pospremanje
Roditelje najčešće muči kako postaviti ograničenja i naučiti dijete disciplini na pozitivan način - takav odgoj nazivamo i odgoj Pozitivne discipline. Uz postavljanje ograničenje takav odgoj uključuje pružanje puno podrške, ljubavi i nježnosti.

 

 

 


Jedna od najvažnijih komponenti Pozitivne discipline je izražavanje suosjećanja za frustracije svoga djeteta. Ako dijete npr. baci knjigu koju čitate, dijete može biti tužno jer tada shvaća da više nema knjige za čitanje. To je dobar trenutak da kažete da ste i vi tužni i da bacanje knjige nije lijepo te da i vama sada ta knjiga nedostaje. Čitanje možete nastaviti drugi puta kada dijete odluči da ne želi više bacati knjigu, jer ne želi da i ono i vi budete tužni.

U Pozitivnoj disciplini također ima puno mjesta za humor. Kada je dijete nemirno, frustrirano ili se ne želi obuzdati iz nekog negativnog ponašanja, premještanje fokusa na humor i zabavu može biti dobro rješenje. Neki roditelji primjenjuju škakljanje ili smijanje kroz igru hrvanja s djetetom te time mijenjaju dinamiku iz negativne u pozitivnu.

Prakticiranje ovakvih pozitivnih strategija neće izbaciti "neću" ili "ne želim" iz rječnika vašeg djeteta, ali će svakako pomoći da razviju povjerenje u vas i razviju zdrave vještine rasuđivanja. Također, ovakva pozitivna ponašanja smanjit će i vašu frustraciju i loša ponašanja djeteta učiniti manje stresnim i za vas i za dijete.