Da biste uspješno začeli potrebno je da imate spolni odnos u vrijeme vaših plodnih dana, zato je važno da znate kada imate ovulaciju jer je to vrijeme plodnosti. Postoje različiti načini kako se može utvrditi koji su plodni dani u vašem ciklusu, odnosno kad ovulirate.

Ako imate redovite menstrulane cikluse bit će jednostavnije utvrditi točan dan ovulacije i plodne dane. Za primjer - ako vaš ciklus traje 28 dana, vaši najplodniji dani bit će oni između 12-og i 18-og dana vašeg ciklusa. To znači da u tom periodu ovulirate. Iz toga proizlazi da je najbolji period za začeće, odnosno za seksualni odnos, period između 10-og i 18-og dana vašeg ciklusa.

Zašto je period za začeće dva dana prije plodnih dana? Zato što sperma može opstati u organizmu žene 72 sata nakon ejakulacije. Kako bi što više produljili period plodnosti te tako povećali šanse za začeće dodajte još ta dva dana pred početak plodnog razdoblja. Obzirom da je za obnovu spermetozida u zdravog muškarca potrebno 2-3 dana, preporuka je da odnose imate svaki drugi ili treći dan, kako bi se omogućilo dovoljno plodnih spermija kod muškarca te tako povećale šanse za začeće. U međuvremenu, muškarac bi se trebao suzdržati od spolnih odnosa ili masturbacije.

Metodu određivanja plodnih dana pomoću trajanja ciklusa nazivamo kalendar ovulacije. Pomoću ovog jednostavnog kalendara pogledajte tablicu svog ciklusa i plodnih dana - ovdje ide softver za računanje ciklusa i plodnih dana

Ako imate neredovite cikluse ili želite napraviti precizniji izračun ovulacije, postoje različite metode kojima se to može precizno utvrditi.


No, ako ste tek počeli pokušavati začeti i ne želite si povećati stres ili umanjiti doživljaj vođenja ljubavi računanjem plodnih dana, jednostavno imajte odnose svaki treći dan i rezultat ne bi trebao izostati.

Normalnim periodom pokušavanja začeća smatra se period od godinu dana, odnosno u tom periodu vaš liječnik neće smatrati da vam je potrebno testiranje plodnosti. No, ako vam se taj period čini predugim, ostavite si barem šest mjeseci i pustite da sve ide svojim tokom.