Nakon mjeseci iščekivanja napokon dolazi i taj trenutak - u rukama ćete uskoro držati svoje dijete. No, kako biste sam porod prošli što lakše i zapamtili ga kao ugodnu uspomenu, dobro je pripremiti se i informirati o tome što vas očekuje.

Žene često osjećaju strah i neizvjesnost, posebno prvorotkinje. To je normalno i nemojte se time opterećivati. Radije se informirajte kako se možete pripremiti za porod i što ranije počnite raditi na tome. Pripreme se odnose i na vaše tijelo i na vaš duh, a posebno su važne vježbe disanja i opuštanja.

Saznajte kako prepoznati znakove poroda , razlikovati prave od lažnih trudova i kada krenuti u rodilište.

Da biste znali šta vas očekuje pročitajte šta su to porođajna doba i kako se svako pojedino odvija. Saznajte što je to prirodan porod , informirajte se o načinima olakšavanja boli pri porodu i porođajnim operacijama s kojima se možete sredsti u procesu poroda. Nakon što sakupite sve informacije o prednostima i rizicima, moći ćete odlučiti šta želite, a šta ne želite, za sebe i svoje dijete. Tada možete ispunite i vlastiti plan poroda.

Ako vaša trudnoća pripada jednoj od specifičnih kao što su višeplodne trudnoće, specifični položaji djeteta (poprečni, zadak) i sl., pročitajte o postupcima koji bi se u vašem slučaju mogli primijeniti.

Naravno, vrlo je bitno uzeti u obzir da se nalazite u Hrvatskoj i da se vam neke mogućnosti ograničene. Zato se raspitajte o porodu u Hrvatskoj, opcijama u vašoj okolini, odlučite za bolnicu u kojoj ćete roditi i upišite trudnički tečaj.

Ne zaboravite na vrijeme, barem 4 tjedna prije termina, saznati kako se pripremiti za rodilište , šta treba spakirati u torbe za odlazak u rodilište i boravak u bolnici te potrebne stvari za izlazak vašeg djeteta iz bolnice.

Budite hrabre, mislite pozitivno i neka vam vaš porod bude jedno divno i ispunjavajuće iskustvo - sretno!

 

teme na e-beba forumu
porod

pokušaj začeća
trudnoća
o doniranju matičnih stanica
općenite teme o trudnoći