prehrana djeteta
Pravilnom prehranom moguće je spriječiti mnoge bolesti (npr. gojaznost, dijabetes, osteoporozu, alergije...), ali i osigurati potpuni fizički i psihički razvoj djeteta.

Dodatno, dobre prehrambene navike koje dijete usvoji tijekom djetinjstva postavit će temelje njegove prehrane u odrasloj dobi. Pritom ne treba zaboraviti da upravo roditelji predstavljaju najbolji primjer svome djetetu – stoga bi zdrave navike u prehrani i dovoljno tjelesne aktivnosti trebale biti svakodnevni dio života svake obitelji.

 


 

Osnove pravilne prehrane
Iako se čini da je pravilna prehrana velik problem, pravila su relativno jednostavna. Kao prvo, važno je dijete potaknuti da svaki dan jede raznoliku hranu te da ne preskače doručak (istraživanja pokazuju da redovito doručkovanje utječe na IQ i uspjeh u školi).

Tijekom dana, dijete bi trebalo jesti svakih 4 do 6 sati, odnosni imati tri glavna obroka i dva međuobroka. Također je važno uravnotežiti unos hrane i tjelesnu aktivnost, a pri izboru namirnica držati se piramide pravilne prehrane: osigurati dovoljno žitarica, koje su osnovni izvor energije, te voća i povrća (baza i drugi red piramide), uključiti dovoljno hrane koja sadrži kalcija i željeza te bjelančevina za kojima su potrebe povećane tijekom rasta (treći red piramide) te izbjegavati masnu, slanu i previše slatku hranu (vrh piramide).

Prednosti i nedostaci prehrane predškolske djece
Kako bi se osigurala pravilna i zdrava prehrana djeteta dobro je znati koje su tipične prednosti i nedostaci prehrane u toj dobi.

Prednosti bi bile:
−    djeca imaju stalan dnevni plan i raspored obroka (uglavnom u vrtićima ili u obitelji)
−    uz velik broj malih obroka i maštovit izbor namirnica i jela, djeca usvajaju važna znanja i navike
−    pojačana aktivnost djece rezultira potrošnjom unesene hrane
−    djeca su spretna i brzo uče
−    spontana su i iskrena u odabiru novih jela
−    slatkoljupcima se odabiru primjerene marmelade i slatkiši s medom
−    djecu se uči kupnji i ukazuje na namirnice povoljne za njih.

Naravno, ima i nedostataka koji se često uočavaju kod djece ove dobi:
−    loše i nedovoljno žvakanje, kao posljedica promjene zuba i neiskustva s krutom hranom
−    djeca ne znaju priborom za jelo dovoljno usitniti hranu
−    nove namirnice neobičnog mirisa djeci su neprivlačne
−    pretjerano konzumiranje slatkih jela i pića
−    često grickanje između obroka
−    neizgrađenost higijenskih navika
−    dugo uzimanje kašica i hrane prilagođene bebama.

prehrana djeteta

Kako osigurati zdravu prehranu?
Malim promjenama u pripremi hrane i prehrambenim navikama mogu se učiniti veliki koraci prema zdravijem životu:

Zamijenite masnu, visokokaloričnu hranu, kao što su kolači, zdravijom alternativom, kao što je svježe voće.

Umjesto prženja, hranu pecite!

Ograničite količinu maslaca i margarina.

Izbjegavajte grickalice.

Ograničite količinu sokova.

Ako dijete voli jesti brzu hranu, smanjite učestalost odlazaka u takve restorane.

Gazirana pića koja sadrže puno šećera i kalorija zamijenite razblaženim svježim voćnim sokovima.

Ograničite kupovinu gotove hrane i masnih poslastica, jer ako takve hrane u kući nema, djetetu će biti mnogo lakše oduprijeti joj se.

Kako biste udovoljili djetetovoj želji za slatkišima, ponudite mu konzervirano ili suho voće, ili voćni jogurt.

Uvedite u prehranu obrano mlijeko, ali ne prije treće godine.

Obroke poslužujte uvijek u isto vrijeme.


  10 koraka do optimalne težine
  Postizanje i održavanje optimalne težine počinje od samog rođenja, a najveći utjecaj imati će sljedećih deset koraka:

  1.    Prirodna prehrana bebe (dojenje).

  2.    Odgodite čvrstu hranu, a kad počnete s njom, uključite koncentriranu hranu koja je bogata hranjivim sastojcima, ali niskokalorična (radije povrće umjesto voća i žitarice umjesto slatkiša).

