povučeno dijete
Iako je povučenost najčešće karakterna osobina, a ne mana, važno je otkriti koji su njeni razlozi te pomoći djetetu kojemu povučenost predstavlja prepreku u razvijanju društvenih vještina.

 Vrste povučenosti

Postoji nekoliko vrsta povučenosti:

Povučeno dijete s razvijenim osjećajem samopouzdanja - S drugim osobama u svojoj okolini ostvaruje kontakt očima, ugodno je i pristojno, ljudima je lijepo biti u njihovoj blizini.

Promišljena i obazriva povučena djeca - Sporije uspostavljaju kontakt s osobama u svojoj okolini dulje ih promatrajući i ocjenjujući da li su vrijedne truda za ostvarivanja odnosa. Rezervirana su i oprezna su u stvaranju prijateljstava, a kada ih ostvare onda su ona kvalitetna i trajna.

Povučena djeca s unutarnjim problemima - Izbjegavaju direktan kontakt očima i imaju problema u ponašanju. Analiza otkriva da su puni bijesa i straha umjesto mira i povjerenja te da za njihove probleme ima puno ozbiljnih razloga.

Djeca s maskom povučenosti - Njihova povučenost koristi se kao izgovor za nerazvijanje socijalnih vještina i zaista predstavlja hendikep koji hrani nedovoljno razvijen osjećaj samopoštovanja. Ova djeca koriste povučenost kao masku kojom skrivaju neke svoje osobine koje ne vole, pa je za njih najvažnije raditi na razvijanju samopoštovanja i ravnopravnom uključivanju u zajednicu.Kako možete sami poticati svoje dijete na samostalnost i aktivnost?

Dajte djetetu pravo na grešku i hrabrite ga ako pokaže istodobnost želje i tjeskobe.

Ne uspoređujte ga (njegovo ponašanje, njegov govor, izgled ) s drugima (ne sugerirajte da bude isto kao…, ne pitajte "Zašto nisi kao..." i ne govorite "Da si bar kao…").

Omogućite mu druženje i igru s djecom različite dobi, pogotovo s mlađima od njega.

Ne izdvajajte ga iz obitelji kada dođu posjetitelji.

Poučite ga i vježbajte kako će nekoga nešto pitati ili kako će nešto učiniti (nije dobro dijete pred drugima izlagati onome što nismo sigurni da može učiniti ili reći).

Ako je moguće, nabavite neku malu bezopasnu životinju, bezazlenog partnera u igri, koja zahtijeva djetetovu brigu (npr. pile, kornjača, mladunče mačke ili psa).