igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Najpopularnija imena u Hrvatskoj

U hrvatskoj su trenutno popularna kratka imena poput:
Ema, Ana, Nika i Mia ili Fran, Tin, Roko ili Vito.

No, prvo mjesto među najpopularnijim imenima koje već devet godina “caruje na tronu” jest Luka.
2007. godine samo u Zagrebačkoj županiji bilo ih je 411, a 2008. godine 405 dječaka dobilo je ime Luka. Drugo mjesto, kako i prethodne tri godine, izborilo je ime Ivan koje je dobilo 295 dječaka. Iznenađenja nema ni na trećem mjestu koje je, kao i prethodnih nekoliko godina, pripalo imenu Marko. Za to ime lani se odlučilo 250 zagrebačkih obitelji.

Ime Lucija bilo je na prvom mjestu popularnosti od 2001. do 2005. godine kada Luciju zamjenjuje Lana, pod čijim se imenom 2007. godine rodilo 275 djevojčica. 2008. godine ime Lana dobila je 291 djevojčica, a slijede Ana, Petra i Lucija.


Prema podacima Grada Zagreba, ovo su najpopularnija imena za djevojčice:

01. Lana
02. Lucija
03. Petra
04. Ana
05. Ema
06. Nika
07. Dora
08. Sara
09. Lara
10. Mia


Prema podacima Grada Zagreba, ovo su najpopularnija imena za dječake:

01. Luka
02. Ivan
03. Marko
04. Filip
05. Karlo
06. Petar
07. Leon
08. Josip
09. Fran
10. David 


Prema Državnom zavodu za statistiku, evo najčešćih imena u Hrvatskoj za žene:

01. Marija
02. Ana
03. Ivana
04. Katarina
05. Dragica
06. Kata
07. Mirjana
08. Ljubica
09. Nada
10. Marica


Prema Državnom zavodu za statistiku, evo najčešćih imena u Hrvatskoj za muškarce:

01. Ivan
02. Josip
03. Stjepan
04. Marko
05. Tomislav
06. Željko
07. Ante
08. Ivica
09. Nikola
10. Mario

 

Trendovi u imenima slavnih beba

Imena poput Aidan, Ethan, Noah i Caden bila su najpopularnija imena slavnih beba u protekloj godini, kao i Ava, Isabella, Madeline i Emma. A koji će biti trendovi u 2009. tek ćemo vidjeti. Oni koji prate kretanja među slavnima predviđaju i dalje sasvim unikatna i neobična imena beba iz svijeta slavnih.

Pogledajmo nekoliko imena slavnih beba u 2008. kao što je kćer Jessica Albe Honor Marie, Ashley Simpson sin Bronx Mowgli, Nicole Richie kćer Harlow Winter Kate ili Gwen Stephani sin Zuma Nesta Rock na primjer. Jennifer Garner donjela je pocetkom godine na svijet svoju kćer Seraphina Rose Elizabeth Affleck i time nastavila taj trend neobičnih imena.

 
 
 

Neke popularne skupine imena

Postoje neke skupine imena koje vam mogu pomoći da lakše pronađete idealno ime za svoje dijete ili da sa svojim partnerom odrediti područje unutra kojeg ćete tražiti ime. Poput odabira imena iz specifične etničke skupine kojoj pripadate, prema nekom gradu ili mjestu za koje vas vežu nezaboravna sjećanja, skupina imena koje potječu iz prirode ili pak ističu neku ljudsku vrlinu ili vrijednost, biblijska imena, mitološka imena i sl.

Etnička imena
U atmosferi sve veće etničke pripadnosti, mnoge obitelji ističu svoja uvjerenja dajući svojoj djeci imena koja govore o njihovom etničkom ili kulturnom identitetu. No, u posljednje vrijeme često se imena jedne etničke skupine pojavljuju i u drugim etničkim skupinama, kao što su npr. Hawaii imena, koja su već toliko rasprostranjena u svijetu da bi neka od njih uskoro mogla dobiti i status klasičnih imena. Većina baza ili pretraživača imena na internetu, osim po spolu, razvrstana su po etničkim skupinama.

