U nastavku pogledajte što se tokom mjeseci kod bebe razvija, kako beba napreduje i kako možete pomoći pri razvoju bebe.

U svakom periodu napredak je prikazan kroz supine vještina: um, pokretnost, pokreti rukama, društveno ponašanje i govor. Zapamtite - svaka beba je drugačija i ima svoj vlastiti ritam razvoja, zato shvatite ovo samo kao okvire, a ako ste zabrinuti za bilo što vezano uz razvoj svoje bebe razgovarajte o tome sa svojim pedijatrom.

Za svaki period možete pronaći i prijedloge za stimulirajuće igre koje mogu potaknuti razvoj bebe, a opširnije o svakom periodu možete pronaću i u opširnijim zasebnim tekstovima o razvoju bebe.


0 - 1. mjeseca

Refleks grabljenja >  beba će grabiti sve što joj se stavi u ruku, a stisak joj je toliko jak da može podnjeti njenu težinu.
      
__
UM
Kako beba napreduje?            
Po porodu jaso vidi na udaljenost od 20-25 cm. Na vaš će glas reagirati pomicanjem očiju i okretanjem glavice. Promatrati će vas i prepoznati. Smiriti će se kad joj nježno pričate i uznemiriti ako ste bučni.

Kako možete pomoći?
Kad joj pričate, licem budite daleko 20-25 cm od njenog. Kad govorite, pustite je da gleda vaše usne kako se miču, vaš izraz lica i smješak. Gledajte je u oči s otprilike 20-25 cm. Upotrebljavajte svoj glas: govorite pjevnim glasom, pjevajte joj uspavanke i mnogo se smijte.

__
POKRETNOST        
Kako beba napreduje?            
Okretat će glavicu: ova vrsta kontrole prvi je korak  na putu prema hodanju Krajem prvog mjeseca najviše što može učiniti jest podići glavicu za par centimetara od podloge na kojoj potrbuške leži.

Kako možete pomoći?
Radite s njom lagane vježbe da postane svjesna svog tjela. Vratni i leđni mišići još su joj preslabi da bi podigla glavicu, pa joj dajte da u nešto gleda dok leži na leđima.

__
POKRETI RUKAMA
Kako beba napreduje?
Vaša beba rođena s "refleksom grabljenja“, što znači da će šaku čvrsto stisnuti i da će zgrabiti sve što joj se stavi u ruku. Ako je prestrašena, raširit će ruke, prste i noge da bi se zaštitila.

Kako možete pomoći?
Beba ne može ništa uhvatiti namjerno sve dok ne izgubi "refleks grabljenja“. Nježno joj otvarajte prstiće, jedan po jedan. Kada vam zgrabi prst, ako je malo podignete, izdržat će svoju težinu.

__
DRUŠTVENO PONAŠANJE    
Kako beba napreduje?    
Rođena je spremna da voli i traži ljubav. Ona žudi za društvom i uživa kad je s vama. Odmah će reagirati na vaš glas i miris. Uznemiruju je drečavi i bučni glasovi.        

Kako možete pomoći?
Omogućite joj da bude u doticaju i s drugim ljudima još odmalena. Pružite joj što više fizičkih znakova: neka osjeti dodir vaše kože. Upotrijebite svoje tijelo kako biste joj iskazali ljubav; ljuljajte je, njišite i plešite s njom.

__
GOVOR
Kako beba napreduje?
Kad joj pričate, ako ste na udaljenosti od 20-25 cm, ona će otvarati usta jer pokušava oponašati vaše geste i izraze. Beba je rođena sa žudnnjom za komunikacijom i počet će puštati neke gugutave glasove u znak zadovoljstva i užitka.

Kako možete pomoći?
Stalno joj nešto pričajte da se navikne na vaš glas. Ono što govorite popratite i odgovarajućim izrazima lica.

