igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Osnovno o puzanju

puzanje
Dijete može propuzati bilo kada između dobi od šest mjeseci i godine dana.

Naravno, neka savršeno normalna djeca nikada ne nauče puzati, već jednostavno sjede dok ne nauče stajati. Općenito gledano, dijete koje nauči rano puzati može nešto kasnije prohodati, dok će ono koje uopće ne puže imati dobar razlog da rano prohoda.

Više...

 

Razvoj bebe po mjesecima


U nastavku pogledajte što se tokom mjeseci kod bebe razvija, kako beba napreduje i kako možete pomoći pri razvoju bebe.

U svakom periodu napredak je prikazan kroz supine vještina: um, pokretnost, pokreti rukama, društveno ponašanje i govor. Zapamtite - svaka beba je drugačija i ima svoj vlastiti ritam razvoja, zato shvatite ovo samo kao okvire, a ako ste zabrinuti za bilo što vezano uz razvoj svoje bebe razgovarajte o tome sa svojim pedijatrom.

Za svaki period možete pronaći i prijedloge za stimulirajuće igre koje mogu potaknuti razvoj bebe, a opširnije o svakom periodu možete pronaću i u opširnijim zasebnim tekstovima o razvoju bebe.

Više...

 

Razvoj bebe - prvih 10 dana

Dok je budno i mirno, novorođenče gleda. Privlače ga oblici lica i njihova mimika. Jasno vidi predmete na udaljenosti od 30 centimetara. Roditelje prepoznaje po glasu, mirisu i dodiru.


Dok se odmara, novorođenčetove ruke i noge su savijene, glava okrenuta u stranu, šake drži stisnute, palce uvučene pod ostale prste. U sjedećem položaju ne može držati glavu, ali ju može podići uhvatimo li ga ispod ruku.

Ako joj date svoj prst beba će reagirati čvrstim stiskom, to je refleks hvatanja. Držimo li bebu uspravno naznačit će nekoliko koraka opirući se o pete, to je takozvani automatski hod. Padajući na leđa, novorođenče refleksno širi ruke i prste, ovaj refleks se naziva Moroov refleks. Na prvom pregledu kod pedijatra, doktor će pregledati sve navede reflekse.

Životni ritam tek rođenog djeteta određen je sisanjem i dugim fazama spavanja. Spava u prosjeku šesnaest sati na dan, ne razlikuje dan od noći. U periodima kada je budan može pogazivati nezadovoljstvo plačem ili biti mirno, ali živih i sjajnih očiju.

Prosječna visina muških beba u ovom periodu se kreće od 47 – 54 cm, a ženskih 46 – 54 cm. Težina kod dečkića može varirati od 2,5 kg – 4,5 kg, a kod curica od 2,4 – 4,4 kg. Opseg glave je u prosjeku između 32 – 37 cm.
                   
Novorođenče ima puno osjetljiviji sluh nego odrastao čovjek. Beba u vašoj maternici čuje već od 24 tjedna trudnoće i zbog toga su mu neki zvukovi već poznati kad se rodi. Ali na nove zvukove može reagirati plačem jer se uplašilo. Bebe su mala čuda pa mogu spavati u uvjetima u kojima odrastao čovjek nikad ne bi spavao. To je sasvim normalno i ne treba vas brinuti sluh vaše bebe.

Jedan od znakova da vas vaše novorođenče voli najviše na svijetu jest kada fiksira vaše lice. U stvari ulaže veliki napor da upamti vaš izgled. Ne zna ništa o svijetu i okolini, ali zna koliko ste vi važni za njega.
 

Razvoj bebe - od 1. do 2. mjeseca života

Beba sada već sa zanimanjem promatra lica i počinje očima pratiti predmete. U početku beba nije znala koristiti oba oka istovremeno i zbog toga su ponekad oči pobjegle "u križ", ali sada se to promjenilo. Sada je u stanju biti fokusirana na jedan predmet.

Beba od rođenja razlikuje boje, ali ne može prepoznati razliku između narančaste i crvene, pa zbog toga više voli crno – bijele slike. U ovom periodu možete početi gledati prve slikovnice namjenjene razvoja dojenčeta. U nekoliko sljedećih mjeseci postepeno će učiti razlikovati boje i možete pomoći ohrabrujući bebu. Igrajte se, gledajte slikovnice i pričajte priče.Beba se trudi se proizvesti zvukove i ispušta prve glasove. Sva osjetila postaju još istančanija, obogaćena novim iskustvima. U ovom periodu, negdje sa sedam tjedana starosti pojavljuju se prvi osmjesi, ali neka djeca se smiju tek mnogo kasnije, pa se ne morate zabrinuti, ako se beba ne smije baš u ovom periodu.

Od kada je beba rođena ona reagira na druge ljude, ali će večinu vremena svoje prve godine biti fokusirana na svoje mogućnosti. Zanimati će je što može samo napraviti i kako to provesti. Tek oko druge godine se pojavljuju prve interaktivne igre sa drugima. Socijalizacija ovako male bebe je sada fokusirana na vas. Vi ste vašj bebi najbolji prijatelj i osobe s kojima želi komunicirati. Jedna od prvih komunikacija sa vašom bebom je plaženje jezika. Isplazite jezik i gledajte kako će vas oponašati.

Pred kraj prvog mjeseca vaša beba bi trebala, dok leži na trbuhu, moći dići glavicu i vratiti je nazad u početni položaj. U  istom ovom periodu će pokušavati što duže držati glavu uspravno dok ju nosite na ramenu i truditi će se promatrati stvari oko sebe iz ove perspektive.

Prosječna visina muške jednomjesečne bebe je između 49 – 57 cm, a za curice između 48 – 57 cm. Težina je i za curice i za dečke u prosjeku između 3 i 5 kilograma, a opseg glave između 34 – 39,5 cm.

 

Razvoj bebe - 3. mjesec života

Pred kraj trećeg mjeseca djetetov vid se dodatno razvio i sada ima percepciju dubine. Do sada je bilo vrlo teško odrediti oblik i udaljenost objekta te pružiti rukice prema njemu. Sada mozak omogućava da beba koordinira sve pokrete te u ovom periodu hvata sve što joj se nađe na putu. Stavite joj na dohvat igračke ili na takozvani baby gym, u protivnom će se i sama snaći, pa bi vaš lančić, naušnice i naočale mogle poslužiti svrsi.

Između trećeg i četvrtog mjeseca primjetiti ćete potpunu kontrolu glave svog djeteta. Može podići glavu u položaj od 45 stupnjeva, dok leži na trbuhu, te ostati u tom položaju. Sada možete raditi s bebom malu vježbu koja će joj se jako sviđati. Dok leži na leđima lagano ju uhvatite za ruke i vucite u sjedeći položaj i zatim ju polako vraćajte nazad. Sada je već u stanju zadržati glavu u ravnini sa ostatkom tijela.Kada jednom savlada držanje glave, na dobrom je putu da samostalno sjedi, a sljedeća faza joj je savladavanje okretanja sa trbuha na leđa. Ako bebu ostavljate na krevetu obavezno ju zagradite s jastucima, jer u se sekundi otkotrljaju na pod.

Što se zvukova tiče, više od polovice bebi u ovom periodu ispušta razne zvukove te radi mjehuriće od sline, što je također vježba za budućeg govornika ili govornicu.

Kad je beba budna možete napraviti nekoliko testova kako bi bili sigurno da je sa sluhom sve u redu. U dobi od tri mjeseca kada zaplješće rukama pored bebine glave trebala bi reagirati i okrenuti glavu u smjeru odakle dolazi zvuk.

 
Više članaka...


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?