Tekst prenesen iz knjige "KNJIGA O DOJENJU - Najiscrpniji priručnik za period dojenja", Hannah Lothrop
____
Naravno da je idealno i bezbolno kada oboje istovremeno u duhovnoj suglasnosti jedno s drugim imaju potrebu prestati s dojenjem. Ako želiš dojiti svoje dijete sve dok se ono samo ne odvikne, onda ti mora biti jasno da period dojenja možda traje samo devet mjeseci, no možda i mnogo duže...
Postoje prirodni stupnjevi razvoja s kojima se odvikavanje od dojenja može poklopiti. Prati signale svoga djeteta i poštuj ih, čak i ako sama još uvijek ne želiš ostaviti tu ugodnu naviku. Pridavanjem pažnje i poštivanjem djetetova ritma u njemu se razvija stabilan osjećaj vlastite vrijednosti i povjerenje u intuiciju.

dojenje
"Kerry se sam odviknuo dan prije svoga prvog rođendana. Dotad je sisao još samo prije spavanja. Jedne je večeri ubrzo prestao sisati, ali nekako sam imala osjećaj da mu još nešto nedostaje. Donijela sam mu čašu soka, koju mi je doslovno istrgnuo iz ruke i ispio. Nakon toga se činio zadovoljnim. Sljedeće večeri ponovilo se isto pa sam mu nakon nekoliko dana dala da pije iz čaše prije nego sam mu ponudila dojku. Potom je odmah zaspao. Kada sam dva dana kasnije još jednom probala s dojenjem, više nije pokazivao interes za to. Cak se činilo da više ne zna što bi s bradavicom. Moj se sin odviknuo od dojenja. Sada je odrastao i primjećujem da pri svakom prijelazu na novu životnu razinu sa sigurnošću zna kada je došao pravi trenutak za prekidanje sa starim i kada je spreman i zreo za novo."

Jedna majka čije se dijete vrlo kasno počelo zanimati za krutu hranu, no potom je brzo počelo jesti za stolom i naglo reduciralo dojenje da bi se odviklo sa 16 mjeseci, govori slično: "Za nas oboje dojenje je bilo vrlo zadovoljavajuće i lijepo, a prestanak je bio ugodan i sporazuman. Zato što je sam naučio jesti, Konrad i danas voli jesti i ima dobar osjećaj za to što i koliko mu treba."


Tvoja uloga u odvikavanju djeteta
Nakon rezanja pupčane vrpce nakon poroda, odvikavanje od dojenja prvi je sljedeći veliki korak odvajanja koji ima velik utjecaj na izgradnju povjerenja. Što se bezbolnije izvede taj korak, posebice kod ranog odvikavanja, tim bolje. Neka te vodi moto La Leche League: "Postupno... i s mnogo ljubavi."

Ako zbog neke hitne situacije ne moraš naglo prestati dojiti, počni odvikavanje u vrijeme kada po mogućnosti nema nekih drugih velikih opterećenja. Ako je tvoje dijete bolesno ili ako mu izbijaju zubi, ili ako je upravo bilo cijepljeno, teže će podnijeti dodatne frustracije. U takvim razdobljima sisanje donosi opuštanje njegovu napetu tijelu - jer sisanje harmonizira disanje, čini tijelo fleksibilnijim i na taj način potiče njegove snage samoizlječenja.

Pazi i na to da odvikavanje od dojenja ne bude u vruće doba godine, jer u to vrijeme zbog promjene često dolazi do poremećaja u probavnom traktu. Sto si više vremena možeš uzeti za odvikavanje od dojenja, to bolje - bolje i za dijete i za tebe: tvoje se grudi na taj način mogu postupno vratiti u prvotno stanje, a mlijeko koje je još u njima apsorbira tijelo. Probav-ni trakt djeteta tako se postupno prilagođava novom načinu prehrane.

Ako želiš svoje dijete odviknuti od dojenja u prvim tjednima njegova života, najprije jedan obrok majčina mlijeka zamijeni hranom iz bočice i pričekaj. Ako je tvoje dijete već starije od četiri mjeseca, možeš mu umjesto hrane na bočicu postupno davati i krutu hranu, no još uvijek bi tu ishranu trebalo nadopunjavati majčinim mlijekom. Malo-pomalo kruta hrana i tekućina posve će zamijeniti majčino mlijeko.

Pri odvikavanju od dojenja u prvoj godini života nužno je uvesti hranu na bočicu kako bi se zadovoljila djetetova potreba za sisanjem. Tvoje dijete treba imati dovoljno mogućnosti za sisanje sve do treće godine. Neka djeca pristaju na bočicu, drugima se uopće ne sviđa gumena dudica u ustima. Izaberi dudu koja je najsličnija bradavici. Barbara nam opisuje postupak odvikavanja od dojenja u svoga starijeg djeteta:

"Šest mjeseci isključivo sam dojila Valentina. Do devetoga mjeseca dojila sam ga tri puta dnevno, uz dodatak krute hrane. S godinu dana se odvikao od sisanja i nisam imala osjećaj da mu je dojenje baš nedostajalo (osim malo u prvim danima, ali to je brzo prošlo).
Kako se odvikavanje odvijalo u fazi sve većih motoričkih aktivnosti, ni meni to nije teško palo, jer se Valentin tako jako mijenjao da ubrzo nakon prestanka dojenja nisam više mogla ni zamisliti da je to živahno Nešto, koje je neprestano jurcalo u svim smjerovima, moglo mirno ležati 20 minuta u mome naručju.
Nakon što sam Valentina odvikla od dojenja, nije me mogao vidjeti u bikiniju ili golu, jer je to shvaćao kao mogućnost da siše. Stoga sam to izbjegavala, pa nakon otprilike tjedan dana više nije reagirao. Osim toga, ujutro ga ne bih više uzimala k sebi u krevet (gdje sam ga prije uvijek dojila). Stoga bi s velikom marljivošću prionuo na svoj 'pravi' doručak. Izvjesne nuspojave odvikavanja pokazale su se utoliko što bi na stoliću za povijanje stavio palac u usta i izgledao bi kao da mu treba mnogo nježnosti, primjerice htio je da ga se dugo nosi na rukama. No i to je nakon nekog vremena prestalo."

