mama i kćer
U 1960-ima i 70-ima bilo je normalno da se o seksu sa svojim djetetom razgovara negdje u trenutku kad dijete kreće u srednju školu. Danas je stvarnost drugačija i djeca se s temama vezanim uz seks susreću mnogo ranije.

No, kada je pravo vrijeme za prvi razgovor? Evo nekoliko znakova koje treba uzeti u obzir kako bi znali da je vrijeme za otvoriti i tu temu.

 

 

 Znakovi znatiželje

Većina se roditelja slažu da su djeca spremna za razgovor kad počnu postavljati pitanja ili izražavati zanimanje, a kod neke djece to se događa već u dobi od sedam godina.

Ako dijete samo počinje postavljati pitanja o seksu, to je svakako znak za roditelja da je potrebno napraviti prvi korak i razgovarati o seksualnosti. Ako se brinete da je prerano i da vaše dijete ne može još biti spremno, sjetite se da je bolje da vaše dijete može otvoreno s vama razgovarati o seksu nego da dobiva netočne ili nepotpune informacije od svojih prijatelja vršnjaka.

Osim otvorenih pitanja, znakovi znatiželje su i ono što dijete čita i gleda, kao i ono što prijatelji djeteta rade ili govore u vašoj prisutnosti.

Izbjegavanje dezinformacija
Prilikom razgovora trebali bi prilagoditi temu uzrastu svoga djeteta, odnosno razvojnoj fazi u kojoj se dijete nalazi, ali pritom pokušati riješiti eventualne nesporazume ili nejasnoće koje dijete ima.

Preporuka je da roditelj pokrene razgovor s djetetom, iako dijete ne pokazuje očiti interes, u slučaju da zamijetite da dijete dobiva dezinformacije od svojih prijatelja u školi. Dezinformacija je potencijalno više štetna nego istinita informacija, pa čak i ako vaše dijete nije u potpunosti spreman za razgovor o seksu.

Ne razgovarajući riskirate neželjene posljedice
Djeca često zamjeraju svojim roditeljima da su razgovor proveli prekasno ili ga nikad nisu ni proveli. Iako danas dijete većinu informacija može saznati ili dostupne literature ili na internetu, razgovor s roditeljima ipak ima svoju težinu pogotovo u pitanjima u kojima dijete ima dvojbe o tome da li je prerano stupiti u seksualne odnose, odnosno kako znati da je vrijeme i kako ne podlegnuti pritisku dečka ili okoline.

Iskren i otvoren razgovor može spriječiti vaše dijete da donese lošu odluku ili da se dovede u situaciju koja može imati neželjene posljedice.Razgovarati o seksu smireno i dostojanstveno

Mnogi roditelji osjećaju neugodu prilikom razgovora o seksu, posebno sa svojom djecom. Preporuka je započeti lakšim pitanjima, u početku uputiti dijete na neku literaturu, TV emisiju ili video koji poznajete i sl., pa onda postepeno kroz više razgovora pojasniti djetetu ono što je vidjelo i odgovoriti na pitanja koje dijete ima. Govoreći o seksu posredno možete lakše otvoriti vrata za stalni otvoreni dijalog.

Ako je dijete u fazi da u školi sluša predmet zdravstvenog odgoja, to može biti dobar način da razgovarate o tome što su učili u školi i pojasnite djetetu eventualne nejasnoće. Razgovor vezan uz školsko gradivo može ukloniti početnu neugodu i dovesti vaše dijete i vas u trenutak u kojem je razgovor o seksu sasvim normalna stvar.

U svakom slučaju, kako god da odlučite voditi ovaj važni razgovor, neka vam vaše dijete bude vodič, a vi pokušajte razgovarati smireno i dostojanstveno. Uspostavljanje dobre komunikacije rano u životu osigurati će da vam vaše dijete vjeruje dovoljno i da vam se obrati u situaciji kada stvarno treba pomoć.