povrce
Višegodišnje iskustvo uči nas da ima nekoliko tvari potrebnih za optimalni rast koje je, u razdoblju tako ubrzanog rasta praktički nemoguće namiriti samo iz hrane.

Zato se preporučuje dodati ih u obliku lijeka, odnosno tvorničkog pripravka, svaki dan pomalo. Mada je riječ o lijeku, količina koja se propisuje malena je i ne služi liječenju, niti će naškoditi već upravo suprotno, ona služi sprečavanju nekih bolesti dojenačke dobi ili većeg djeteta.


Za čvrste kosti

Za rast kostiju potrebno je puno kalcija. Bez njega kosti nisu čvrste i iskrivljuju se, pa se može razviti bolest poznata pod imenom rahitis.

Mlijeko, osnovna hrana vašeg djeteta, obiluje kalcijem. No da bi se on mogao iskoristiti iz hrane i ugraditi u kosti, potreban je vitamin D. Njega u uobičajenoj dojenačkoj prehrani nema dovoljno. Stoga već od prvog mjeseca života dajte djetetu kapljice D vitamina, sve do punih godinu dana, a i u slijedeće dvije godine, tijekom zimskih mjeseci u kojima je škrto sunce.

Uobičajeno je dati 2-4 kapi, no o točnoj se dozi posavjetujte s liječnikom pri prvom pregledu.


Za lijepe zube

"Miraz" za zdrave zube je fluor. To je mineral koji jača zubnu caklinu i štiti zube od kvarenja, to jest karijesa. U Hrvatskoj voda uglavnom nije osobito bogata fluorom, pa se većina stomatologa slaže da je korisno uzimati fluor od prve do 15. godine.

Dojite li, dijete će fluor dobiti vašim mlijekom. Stoga vi uzmite po jednu tabletu natrijevog fluorida od 1, 0 mg dnevno. Ako ne dojite, dajte djetetu četvrtinu te doze, odnosno 0,25 mg. To su tzv. dječje tablete koje rastopite u malo vode na žličici i dajte djetetu.


Protiv slabokrvnosti

Statistika pokazuje da se u Hrvatskoj godišnje liječi oko 15000 slabokrvne dojenčadi i male djece. Najčešće je to posljedica nedostatka željeza. Spriječite anemiju (slabokrvnost) svog djeteta, bilo dodatkom željeza u kapima, bilo vrlo pažljivim odabirom hrane!

Dojena djeca "sigurna" su do šestog mjeseca, jer je iskoristivost željeza iz majčinog mlijeka vrlo dobra. Ostalim mališanima željezo neće nedostajati prva tri mjeseca, no kasnije ga trebaju više. Dobiti ga mogu ili u dojenačkoj formuli (pročitajte na omotu je li mlijeko obogaćeno željezom), ili u obliku kapljica. Nakon šestog mjeseca raznovrsna prehrana s namirnicama bogatima željezom može biti dovoljna. Postoje i neke gotove kašice obogaćene željezom. Druga su mogućnost i dalje kapljice.

O ovome svakako ne odlučujte sami, već se posavjetujte s liječnikom. Ako je vaše dijete rođeno prerano (kao nedonošče) ili je bilo male porođajne težine, veće su mu potrebe za željezom no u prosječne dojenčadi. Možda su vas već u rodilištu uputili kada i koliko željeza dodati. Ako to nije slučaj, pri prvom pregledu popričajte s liječnikom o tom problemu.