prehrana
Tijekom dojenja tvoja je potreba za mineralima, bjelančevinama i vitaminima veća nego u trudnoći, kada si još spremala hranjive tvari i zalihe energije za dojenje. Ako si uspjela razviti dobre prehrambene navike i ako se uravnoteženo i zdravo hraniš, i sada ćeš osjećati koliko kojih namirnica trebaš.

Slatkiši i emocionalni problemi doduše mogu zavesti tvoj apetit.

Zbog izmijenjene funkcije štitnjače, tijelo počinje štedjeti - potrošnja energije u žene smanjuje se tijekom dojenja toliko da njezino tijelo bez pretjeranog unosa kalorija (s dodatnih 500 kalorija dnevno ili čak manje) može crpiti energiju za proizvodnju mlijeka.

Na kraju trudnoće ionako većina žena ima oko dva do četiri kilograma više nego prije - dakle zalihe od 18 000 do 36 000 kalorija, koje su namijenjene proizvodnji mlijeka i koje se iskoriste tijekom tri do četiri mjeseca. Stoga ne pokušavaj smrša-vjeti tijekom dojenja. Kao prvo zato što trebaš 2700 kalorija dnevno za dojenje i tijekom dojenja ionako smršaviš otprilike jedan kilogram mjesečno, a kao drugo zato što se tijekom držanja djeteta iz tvoga masnoga tkiva izlučuju štetne tvari i ulaze u mlijeko.

Obično tvoje tijelo stvara sve hranjive tvari za proizvodnju visokovrijednoga mlijeka. Stoga tvoja manjkava ishrana dok dojiš jedva da utječe na hranjivu vrijednost i količinu mlijeka, no može eventualno smanjiti imunološke čimbenike, pa time i njihovu sposobnost zaštite od infekcija.

Manjkava ishrana odražava se više na tvome tijelu i tvome vlastitom zdravlju nego što se dijete manjkavo hrani. Loša ishrana može dovesti i do umora, depresije, razdražljivosti i gubitka težine. Stoga je u svakom slučaju preporučljivo paziti na zdravu ishranu. Navedena lista može ti dati smjernice za uravnoteženu ishranu. Osim toga, možeš nabaviti i knjigu Kuharica za dojilje u kojoj ćeš pronaći korisne recepte i savjete kako se pravilno i zdravo hraniti u periodu dojenja.  

povrće 

Još nekoliko dodatnih savjeta    
Uzimaj dovoljno vitamina B, koji jača živčani sustav, prije svega vitamina B6 i folne kiseline. Oni se u velikim količinama nalaze u žitaricama, u zelenom lisnatom povrću i u prehrambenom kvascu, koji možeš kupiti u prodavaonicama zdrave hrane i koristiti ga za pripremu jela ili ga uzimati žličicu po žličicu otopljenog u vodi. Ti sastojci stabiliziraju snagu živaca i na taj način djeluju na refleks otpuštanja mlijeka. Time se objašnjava i opažanje majki koje doje i kažu da prehrambeni kvasac potiče proizvodnju mlijeka.

Dok dojiš potrebno ti je 50% više kalcija nego inače. Možeš ga dobiti putem zelenoga povrća, salate endivije, žumanjka, badema, sjemenki sezama te integralnih i mliječnih proizvoda. U sirevima proizvedenim od svježega mlijeka, kao što su ementaler, gauda, camembert i dr., posebno je visok udio kalcija, dok je vrlo nizak u svježem siru. Ako uzimaš mliječne proizvode, pazi na eventualne alergijske reakcije u tvoga djeteta. Koristi jodiranu sol ili sol sa začinskim biljem ili - još bolje - eksperimentiraj sa začinskim biljem.

No pri svemu tome budi svjesna da što je više neka namirnica prerađena ili "poboljšana", to je siromašnija vitaminima i hranjivim tvarima; što je namirnica prirodnija, to je vrjednija. Kada god je to moguće, za sebe i svoje dijete uzimaj povrće, voće i žitarice iz biodinamičkog nasada.

 

tablica

Postoje li neke namirnice koje majka koja doji mora izbjegavati?, uvijek me iznova pitaju. U osnovi - ne. ipak, neke bebe na sjemenke (npr. sezam ili sjemenke lana) te na agrume i drugo kiselo voće reagiraju osipom, nekima se ne sviđa okus mlijeka - primjerice nakon konzumiranja kupusa - ili čak odbijaju uopće sisati. Neke bebe pate od nadutosti, npr. nakon konzumiranja kravljega mlijeka, kupusa, poriluka, luka, mahunarki ili žitarica (pogotovo ako je i majka osjetljiva na te namirnice). Zanimljivo je da, kako je pokazalo jedno istraživanje, neke bebe vole češnjak.

Ako ustanoviš reakciju na određenu namirnicu ili neko piće, na neko vrijeme ga izbaci iz ishrane i pokušaj opet nakon pola godine.

caj
Treba dovoljno piti!     

Ako piješ svaki put kada dojiš, dnevno ćeš unijeti u organizam barem dvije litre tekućine; orijentiraj se prema svome osjećaju žeđi. Važno je unositi dovoljno tekućine - no ne treba pretjerivati.

Dvije do tri čaše svoje dnevne potrebe za tekućinom možeš unijeti konzumiranjem čaja za proizvodnju mlijeka - napravljen od listova koprive, kima, komorača i anisa - koji se pokazao jako djelotvoran. Budi oprezna s kavom, crnim čajem i alkoholom.

========================================================

tekst prenesen iz knjige:

Dojenje"KNJIGA O DOJENJU - Najiscrpniji priručnik za period dojenja", Hannah Lothrop

Naše je tijelo na čudesan način opremljeno za dojenje djeteta. 
Pa ipak često čujemo da netko "nije uspio dojiti". Hvala Bogu, poteškoće pri dojenju većinom počivaju na prilično konkretnim uzrocima, primjerice na nedovoljnoj podršci nakon poroda ili na zastarjelim savjetima o dojenju, no srećom to se može prevladati.

U ovom iscrpnom priručniku Hannah Lothrop odgovara na temeljna pitanja pri konkretnim problemima. 
Ova knjiga svojim praktičnim savjetima pruža sigurnost i opuštenost, koju majke trebaju kako bi im dojenje bilo na radost. 
U knjizi su detaljno opisani i "prirodni pomagači" u procesu dojenja kao što su homeopatski pripravci, aromaterapija...

Autorica neprestano naglašava kako je emocionalna stabilnost važna za refleks otpuštanja mlijeka. Dakle, ne opterećujte se i nastojte si uvijek osigurati vrijeme za opuštanje. 
Rani, intenzivni kontakt koji omogućuje dojenje od neprocjenjive je vrijednosti za odnos majke i djeteta te za djetetov tjelesni i emocionalni razvoj.

izdavač: Harfa - www.harfa.hr