__
STIMULIRAJUĆA IGRA
Stimulirajte njezina osjetila pjevanjem i pričanjem. Pomičite svoje prste ili igračku žarkih boja kroz njen vidokrug da očima i glavicom može pratiti vaše pokrete. Objesite vrtuljak iznad krevetića. Kada je prematate, nježno joj savijajte koljena i pružajte noge; to će bebu potaknuti da ispravi svoje tijelo. Stavite joj u krevetic maleno ogledalo ili crtež nekog lica tako da ga može vidjeti kad leži na leđima.


1. -  2. mjeseca

Smješkanje > oči vaše bebe sada su sposobne vidjeti oštro na bilo kojoj udaljenosti, stoga će vam se smješkati bez obzira na to koliko ste daleko.

__
UM
Kako beba napreduje?
Beba vam se počinje smješkati i na daljinu, a okreće glavicu kada joj govorite. Počinje se zanimati za okolinu, gleda u pravcu zvuka i fiksira stvari pogledom kao da ih "dohvaća" očima.

Kako vi možete pomoći?
Podbočite je lagano jastucima ili je stavite u dječiju stolicu. Stavite mnogo šarenih igračaka u njezin vidokrug. Objesite joj vrtuljak iznad krevetića – dobo je ako ima zvuk ili svira.

__
POKRETNOST
Kako beba napreduje?
Sad može podići glavicu 45 stupnjeva kada leži na trbuhu. Do kraja ovog mjeseca moći će držati glavicu uspravno kad je držite tako da je obuhvatite oko prsnog koša.

Kako vi možete pomoći?
Približite joj šarenu igračku tako da mora podići glavicu da bi je vidjela. Da biste bebu podučili ravnoteži, držite je uspravno na svojim koljenima da nakratko osjeti svu svoju težinu u nogama.

__
POKRETI RUKAMA
Kako beba napreduje?
Beba je izgubila refleks "grabljenja“. Prsti su joj većinom otvoreni i polako ih postaj svjesna.

Kako vi možete pomoći?
Dirajte, škakljite i masirajte nejzine ruke. Dajte joj igračke i potaknite je da savije prste oko njih.

__
DRUŠTVENO PONAŠANJE
Kako beba napreduje?
Počinje primjećivati ljude, ali vas razlikuje među drugima. Sa šest tjedana se smiješi na daljinu i, od uzbuđenja kad vas vidi, pomiče cijelo tijelo.

Kako vi možete pomoći?
Pripazite da beba često dobije priliku osjetiti vašu kožu i toplinu tijela i uvijek je gledajte u oči kad joj pričate, posebno dok je hranite.

__
GOVOR
Kako beba napreduje?
Počet će vam odgovarati malim grlenim zvukovima, a potkraj drugog mjeseca već će mumljati i vikati te micati cijelim tijelom u želji da komunicira s vama. Prepoznaje vaš glas – i glas vašeg partnera – te okreće glavicu i vrat kad god vas čuje.

Kako vi možete pomoći?
Što više bebu stimulirate da govori, pričajući joj i potičući je da odgovori, to će prije usvojiti vještinu govorenja i bolja će joj biti kvaliteta govora. Pričajte joj bez prestanka, budite teatralni dok govorite i postavljajte joj pitanja.

__
STIMULIRAJUĆA IGRA
Pjevajte joj dječije pjesmice i ljuljajte je dok je držite. Sjednite s njom u stolicu za ljuljanje ili je stavite u zipku. Pokažite joj njene ruke i uputite je da miče prstiće. Igrajte razne igre prstićima. Mekanom četkom nježno joj prelazite po dlanovima i prstima, osobito po njihovim vrhovima. Poduprite je i posjednite pod kutem od 45 stupnjeva  - to pomaže u širenju raspona nezine koncentracije. Uzmite jastuke ili dječiju stolicu i stavite na pod. Dajte joj da dotiče igračke ili  stvari različitih tekstura, oblika i materijala.
objesite ili razbacajte malene mekane igračke oko bebe, tkao da ih može dohvatiti. Svaki dan odvojite vrijeme za šetnju, pričanje i pjevanje s djetetom. Nosite ga u nosiljci.