igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Sindrom policističnih jajnika

žena
Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih hormonskih poremećaja u žena danas - procjenjuje se da od njega boluje čak 8 - 10% žena u plodnom razdoblju (12 - 45 godina). Smatra se najčešćim uzrokom nedostatka ovulacije te jednim od vodećih uzroka ženske neplodnosti.

Širok spektar problema koje ovaj sindrom može uzrokovati, kao i rizici koje donosi, snažni su razlozi da ga shvatimo sasvim ozbiljno.

Više...

 

Razlozi zbog kojih ne dolazi do začeća

Postoji više mogućih razloga zbog kojih ne dolazi do začeća, a neki od najčešćih su loše životne navike, smanjena plodnost zbog godina, ciste na jajnicima te broj, pokretljivost i morfologija spermija.
    

Životne navike
Prirodno, ritam života i životne navike utjecat će na vašu plodnost. Uravnotežena prehrana jedan je od uvjeta za zdravlje tijela, a droga, alkohol, nikotin i kofein mogu negativno utjecati na vaše opće zdravstveno stanje, pa tako i plodnost.

Smanjena plodnost zbog godina

Kod žena iznad 35. godine začeće može predstavljati problem, obzirom da se plodnost smanjuje s godinama. Plodnost se smanjuje kod oba spola i to već nakon 25. godine života, no kod žena se znatnije smanjuje iza 35. godine, a kod muškaraca iza 40. godine. Zdravstvene komplikacije na reproduktivnim organima
također se češće pojavljuju u kasnijoj životnoj dobi, pa bi dobro zdravstveno stanje trebalo potvrdidti na liječničkom pregledu prije planiranja trudnoće.

Ciste na jajnicima
Ovo stanje se dešava zbog hormonalne neravnoteže i može se prepoznati po neredovitim menstruacijama ili izostanku menstruacije. Žene koje imaju ovo stanje često nemaju menstruaciju u periodima koji mogu trajati od 6 tjedana do 6 mjeseci.

Broj, pokretljivost i morfologija spermija
Ako vaš partner ima smanjen broj spermija mogućnost začeća je također smanjena. Nekoliko su razloga za smanjen broj - godine, nošenje uske i prevruće odjeće u predjelu genitalija, konzumiranje droge i nikotina, konzumiranje alkohola i stres. Kako bi se utvrdila plodnost kod muškarca potrebno je izvesti jednostavan test koji nazivamo spermiogram.

 

 

Prve pretrage za ispitivanje plodnosti

 
U nastavku su navedeni početni testovi na osnovu kojih se pacijent, odnosno pacijentica, upućuje na daljnje testove i analize radi liječenja uzroka neplodnosti, odnosno odabiranja metode liječenja.

 Prvi koraci u utvrđivanju uzroka i liječenju neplodnosti bili bi:

MUŠKARAC
> višekratno ponavljanje spermiograma (utvrđivanje broja, pokretljivost, morfologije spermija i drugih važnih karakteristika sperme)
> bris ejakulata i uretre - mikrobiološka pretraga na aerobe i anaerobe, Chlamydiju trachomatis, Ureaplasmu i Mikoplasmu
 
 
ŽENA
> ginekološki pregled
> PAPA test
> UZV, vaginalni UZV, Color Dopller
> bris cerviksa - mikrobiološke pretrage na aerobe, anaerobe, Chlamidyu trachomatis, Ureaplasmi i Mikoplasmu
> prohodnost jajovoda HSG (histerosalpingografija)
> ovulacija, funkcija žutog tijela
> analiza razine hormona (spolnih i eventualno štitnjače)

Također treba ispitati i imunološki sklad partnera pomoću PCT testa (postkoitalni test) te testa na protuspermalna protutijela.
 
 

Spermiogram

 
U posljednje vrijeme kao jedan od uzroka neplodnosti je tzv. muški faktor koji se javlja u 50% neplodnih parova. Najlakše ga je dijagnosticirati i liječiti te bi se stoga najprije trebala napraviti analiza sjemena, odnosno spermiogram.

Spermiogram ili analiza sjemene tekućine muškarca predstavlja rutinsku pretragu u ispitivanju plodnosti muškog partnera. Budući da je postupak bezbolan i vrlo jednostavan, a rezultati su brzo dostupni, to je jedna od prvih pretraga uopće, koja se poduzima u ispitivanju neplodnosti para. Nikad se dijagnoza ne donosi na osnovi jednog uzorka jer su moguće velike oscilacije u vrijednostima kod iste osobe, budući da su kvalitativne i kvantitativne osobine sjemene tekućine vrlo osjetljive na različite pojave: promjene temperature skrotuma (npr, zbog čestog boravka u vrućoj kupelji ili sauni, zbog nošenja uskog donjeg rublja ili hlača, zbog povišene tjelesne temperature uslijed neke upale isl.), učestalo pušenje, konzumacija alkohola, uzimanje marihuane, nekih lijekova, te hormonskih pripravaka i sl.

S druge strane, spermiogram nije savršenI test jer čak i muškarac sa lošim karakteristikama spermija može ostvariti očinstvo, međutim u rijetkim slučajevima, muškarac s normalnim spermiogramom ima problema s istim.


Pročitajte i:
Postupak uzimanja uzorka
Normalne vrijednosti spermiograma
Odstupanja od normalnih vrijednosti


Više...

 

Neplodnost

Neplodnost je nemogućnost para da ostane trudan nakon godinu dana seksualnih odnosa bez zaštite, a u vrijeme plodnih dana. Neplodnost pogađa jednako muškarce i žene.
Razni su razlozi zašto dolazi do neplodnosti, pa će zbog toga vaš liječnik postaviti mnogo pitanja i napraviti mnogo pretraga kako bi bio siguran što je uzrokovalo neplodnost.Vaš liječnik će htjeti znati:
- povijest svih bolesti vas i vašeg partnera
- da li pokušavate začeti prvo ili drugo dijete (primarna ili sekundarna neplodnost)
- koliko dugo pokušavate ostati trudni
- koliko često imate spolne odnose
- kakvi su vam menstruacijski ciklusi
- ostala eventualna medicinska liječenja

Osim ovih podataka napraviti će i fizički pregled oba partnera (visina, težina, krvne pretrage, tlak, hormonske pretrage, pretrage reproduktivnih organa, a muškarac će trebati i dati sjeme na laboratorijske pretrage kako bi se prekontrolirala pokretljivost i količina spermija.

Za većinu parova, više od 90%, pronađe se razlog neplodnosti. Njih čak 60% uspije začeti uz pomoć odgovarajuće hormonalne terapije. A dodatne tehnike, kao korektivne operacije, in vitro metoda i inseminacija, omogućuju i ostalima da ostvare svoje najveće želje. Nova i napredna tehnologija omogućuje neplodnim parovima da dobiju dijete koje je biološki povezano s njima.
 
Više članaka...


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?