  3.    Svaki bebin plač ne znači da je gladna (možda je žedna, osamljena ili želi da je nosite).

  4.    Ne nalijevajte bebu sokovima. Gotovi sokovi imaju isto toliko kalorija koliko i mlijeko, ali su siromašniji hranjivim sastojcima. Prekomjerno uzimanje sokova u dojenačkoj dobi može biti uzrok pretilosti. Umjesto koncentriranih sokova treba davati razblažene.

  5.    Kad je budna, beba uvijek treba biti u pokretu.

  6.    Poštujte apetit svoga mališana. Brojni se roditelji žale da im dijete u drugoj godini postaje probirljivo, da jede manje i da radije prezalogaji. U prvoj godini dijete mnogo jede jer naglo raste i s navršenom prvom godinom utrostručuje svoju porođajnu težinu, a na kraju druge godine teže je samo za trećinu od one na kraju prve. Mališani u drugoj godini više rastu u visinu nego što dobivaju na težini.


  7.    Djeca vole grickati. Pet malih obroka na dan bolje je nego tri velika.

  8.    Ne inzistirajte da dijete pojede sve iz tanjura.

  9.    Ne dopustite djetetu da jede zato što mu je dosadno.

  10.  Nikad ne nagrađujte dijete slatkišima.

  Napokon, ako želite da vaše dijete bude zdravo i da se zdravo hrani, pokažite to vlastitim primjerom.

  Rješenja za izbirljivo dijete
  "Moje dijete želi jesti samo dvije omiljene vrste hrane: žitarice i maslac od kikirikija i kruh s marmeladom. Sve ostalo jede u minimalnim količinama i žali se na hranu koju stavim pred nju."

  Sve dok je vaše dijete zdravo, normalne visine i težine, ublažite svoje strahove o hrani. Što se više brinete i korite je, više ćete se svađati oko hrane što će na kraju biti kontraproduktivno. Uz to, ako imate točno određena pravila vezana uz hranu i  provodite ih mirno, manje ćete se sukobljavati.

  prehrana


  Probajte sljedeće:

  −    Ograničite količinu hrane s visokim udjelom masnoća i šećera koja je dostupna vašem djetetu. Ponudite mu zdravu hranu i nemojte se toliko brinuti o povremenim ispadima u prehrani. Procijenite prehranu djeteta na tjednoj, a ne na dnevnoj osnovi. Kad im se ponude razne vrste zdrave hrane, većina djece ima uravnoteženu prehranu promatramo li razdoblje od jednog tjedna.

  −    Uvedite određen raspored obroka i užina i ne dopuštajte da se jede u drugo vrijeme. Ako je dijete gladno kad dođe vrijeme obroka, veća je vjerojatnost da će pojesti ono što stavite ispred njega. Uskladite vrijeme obroka s vremenom kad je dijete obično gladno.

  −    Poslužite manje obroke. Djetetov želudac otprilike je veličine njegove stisnute šake, manji je nego što ste mislili! Ako poslužite jelo na manjim tanjurima na kojima je malo svake vrste hrane, takav obrok djetetu neće biti odbojan.

  −    Poslužite djetetovu omiljenu hranu kao mali prilog obroku. Pola sendviča s marmeladom i maslacem od kikirikija izvrstan je prilog pečenom piletu!

  −    Ne dvojite o onome što poslužujete. Sjećate li se da ste pojeli večeru koju su roditelji stavili pred vas bez prigovora? Većina nas se sjeća. Razlog tomu jest da naši roditelji nisu imali dvojbi o posluženom jelu kao što to mi imamo. Pokušajte izmijeniti način razmišljanja u ovom smislu: "Ovo je večera. Ako si gladan jedi, ako nisi možeš ići od stola." Sačuvajte djetetu tanjur s istim jelom, i ako za jedan sat dijete ogladni, ponudite mu ono što je bilo večeru i ništa drugo. Budite uporni u provođenju ovog pravila i vaše dijete će početi jesti ono što je ponuđeno, baš kao što ste to vi činili kad ste bili dijete.

  −    Ostavite djetetu mogućnost da jednom tjedno smije zamijeniti obrok koji ne voli tostom ili žitaricama. Kada zna da može preskočiti jedan obrok, odlučit će jesti i onu hranu koja mu nije najomiljenija čuvajući svoj "dan žitarica" za onaj dan kad se jede hrana koju najmanje voli.