igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Dva imena i dva prezimena maksimum u HR

U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je postalo popularno djeci dati dva ili više imena. Iako zakon dopušta više imena, prema riječima Dragice Kovačić, načelnice Odjela za upravno-pravne poslove pri Gradskom uredu za opću upravu, roditelji se moraju dogovoriti i potpisati koja će imena dijete koristiti. "U pravnom prometu, to jest na dokumentima, zakonom je dopušteno koristiti dva imena i najviše dva prezimena", objasnila je Kovačić.
 

10 važnih faktora kod odabira imena

Kod odabira imena za vaše dijeta pravila naravno nema, ali ipak se pri odabiru uzmite u obzir ovih 10 važnih faktora:

1. počnite rano, ali ne žurite
Započnite razgovor sa svojim partnerom što ranije. Radi se o zajedničkoj odluci i normalno je da će vam za dogovor o imenu biti potrebno neko vrijeme. Pokušajte oboje sastaviti liste najdražih imena, pa uspoređujući zajednički križati po jedno ime dok ne dođete do onog pravog ili dok ne dogovorite neki kompromis. Ne morate odabrati ime prije rođenja vašeg djeteta. Pustite da varijante imena o kojima razmišljate "sjednu" na svoje mjesto, jer nakon što se dijete rodi, imate zakonski rok od dva mjeseca da svom potomku date ime.

2. kulturni, etnički ili religiozni faktori
Različite kulture imaju različite običaje odabira imena djeci, pa odlučite da li ćete slijediti onu kojoj pripadate. Na primjer, židovska kultura smatra lošom srećom nazvati dijete po živom rođaku, dok katolici tradicionalno nazivaju djecu po svecima.

3. ime u čast članu obitelji
Ako želite svojem djetetu dati ime koje nosi ili je nosio neki član vaše obitelji to možete postići i srednjim imenom. Donesite takvu odluku prije nego počnete tražiti ime, ali ne dozvolite da vam okolina nameće ime bliskog rođaka – vaše dijete, vaša odluka.

4. melodičnost i ritam
Kada napravite izbor imena ponovite ime na glas i saslušajte kako vam zvuči. Napisano ime i izgovoreno ime daje sasvim drugačiji dojam. Također ponovite ime u kombinaciji s prezimenom,
te srednjim imenom ako ste se odlučili i za njega.

5. značenje
Ukoliko nađete ime koje vam se sviđa svakako istražite značenje imena, asocijacije koje se vezuju uz ime, te samo porjeklo imena, jer možda nešto od nevedenog vi ili vaša okolina nećete smatrati prikladno.

6. zamislite odraslu osobu, ne bebu
Pokušajte zamisliti da se ime koje ste odabrali koristi u različitim prilikama. Prilikom odabira imena pokušajte zamisliti odraslu osobu, a ne bebu, tako ćete izbjeći da odaberete neko "slatkasto" ime koje možda neće biti primjereno nakon djetinjstva.

7. nadimci
Pokušajte zamisliti sve moguće nadimke koji bi se mogli derivirati iz izabranog imena ili iz kombinacije imena i prezimena. Gotovo iz svakog imena moći ćete smisliti barem nekoliko njih, no odlučite koje smatrate prihvatljivim. Vaše dijete sigurno će tokom života dobiti neke nadimke, a u ranoj školskoj dobi vjerovatno i neke zločeste, no nemojte odabirom imena olakšati smišljanje takvih.

8. kombinacija imena i prezimena, te inicijali
Napišite i izgovorite ime u kombinaciji s prezimenom, te srednjim imenom ako ste se odlučili i za njega. Pokušajte da zbog lakšeg izgovora zadnje slovo imena nije i prvo slovo prezimena. Izbjegavajte neugodne inicijale (npr. P.M.) i suzdržite se od naoko zanimljivih poštapalica (npr. Ban Ana – bit će slatko nekoliko minuta, no vaše dijete će slušati šale na svoj račun cijeloga života).

9. imena za blizance
Roditelji blizanaca ponekad svoju djecu smatraju jednom osobom u dva tijela, pa često i biraju imena koja su slična, rimuju se ili počinju istim slovom. Ako su djeca različitih spolova, često im se daju ista imena (Nino i Nina, Ivan i Ivana). Razmislite dobro žele li vaša djeca u budućnosti biti svatko svoja osoba ili da ih neizbježno ljudi zamjenjuju i smatraju skoro pa istom osobom (npr. ako su jednojajčani i zovu se Tino i Dino).

10. ne donosite finalnu odluku dok ne vidite svoju bebu
Ponesite listu imena u rodilište. Kada ugledate svoju bebu donesite finalnu odluku. Ne zaboravite da doktori ponekad znaju napraviti grešku prilikom određivanja spola djeteta, pa ne škodi ako ste pripremili dva seta imena - za svaki slučaj.

 

 


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?