Niti iznenadan boravak u bolnici majke ili djeteta ne mora biti razlog za prestanak dojenja. Ukoliko okolnosti to dopuštaju, nastoj da budete smješteni zajedno - jer u prvoj godini života, najbolje čak i u prve tri godine, vas dvoje se ne biste trebali razdvajati.

Pa ipak, ima situacija, primjerice iz medicinskih razloga, u kojima se ne može izbjeći iznenadan prekid dojenja. U neke djece to može dovesti do pravih depresivnih reakcija, a nekim majkama je to duboka trauma. Duševnoj traumi pridonosi i tjelesna reakcija - uzrokovana iznenadnim padom hormona dojenja koji doprinose tome da se žena dobro osjeća. U tom slučaju - ako je moguće - posebno intenzivna tjelesna blizina može značiti kompenzaciju.

Lijekovi koji se uobičajeno daju za nagli.prestanak dojenja nisu bezazleni (u SAD-u su čak posve povučeni s tržišta), a u slučaju dojenja koje je trajalo dva do tri mjeseca više uopće ne djeluju. Stoga su preporučljiva prirodna sredstva:
> Možeš uzimati homeopatsko sredstvo Phytolacca Dl.
> Uzimanje tri šalice čaja od kadulje uz općenito smanjen unos tekućine (pola litre dnevno, osim u slučaju povišene temperature) smanjuje količinu mlijeka. (Stavi jednu čajnu žličicu listića kadulje u šalicu vrele vode i ostavi da stoji 15 minuta prije nego procijediš dobiveni čaj.)
> Dobrim se pokazao i jak čaj od paprene metvice.
> Aromaterapeutski savjeti također mogu biti od pomoći.

Primalje još uvijek vrlo efikasnim sredstvom smatraju (i provode, iako se negdje to ne preporučuje) visoko povezivanje grudi širokom trakom, od korijena grudi, pa tijesno, visoko do ispod pazuha (u slučaju velikih grudi izvoditi eventualno u ležećem položaju).

Kako bi se izbjeglo naricanje i bol grudi zbog u njima nakupljenog mlijeka, svaki puta izdajaj upravo onoliko mlijeka koliko je potrebno da napetost u dojkama nestane. Misli na to da ne smiješ posve izdojiti mlijeko iz grudi, jer ćeš tako samo potaknuti proizvodnju mlijeka! Ako te grudi zatežu, ohladi ih oblozima od leda ili svježeg sira (15-20 minuta; ne stavljati led izravno na grudi) ili u grudnjaku danonoćno nosi listove kupusa. Nekoliko ćeš dana za odvikavanja od dojenja možda osjećati simptome slične gripi, no oni će proći. Tvoje će tijelo postupno apsorbirati neiskorišteno mlijeko.


Dijete se samo odvikava
Ponekad se događa da dijete jednoga dana više ne želi dojku - i to je onda bilo to! To ne samo da može izazvati tugu nego za majku može, već prema tome kako često je dijete sisalo, tjelesno biti vrlo neugodno. Ako tvoje dijete prema svojoj dobi još nije "zrelo" da bi prestalo sisati, pokušaj otkriti zbog čega nema više volju za sisanjem (vidi "Tvoje dijete 'štrajka'", str. 239). No ako je ipak dovoljno staro za prestanak dojenja i ako to zaista znači rastanak od dojki, onda poštuj njegovu odluku. Tvoje tijelo sada treba pomoć kako bi se prilagodilo toj iznenadnoj promjeni. Ako si tužna, daj prostora svojoj tuzi. Slobodno plači i ne suzdržavaj se u tome. Suze donose olakšanje, one su balzam za dušu. I pisanje ti može pomoći da se oprostiš od dojenja.

========================================================

tekst prenesen iz knjige:

knjiga o dodjenju
"KNJIGA O DOJENJU - Najiscrpniji priručnik za period dojenja"
, Hannah Lothrop

Naše je tijelo na čudesan način opremljeno za dojenje djeteta. 
Pa ipak često čujemo da netko "nije uspio dojiti". Hvala Bogu, poteškoće pri dojenju većinom počivaju na prilično konkretnim uzrocima, primjerice na nedovoljnoj podršci nakon poroda ili na zastarjelim savjetima o dojenju, no srećom to se može prevladati.

U ovom iscrpnom priručniku Hannah Lothrop odgovara na temeljna pitanja pri konkretnim problemima. 
Ova knjiga svojim praktičnim savjetima pruža sigurnost i opuštenost, koju majke trebaju kako bi im dojenje bilo na radost. 
U knjizi su detaljno opisani i "prirodni pomagači" u procesu dojenja kao što su homeopatski pripravci, aromaterapija...

Autorica neprestano naglašava kako je emocionalna stabilnost važna za refleks otpuštanja mlijeka. Dakle, ne opterećujte se i nastojte si uvijek osigurati vrijeme za opuštanje. 
Rani, intenzivni kontakt koji omogućuje dojenje od neprocjenjive je vrijednosti za odnos majke i djeteta te za djetetov tjelesni i emocionalni razvoj.

izdavač: Harfa - www.harfa.hr