igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Porod u vodi

porod u vodi
U nastojanju da se porod kao sinonim za bol i patnju pretvori u ono što on zapravo i jest - čarobno iskustvo za svaku ženu, iskušavaju se razne metode rađanja.

Tako posebno u zadnje vrijeme stručnjaci ispituju dobrobiti i nedostatke raznih položaja za rađanje i metoda ublažavanja boli tijekom trudova, od kojih je jedna i porod u vodi.

 

Više...

 

Prirodni načini za induciranje poroda

Ako vam medicinske metode induciranja poroda nisu bliske, postoji nekoliko prirodnih načina koji mogu pomoći kod prenesene trudnoće. Ali zapamtite: niti jedan od ovih načina neće započeti porod ako se niste još počeli otvarati. Međutim, mogu pomoći da cerviks omekša.

  1. jedite začinjenu hranu ili ananas

  2. šetajte ili hodajte uz i niz stepenice. Smatra se da ova fizička aktivnost potiče porod zbog pritiska koji glavica ima na cerviks. U svakom slučaju hodanje će pomoći namještanju bebe u bolji položaj za porod.

  3. prakticirajte seksulane odnose. Najdraži način za mnoge trudne žene. Seks pomaže jer se oslobađa hormon oksitoksin koji uzrokuje kontrakcije maternice. Uz to, sjeme sadrži supstancu koja pomaže omekšavanju cerviksa.

  4. stimulirajte bradavice. Za one kojima je seksulani odnos u zadnjim danima trudnoće težak ili neudiban, stimulacija bradavica može biti dobar izbor. Pomaže na isti način kao i seks, no bit će potrebno nešto više truda.

  5. Komplementrane terapije poput akupunkture, masaže, čajeva, trava i homeopatskih pripravaka mogu inducirati porod. Međutim, ne iskušavajte te metode sami nego se obratite nekom s iskustvom u liječenju trudnica.
 

Što je prirodan porod?

Prirodni porod je onaj koji se odvija bez nužnih medicinskih intervencija - npr. carskog reza, epiduralne anestezije, umjetnog poticanja trudova i sl. Takve intervencije imaju svoje mjesto i razloge, naravno, pojave li se problemi, ali kod većine žena one nisu potrebne.

U modernom društvu sve je raširenija ideja da je ženu koja rađa potrebno samo nadzirati i medicinski reagirati samo u slučaju potrebe, odnosno komplikacija. Potrebno je omogućiti ženi ugodnu okolinu i prirodne metode olakšavanje boli te mogućnost rađanja u položaju i na način koji žena sama smatra najboljim i najugodnijim u danom trenutku. Kada je trudnoća uredna, žena ima mogućnost izabrati i odlučiti se na koji način želi na svijet donjeti svoje dijete. Nažalost, u hrvatskoj mogućnost izbora je još uvijek prilično ograničena. No, neke bolnice i rodilišta koriste neke od prirodnih metoda, poput poroda u vodi, pa se raspitajte o mogućnostima u svojoj okolini.

Neurološki govoreći, porod je niz motoričkih pokreta koje tijelo zna izvoditi. Oni su automatski i prirodni baš poput refleksa koji uzrokuje koljeno da se ispruži kad liječnik udari u prvo mjesto.

Anatomski govoreći, nijedan lijek ili medicinska procedura nisu osmišljeni tako da mogu unaprijediti prirodan dizajn ženskog tijela kad je riječ o porodu. Počnimo s maternicom, domom djeteta tokom 9 mjeseci trudnoće. kad porod počne, maternica je mišić koji točno zna kako da obavi zadatak istiskivanja djeteta prema grliću i, nakon što se grlić otvorio priblično deset centimetara, prema porođajnom kanalu. Grlić maternice, odnosno otvor na dnu maternice koji još zovemo i cerviks, sastoji se od mišićnog tkiva koje ostaje čvrsto zatvoreno tijekom trudnoće i tako dijete zadržava u njoj sve dok porod ne započne. Zatim se postupno otvara. Zdjelica je gotovo uvijek prikladne veličine do omogući prolaz djeteta, čak i onog velikog, jer su četiri kosti koje je grade povezane ligamentima koji se tijekom kasne trudnoće i poroda opuštaju. Time je sigurno da se zdjelica može dovoljno raširiti za rođenje bez ikakavog oštećenja koje se može nanjeti djetetu ili majci. No, mnogi su liječnici podučeni da rutinski mjere zdjelicu ili je pregledaju ultrazvučnim valovima kako bi odlučili hoće li ženi biti potreban carski rez ili neće.

 

Prirodne metode olakšavanja boli

Prirodan porod danas fokusiran je na metode opuštanja majke i pružanja ugodnije okoline. Ako je žena napeta i pod stresom, mišići se zatežu i uterus sa zatvara te se produžuje trajanje poroda i pojačava bol. Zato se sve više pažnje polaže tehnikama opuštanja i tehnikama disanja pri porodu te različitim prirodnim načinima olakšavanja boli.

U nastavku pročitajte o nekim prirodnim metodama olakšavanja boli poput hipnoze, disanja, tople vode, promjene položaja, lopte za rađanje, masaže, akupunkture, akupresure i sl.

 

Više...

 


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?