Imena mjesta i gradova
Skupina imena mjesta, gradova, pa čak i država, sve je češće korištena za imena djece. To može biti neko mjesto koje za vas ima neki poseban značaj, mjesto s kojeg potječu vaši korjeni, mjesto začeća ili rođenja vaše bebe, ali isto tako i neko udaljeno mjesto na karti koje jednostavno ugodno zvuči ili ima lijepo značenje. Primjeri takvih ženskih imena su npr. Tara, Paris, Lourdes, Asia, Nara, Dakota ili na našem području Milna, Adria / Adriana i sl. Primjeri takvih muških imena su npr. Hudson, Jordan, Kent, Lincoln, Dean, Roman ili na našem području Zrin / Zrinko, Jadran / Jadranko i sl.

Imena iz prirode
Imena koje crpe inspiraciju iz prirode vrlo su česta na našem području. Većina imaju pomalo retro prizvuk, ali obzirom da trenutno vlada povratak starih imena možda ćete baš u ovoj skupini pronaći neka vrlo lijepa i melodična imena. Obzirom da su neka od njih vrlo česta više ni ne percipiramo njihovo značenje u hrvatskom jeziku, pa ih niti ne doživljavamo kao prirodna imena. Primjeri takvih ženskih imena su npr. Amber, Hana, Leona, Luna, Olivia, Paloma, Susan, Violet ili na našem području Zora, Ruža, Dunja, Višnja, Iva, Jagoda, Cvita, Rosa, Lavorka, Nevena i sl. Primjeri takvih muških imena su npr. Jasper, Leonard, Merlin, Orson, Robin, Silvano ili na našem području Neven, Mak, Zvjezdan, Jasen, Dubravko i sl.

Biblijska imena
Tradicija biblijskih imena održala se tokom vremena, s time da se u novije vrijeme sve češće koriste i manje poznata imena poput Ketura ili Aron i sl. Svaka veća internet baza sadrži i popis Biblijskih imena, a na e-beba portalu pronaći ćete i katolički kalendar imena. Biblijska imena, imena katoličkog kalendara, te imena svetaca vrlo su česta na našem području. Primjeri takvih ženskih imena su npr. Eve, Dinah, Eden, Esther, Hannah, Naomi ili na našem području Eva, Marija, Estera, Hana, Judita, Marta, Magdalena i sl. Primjeri takvih muških imena su npr. Benjamin, Daniel, James, Joel, Luke, Isaac, Thomas ili na našem području Noa, Adam, Josip, Gabrijel, Ivan, Marko, Petar, Filip, Pavao i sl.

Imena vrlina i vrijednosti
Vrlo interesantna skupina imena koja se baziraju na vrlinama ili vrijednostima. Iako su večina takvih imena zapravo vrlo stara imena, mnoga su se održala do danas i zapravo su vrlo česta na našem području. Primjeri takvih ženskih imena su npr. Fortune, Hope, Honor, Modesty, True ili na našem području Slava, Nada, Mirna, Vjera, Bela, Divna i sl. Primjeri takvih muških imena su npr. Constant, Honor, Prosper, Strong ili na našem području Srećko, Drago, Vjeran, Damil, Milan, Miran, Zdravko, Željko i sl.

Mitološka imena
Većina internet pretraživača sadrže bazu mitoloških imena. U nastavku izbor nekih od njih. Primjeri ženskih imena: Aurora, Kasandra, Helen, Hina, Indira, Iris, Minerva, Olimpia, Pandora, Selena, Thalia, Thea, Venus i sl. Primjeri muških imena: Adonis, Alvis, Apollo, Andros, Hermes, Nestor, Orion, Sol, Zeus i sl. 
 

 


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?