igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Kako mogu znati da li moje beba dobiva dovoljno mlijeka?

To je uobičajeno pitanje među novim mamama dojiljama. Uostalom, želite biti sigurni da vaša beba dobiva sve hranjive sastojke koje treba, a istina je da kada dojite zapravo ne možete vidjeti koliko mlijeka beba popije!

Dok je većina mama u mogućnosti dati svojim bebama svo mlijeko koje im je potrebno, postoje slučajevi kada bebe ne dobivaju dovoljno. A ako se takva situacija ne riješi na vrijeme, dijete može patiti od dehidracije i zaostajanja u dobivanju na težini, što je rijedak, ali ozbiljan problem.

Znakovi da je vaše dojenje dovoljno hranjivo za vašu bebu:
> Vaše su dojke mekše nakon dojenja, jer je beba ispraznila nešto od mlijeka koje ih je činilo tvrdima.

> Beba nakon hranjenja izgleda opušteno i zadovoljno.

> Nakon povratka izgubljene težine nakon rođenja, beba i dalje dobiva na težini (većina beba izgubi između 5% i 9% svoje porođajne težine, a zatim to vrati u roku od oko 2 tjedna). Grube smjernice: u 1. mjesecu vaša beba bi trebala dobiti između 140 do 280 grama tjedno, u 2. i 3. mjesecu bi trebala dobiti od 85 do 170 grama tjedno, od 3. do 6. mjeseca bi trebala dobiti između 70 i 125 grama tjedno, a od 6. do 12. mjeseca bi trebala dobivati od 28 do 85 grama na tjedan.

> Prvih nekoliko dana, kada vaša beba dobiva vaš gusti, vrijedan kolostrum, ona može imati samo jednu ili dvije mokre pelene dnevno. Međutim, nakon što vam mlijeko nadođe, beba treba močiti šest do osam platnenih pelena na dan, ili pet do šest jednokratnih pelena dnevno (jednokratne pelene upijaju više tekućine nego platnene).

> U prvom mjesecu beba ima najmanje tri stolice dnevno, i do petog dana nakon rođenja stolica treba biti svijetlo žućkaste boje senfa. Nakon mjesec dana beba može imati manje učestale stolice. Zapravo, nije neuobičajeno da dojenoj bebi ponekad izostane stolica. Nakon što počne jesti krutu hranu, oko 6. mjeseca starosti, stolica će najvjerojatnije postati vrlo redovita i barem jedna dnevno.

 

Postoje li upozoravajući znakovi da moje dijete možda ne dobiva dovoljno majčinog mlijeka?

Ako ste zabrinuti za unos mlijeka kod svoje bebe pazite na sljedeće znakove:

> Vaša beba i dalje gube na težini. Ako se vaša beba ne počne vraćati na porođajnu težinu nakon pet dana, ili ako u bilo kojem trenutku nakon toga beba počinje gubiti umjesto dobivati težinu, razgovarajte sa svojim liječnikom / pedijatrom.

> Vaša beba moči manje od osam platnenih ili manje od šest jednokratnih pelena u 24-satnom razdoblju nakon petog dana od njenog rođenja.

> Nakon petog dana od rođenja, beba ima male, tamne stolice.

> Urin vaše bebe je jako taman, poput boje soka od jabuka (blijed ili jasan urin pokazuje da beba uzima dovoljno tekućine, dok više koncentriran urin može biti znak da bebi nedostaje tekućine).

> Vaša beba je dugo vrijeme nervozna ili letargična. Može zaspati čim ju stavite na vaše grudi, ali onda galami kada je maknete s grudi.

> Hranjenje traje dulje od pola sata, a vaše dijete ne izgleda zadovoljno.

> Vaše grudi nisu mekše nakon dojenja.

> Rijetko čujete da vaša beba guta dok dojite (neke bebe jedu vrlo tiho, pa ako su svi ostali znakovi pozitivni, ne brinite o ovom jednom!).

Ako ste zabrinuti da vaše dijete ne dobiva dovoljno mlijeka, ne ustručavajte se nazvati vašeg pedijatra ili se posavjetujte sa medicinskom sestrom ili savjetnicom za dojenje. Uobičajena je praksa da hranite bebu dok vas savjetnica promatra i daje korisne savjete za uspješno dojenje.

 

Koliko često ću moju bebu dojiti?

