10 ili više dana prenesene trudnoće, a kvaliteta plodne vode pada
- predeklampsija
- dijete ne napreduje kao treba
- pukao je vodenjak, no nakon 24 sata još nema kontrakcija
- diabetes
- ostali faktori rizika za majku ili dijete