prehrana
Nedostatak željeza kod djeteta je moguće spriječiti praćenjem prehrane djeteta.

 

 

Evo nekoliko savjeta:

Dojenje ili adaptirano mlijeko obogaćeno željezom.
Za bebe je prve godine najbolje dojenje. Naime, željezo iz majčinog mlijeka se bolje apsorbira od željeza u adaptiranom mlijeku. Ako iz nekog razloga dojenje nije moguće, preporučuje se adaptirano mlijeko obogaćeno željezom. Kravlje mlijeko nije dobar izvor željeza za bebe, pa se ne preporučuje uvoditi ga u prehranu navršene prve godine.

Poticanje uravnotežene prehrane.
S uvođenjem krute hrane (obično u dobi između 4 i 6 mjeseci), potrebno je uvesti namirnice obogaćene željezom poput žitarica i pahuljica za bebe. Za stariju su djecu dobri izvori željeza žumanjci, crveno meso, piletina, riba, grah i tamno lisnato povrće. Namirnice koje sadrže mnogo kalorija, a malo vitamina i minerala, poput čipsa ili gaziranih sokova, potrebno je maksimalno ograničiti.

Poboljšanje apsorpcije željeza.
Vitamin C potiče apsorpciju željeza, no budući da se citrusi ne preporučuju za djecu mlađu od 1 godine, apsorpcija se može poboljšati uvođenjem drugih namirnica koje sadrže vitamin C - poput dinje, jagoda, marelica, kivija, brokula, rajčica i krumpira.

Dodatak željeza.
Ako je beba rođena ranije ili s niskom porođajnom težinom, ili ako dijete starije od 6 mjeseci još pretežno doji i ne dobiva više od dva obroka krute hrane bogate željezom dnevno (poput željezom obogaćenih žitarica ili pasiranog mesa), potrebno je s pedijatrom razgovarati o opciji uvođenja dodatka željeza prehrani.

_

Ako ste zabrinuti zbog mogućeg nedostatka željeza kod svog djeteta, razgovarajte o tome s pedijatrom i pri tome budite spremni pružiti mnogo detalja o djetetovoj prehrani. Ovisno o okolnostima i mogućim nalazima krvi, pedijatar vam može dati korisne individualne savjete te može preporučiti dodatak željeza u obliku oralnih tableta ili sirupa ili pak neku vrstu dnevnog multivitamina.