žena
Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih hormonskih poremećaja u žena danas - procjenjuje se da od njega boluje čak 8 - 10% žena u plodnom razdoblju (12 - 45 godina). Smatra se najčešćim uzrokom nedostatka ovulacije te jednim od vodećih uzroka ženske neplodnosti.

Širok spektar problema koje ovaj sindrom može uzrokovati, kao i rizici koje donosi, snažni su razlozi da ga shvatimo sasvim ozbiljno.Uzroci, učestalost i faktori rizika za sindrom policističnih jajnika

Točan uzrok sindroma policističnih jajnika (skraćeno PCOS) nije potpuno poznat, no zna se da je povezan s promjenama u razini određenih hormona:

 • estrogena i progesterona - ženskih hormona koji jajnicima pomažu u otpuštanju jajašaca
 • androgena - muškog hormona koji se kod žena nalazi u malim količinama.

  Nije potpuno jasno zašto ili kako se promjene u razinama hormona događaju, no one ženskim jajnicima otežavaju otpuštanje zrelih jajašaca tijekom ovulacije. U žene koja boluje od PCOS-a zrela jajašca se ne otpuštaju u jajovode, već ostaju u jajnicima gdje se formiraju u vrlo male ciste. To može doprinijeti neplodnosti žene, dok hormonalna neravnoteža može uzrokovati još niz drugih simptoma.

  Većina dijagnoza PCOS-a postavlja se kod žena u njihovim 20-ima i 30-ima, no sindrom se može dogoditi i ranije, u tinejdžerskim godinama. Zapravo, simptomi često počinju s prvim menstruacijama.

  Žene s ovim poremećajem često imaju majku i/ili sestru sa simptomima sličnim sindromu policističnih jajnika. Naime, postoje snažni dokazi koji navode na to da se ovaj sindrom može klasificirati kao genetska bolest.

  Simptomi sindroma policističnih jajnika
  Simptomi PCOS-a uključuju promjene u menstrualnom ciklusu, poput:
  −    potpuni izostanak menstruacije nakon prve ili druge normalne menstruacije tijekom puberteta (sekundarna amenoreja)
  −    neredovite menstruacije, od potpune odsutnosti menstruacije do sasvim laganog krvarenja ili pak obilnog i/ili dugotrajnog krvarenja

  PCOS može uzrokovati razvoj muških obilježja poput:
  −    pojačana dlakavost na prsima, trbuhu, licu i oko bradavica
  −    smanjenje u veličini dojki
  −    povećanje klitorisa
  −    ispadanje kose u predjelu čela (ćelavost muškog tipa)
  −    dublji glas
  −    nakupljanje debljine na trbuhu (muški tip debljine)

  Problemi s kožom:
  −    masna koža
  −    akne koje se pogoršavaju
  −    tamne ili debele oznake ili nabori na koži oko pazuha, prepona, vrata i prsa

  Svi simptomi ne javljaju se jednako kod svih žena koje pate od ovog sindroma.  Liječenje sindroma policističnih jajnika

  Pristupi liječenju ovog sindroma različiti su, jer se razlikuju i simptomi kod žena. No, glavne mjere liječenja uključuju smanjenje težine, povećanje tjelesne aktivnosti, prestanak pušenja, prestanak konzumacije alkohola, uzimanje lijekova te na kraju operativni zahvat.

  Debljanje i pretilost česti su problemi žena s PCOS-om, a smanjenje težine može pomoći u liječenju hormonalnih promjena i zdravstvenih problema poput dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i povišenog kolesterola. Već gubitak  od samo 5% tjelesne težine može značajno pomoći u uspostavljanju hormonalne ravnoteže te povećati šanse za zatrudnjivanje. Za ženu od 70 kg to znači riješiti se samo 3,5 kg!

  Liječnik može predložiti uzimanje tableta za kontracepciju s ciljem postizanja redovitih menstruacija. Takvi lijekovi nakon nekoliko mjeseci uzimanja također mogu pomoći u smanjenju nenormalne dlakavosti ili problema s aknama. Osim kontracepcijskih tableta postoji velik izbor drugih lijekova, zavisno od simptoma: analozi GnRH (hormona koji djeluje na izlučivanje hormona hipofize), lijekovi za kontrolu povećane tjelesne mase, kortikosteroidi, lijekovi koji potiskuju djelovanje muških spolnih hormona, lijekovi koji pojačavaju osjetljivost na inzulin itd.

  Operativne mogućnosti liječenja sindroma policističnih jajnika podrazumijevaju odstranjivanje dijela ili cijelog jajnika te elektrokauterizaciju jajnika (spaljivanje tkiva jajnika elektrodom).

  Prognoza očekivanja za žene s PCOS-om
  Žene s policističnim jajnicima trebaju se pratiti, istraživati i liječiti cijeli život, jer je ova bolest povezana s nizom rizika: kasnija menopauza, različita krvarenja iz materice, 2 do 3 puta češći spontani pobačaji, anemija, poremećaj količine masnoća u krvi, 7 puta češće bolesti srca i krvnih žila, veći rizik od raka dojke, 16% veći rizik od obolijevanja od šećerne bolesti, povišeni krvni tlak kod 40% pacijentica, 2 do 3 puta veći rizik za obolijevanje od raka endometrija i jajnika, češće je potrebno odstranjenje maternice (histerektomija).

  Uz liječenje, žene sa sindromom policističnih jajnika obično mogu zatrudnjeti. Tijekom trudnoće povećan je rizik od povišenog krvnog tlaka i trudničkog dijabetesa, pa trudnice s PCOS-om moraju biti detaljno praćene.