Obzirom da je najbolje vrijeme za začeće period ovulacije važno je znato kad se taj period događa i koliko traje. Osim metode određivanja ovulacije izračunom iz trajanja menstrulanog ciklusa (tzv. kalendar ovulacije), postoje i neke druge metode koje uključuju praćenje prirodnih tjelesnih znakova.

Ako vaš menstrualni ciklus nije redovit možete primjeniti neku od ovih metoda ili kombinirati više njih. Naravno, kombinacijom više metoda određivanja veća je mogućnost točnijeg izračuna ovulacije te time i veća mogućnost za začeće.

Vaginalni iscjedak
Tokom ciklusa vaginalni iscjedak se mijenja u svom intenzitetu i gustoći. Vaginalni iscjedak služi da bi omogućio spermatozidima bolju pokretljivost i duži opstanak. Gustoća koja najviše odgovara spermijima za pokretljivost, je glatka polu-tekuća struktura koja podsjeća na sirovi bjelanjak kod jajeta. Takvu strukturu iscjedka primijetit ćete prilikom ovulacije.


Bolovi kod ovulacije

Znakovi ovulacije uključuju i manje bolove koji su koncentrirani u donjem dijelu trbuha i mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Iako oni jesu znak ovulacije ne bi trebalo izračun temeljiti isključivo na njima, nego ih koristiti kao dodatnu potvrdu.


Bazalna temperatura tijela

Mjerenje bazalne temperature tijela pokazat će vam nešto povišenu temperaturu neposredno prije i tokom ovulacije.

Koristite termometar specijalno namjenjen za mjerenje bazalne tjelesne temperature. Mjerite temperaturu na početku svakog dana, odmah nakon izlaska iz kreveta, i pokušajte to činiti svaki dan u isto vrijeme. Nakon što temperaturu izmjerite, upišite ju u tablicu ovulacije. Obzirom da temperatura može biti poremećena konzumacijom alkohola, duhana ili prehlade i gripe, zapišite ako mislite da je neki od faktora utjecao na mjerenje.

Povišenje temperature u iznosu od 4 do 10 supnjeva, u periodu od nekoliko dana za redom, pokazatelj je perioda ovulacije. Mjereći i proučavajući svoju tablicu ovulcije neko vrijeme, uočit ćete pravilnosti i točnije odrediti period ovulacije.


Kalendar ovulacije

Kalendar ovulacije pomaže vam da bolje upoznate svoj menstrualni ciklus, povećate svoje šanse za začeće i precizinije odredite očekivani termin poroda. Žene često koriste kalendar ovulacije kao metodu kontracepcije, odnosno zaštite od trudnoće.

Kalendar ovulacije najbolja je metoda za žene s redovitim menstrualnim ciklusom. Jednostavno je potrebno unjeti prvi dan vaše zadnje menstruacije i trajanje ciklusa. Pomoću tih informacija većina kalendara pokazat će plodne dane, u koje dane je najbolje napraviti test za trudnoću te odrediti očekivani termin poroda.


Pribor za određivanje ovulacije

Pribor za određivanje ovulacije ili test ovulacije koristi se negdje u sredini ciklusa, otprilike oko ovulacije, radi određivanja točnog datuma ovulacije. Test mjeri razinu hormona u urinu.

Ovulacijske trake se jednostavno koriste i vrlo su osjetljive tako da daju podatak o ovulaciji s 99% točnošću. Najbolje vrijeme za korištenje testa je između 14 i 20 sati. Nije preporuka test raditi na prvoj mokraći. 


Test sline

Kao što se tokom ciklusa mijenja i vaginalni iscjedak tako se mijenja i slina. Testom sline pod mikroskopom mogu se odrediti plodni dani u mjesecu. Za trajanja ovulacije rast estrogena povećava slanost sline. Ta promjena formira u slini kristaliziranu strukturu koja se može vidjeti kroz mikroskop.

Slina se testira ujutro, prije konzumacije tekućine i hrane te prije pranja zuba i sl. Uzorak sline se uzima struganjem s jezika i polaganjem na mikroskopsko staklo. Rezultate mjerenja također treba unijeti u tablicu ovulacije.