puzanje
Dijete može propuzati bilo kada između dobi od šest mjeseci i godine dana.

Naravno, neka savršeno normalna djeca nikada ne nauče puzati, već jednostavno sjede dok ne nauče stajati. Općenito gledano, dijete koje nauči rano puzati može nešto kasnije prohodati, dok će ono koje uopće ne puže imati dobar razlog da rano prohoda.

Postoji desetak različitih načina puzanja, a i stil se može mijenjati kako dijete usavršava tehniku. Neka djeca prvo nauče puzati u natraške, druga pomalo u stranu. Neka žele puzati na rukama i nožnim prstima, a druga na rukama i koljenima. Neka djeca vole oba načina, pa pužu na jednom koljenu i prstima druge noge.


Počeci puzanja

Puzanje predstavlja prvu radnju koja djecu čini uspješno pokretljivima. Ono je jedan od velikih napredaka u razvoju djeteta, jer mu omogućuje istraživanje svijeta oko sebe na nov i uzbudljiv način te čak iznenađujuće brzo.

Prvi oblik puzanja je tzv. "sklizanje" - povlačenje tijela naprijed bez podizanja stražnjeg dijela od poda. Kako je to poprilično naporan način kretanja, on uskoro ustupa mjesto pravom puzanju s tijelom podignutim na rukama i koljenima. Osnovu puzanja čini naizmjenično pokretanje ruku i koljena, dok su noge savijene. Ponekad se dogodi da puzanje krene unatrag, kao da je kretanje unatrag lakše, pa beba mora malo po malo učiti kako usmjeriti tijelo u pravcu u kojem se želi kretati. Aktivno puzanje potaknut će igračke razmještene van dosega bebe... i I tako će započeti vrijeme bebinog brzog putovanja po podu.

Do prve godine puzanje najčešće postane posve uspješno i neke bebe postižu veliku brzinu. Bebe koje brzo i energično pužu dobro će jačati i razvijati mišiće ruku, nogu i leđa, što je važna priprema za trenutak kada će konačno početi hodati.Prednosti puzanja

Neki stručnjaci puzanje nazivaju "psihološkim rođenjem" bebe, jer potiče njen rast i oplemenjuje mnogo drugih vještina. Ovo su neke od važnih prednosti koje beba dobiva kada postane stručnjak za puzanje:

Povezuje se s vama na nov način - Primijetili ste kako se beba koja puže svako malo okreće. Gledanjem unatrag ona provjerava gdje ste i kakve joj poruke šaljete svojom gestikulacijom i zvukovima, kao npr. kada kimate glavom u znak da stane. Dok hrabro istražuje nov svijet oko sebe, beba se ipak pouzdaje na vas kada je nesigurna ili uplašena.

Otkriva da stvari postoje daleko od nje - Beba ima osjećaj dubinske percepcije od rođenja, ali ograničen. Čak i kada joj se vid poboljša, sve što je daleko čini se na jednakoj udaljenosti, kao što se nama čine zvijezde na noćnom nebu. No, puzanje bebi daje iskustvo potrebno za kalibraciju stvarne udaljenosti - ono do čega se dulje puže je udaljenije od onoga do čega se dopuže prije. S poboljšanom dubinskom percepcijom beba također shvaća da se stvari zapravo ne smanjuju i povećavaju kada se udaljavaju, odnosno približavaju.

Uči se navigirati u svom okruženju - Uskoro nakon što počne puzati beba će znati tlocrt sobe, npr. da će ako skrene desno iza naslonjača doći do tatinog radnog stola, iza kojeg se nalazi košara s igračkama.

Primjećuje više okoline - U smislu razvoja, vaša beba je sama potpuno svjesna "optičkog toka", odnosno da svijet prolazi pokraj nje dok ona puže. Toga naravno nije bila svjesna dok je samo ležala i bila nošena na rukama. No, kada počne puzati, beba ovisi o vizualnim informacijama kako bi zapamtila značajne oznake i odredila svoju lokaciju u odnosu na okolinu. To je vrlo slično iskustvu vozača u odnosu na iskustvo putnika u vozilu - putnik može puno toga propustiti, no vozač je uključen u to gdje je i kamo ide, i više je vjerojatno da će zapamtiti put.

Prisiljena je donositi odluke - Puzanje donosi mnogo izazova i beba će se prije ili kasnije naći u situaciji kada će morati sama odlučiti hoće li stati ili nastaviti. Ako puže tek nekoliko tjedana vjerojatno će suočena s padinom htjeti nastaviti puzati, što bi rezultiralo padom. No, kada sakupi više iskustva znati će kada treba usporiti, a kada stati.

Ima ciljeve na umu - Postizanje cilja puzanjem daleko je kompleksnije od postizanja cilja nekom jednostavnom akcijom (poput npr. posezanja za bočicom), jer zahtijeva vrijeme i niz povezanih pokreta. Studije pokazuju da su bebe koje pužu bolje u igrama traženja od beba iste dobi koje ne pužu, a stručnjaci smatraju da je to zato što im je razvoj motorike pomogao usredotočiti pogled i pažnju.

Njene emocije se pojačavaju - Pred bebom koja puže otvara se zabavan svijet pun primamljivih predmeta, ali i dosadnih ograničenja "Ne diraj to!", "Ne idi tamo!", "Stani!" itd. Beba će postati frustrirana time što je osujećena i njen će bijes biti intenzivniji nego prije što je bila pokretna.  S druge strane, i njen osjećaj radosti će se pojačavati kako će postajati sve više neovisna - bebi je izrazito uzbudljivo kada sama dosegne omiljenu igračku ili sama dođe do voljene osobe. Također, studije pokazuju da bebe koje su postale pokretne pokazuju više naklonosti prema svojim skrbnicima, što znači da je period puzanja prekrasno iskustvo za cijelu obitelj.

puzanje bebe
Opasnosti puzanja

Kada beba jednom počne puzati početi će pokazivati visok stupanj znatiželje i snažnu potrebu da je zadovolji.

Naravno, na bezbroj opasnih načina, poput guranja prstića u električne utičnice, stiskanjem gumbića i povlačenjem žica raznoraznih uređaja, povlačenjem stolnjaka, uvlačenjem u kuhinjske ormariće pune sredstava za čišćenje, otvaranja niskih ladica opasnog sadržaja, skupljanjem i guranjem u usta raznih sitnih predmeta itd.

Zato roditelji u ovo doba trebaju biti izuzetno oprezni, a svoj dom učiniti što sigurnijim.