Vaša beba upravlja glavicom kako god želi i dok leži na trbuhu može ju uspraviti i osloniti se na podlaktice kako bi razgledavala okolo. Dok odmara na leđima ruke i noge su opuštene, pa više ne izgleda kao da je u grču. Isto vrijedi i za šake koje su sada otvorene. Ukoliko primjećujete da još uvijek ima zatvorenu šaku radite vježbice u kojima otvarate prst po prst te bebi omogućite da što više stvari istraži pomoću ruku. Osim refleksa sisanja vaše dojenče je izgubilo sve ostale reflekse koje je imalo nakon rođenja.

Sa četiri mjeseca sva djeca se smiju i smijeh je zamijenio česti plač tek rođenog djeteta. Pomognite razvoju svog djeteta uz pomoć muzike, puštajte svoju omiljenu muziku ili bilo koju (od klasične do rocka), pjevajte i gledajte kako se razvija ritam. Sve ovo pomaže razvoju govora vaše bebe. Pričajte s njom i čitajte priče od rođenja, jer beba pamti i tako se razvija uho koje prepoznaje poznate zvukove i riječi te šalje poruku u mozak.

Negdje između petog i šestog mjeseca vaša beba će početi pratiti usta dok izgovarate riječi i dok joj se obraćate te će vas pokušati imitirati. Sada lakše usvajaju slova m i b, pa slobodno mumljajte i "bublajte" s vašom bebom. Naravno to neće zvučati razumljivo, ali će to biti početak komunikacije koja će postepeno preći u razumljivi govor.

U dobi od četiri do šest mjeseci beba bi trebala reagirati na dozivanje svog imena.Sa šest mjeseci svašta novog se događa u životu vaše bebe. Najvažnije je što je sada naučila sjediti uz potporu te je spremna za krutu hranu. Probavni trakt se razvio te jezik nema refleks izbacivanja hrane već refleks guranja hrane prema jednjaku.

Postepeno bebi neće trebati potpora za sjedenje, pa će biti spremna za sjedenje u visokoj stolici, a glavna zanimacija će postati stavljanje igračaka u usta te pokušavanje prebacivanja stvari iz jedne ruke u drugu.

Beba se sad voli igrati sa svojim nogicama, pa često skida čarapice i primiće nogu svojim ustima.

Prosječna visina dječaka sa šest mjeseci je 66,5 cm, a djevojčica 65 cm, dok težina varira između 6 do 9 kilograma za dječake, i 5 do 8 za djevojčice.