Vrlo je širok spektar onoga što se smatra normalnim ritmom dojenja. Neke bebe vole biti dojene svo vrijeme - ne samo zbog hranjenja, nego i za umirenje i utjehu, dok druge bebe doje samo kad ih na to upozore prazni trbuščići. Ali tipičan ritam dojenja nakon prva 24 sata, u kojima je dijete još previše pospano da bi puno dojilo, izgleda ovako: u prvih mjesec dana vaša beba bi mogla tražiti podoj svaka dva do tri sata, odnosno 8 do 12 puta dnevno.

To vam se može činiti puno i možda ćete sumnjati da beba dobiva dovoljno u svakom hranjenju - ali imajte na umu da vaša nova beba ima mali trbuščić koji treba stalno dopunjavati. U  drugom mjesecu će vaša beba vjerojatno dojiti osam ili devet puta na dan, u trećem mjesecu sedam ili osam puta na dan, a zatim početi dojiti češće u četvrtom mjesecu - ali će hranjenja trajati kraće, jer će beba postajati sve više zaokupljena svijetom koji je okružuje. Nakon četvrtog mjeseca, frekvencija dojenja će opet početi padati.

Do šestog mjeseca beba će najvjerojatnije biti na pet ili šest obroka dnevno, i na tome može ostati dokle god je mislite dojiti.

 

Koliko mlijeka će moje dijete trebati ako za nju izdajam majčino mlijeko?

Ako izdajate mlijeko za svoju bebu, možete slijediti ove smjernice kako bi znali koliko mlijeka će vam za nju trebati:

> Do mjesec dana starosti, većina beba će pojesti 75 do 90 mililitara majčinog mlijeka iz bočice i imati oko osam hranjenja dnevno, odnosno unutar 24 sata pojesti će ukupno između 600 i 720 mililitara. Nakon toga, do 6 mjeseci starosti beba jede između 770 i 830 mililitra majčinog mlijeka, podijeljeno u šest do osam obroka. Ako se s uvođenjem krute hrane počne prije 6 mjeseci starosti, količina majčinog mlijeka koju beba konzumira će se smanjiti.

> Imajte na umu da su ovo samo grube smjernice - nipošto ne trebate pokušavati natjerati vašu bebu da pojede 830 mililitara dnevno ako ona to ne želi (no, ako je vaša beba isključivo dojena, trebala bi pojesti barem 740 mililitara majčinog mlijeka na dan).

> "Nemojte uskraćivati podoj bebi koja djeluje gladno" kaže savjetnica za dojenje Jan Barger "ali nemojte ni prehranjivati bebu zato što mislite da bi trebala dobiti neku točno određenu količinu."

> Bebu koju se hrani na bočicu (sa adaptiranim ili majčinim mlijekom) lako je prehraniti, kaže Barger. Dok se dojena beba može tješiti na prsima uzimajući samo minimalnu količinu mlijeka, ili popiti tek toliko da ugasi žeđ, beba hranjena na bočicu nema tu opciju. Ako beba na bočici želi samo malo mlijeka, kaže Barger, ona obično dobije puno više, jer mlijeko iz bočice teče jako brzo i bebi nije lako zaustaviti gutanje.

> Kako bi pomogli svojoj bebi da dobije upravo onoliko mlijeka koliko joj treba, hranite ju polako i uzimajte male pauze kako bi joj dali priliku dati vam do znanja da je pojela dovoljno. Zapravo, ako vam se čini da beba prebrzo guta mlijeko, pomozite joj uzimanjem pauze svakih 10-ak gutljaja, dajući joj tako priliku da uhvati dah. To je posebno važno tijekom prvih nekoliko mjeseci, sve dok beba ne ulovi svoj ritam.

> Većina 7  - 11 mjeseci starih beba treba raznoliku krutu hranu dva ili tri puta dnevno, uz male međuobroke i četiri do pet obroka izdojenog majčinog mlijeka dnevno. Uobičajeno je da dojene bebe smanjuju količinu majčinog mlijeka kako povećaju unos krute hrane.

> Nakon što proslavi svoj prvi rođendan, vaša beba može potpuno prijeći na čisto kravlje mlijeko u bočici ili šalici. Imajte na umu da, iako je kravlje mlijeko dobro za nju, ne želite s njime pretjerati jer joj može smanjiti apetit za ostalu zdravu hranu. Zapravo, previše kravljeg mlijeka može dovesti i do anemije. 480 do 700 mililitara dnevno trebalo bi biti sasvim dovoljno.
Naravno, možete nastaviti dojiti i nakon prve godine, ako to vi i vaše dijete želite. Iako će vaše dijete najviše hranjivih sastojaka dobivati iz čvrste hrane, majčino mlijeko će mu još uvijek pružati kalorije, vrijedne imunitete, vitamine i enzime.

 


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?