zatvor kod djece


Konstipacija, opstipacija ili zatvor - tri naziva za problem koji se kod djece često javlja, ali također često i brzo prolazi. Smatra se da dijete pati od konstipacije kada ima tvrdu stolicu svaka 3 do 4 dana ili ako ima stolicu svaki dan, ali je ona suha uz teško i bolno ispuštanje.

Ako dijete ima zatvor dulje od 2 tjedna radi se o kroničnoj konstipaciji.

 Simptomi konstipacije

Osim poznatih znakova - tvrde stolice i rijetkog, otežanog obavljanja velike nužde - simptomi konstipacije mogu biti i bol u trbuhu koja prolazi nakon obavljanja velike nužde, male količine proljeva ili zaprljano donje rublje (kad se stolica čvrsto stisne). Rijetko obavljanje velike nužde nije znak konstipacije, neka djeca samo imaju stolicu rjeđe od druge.

Najčešći uzroci konstipacije kod djece
Konstipacija se može javiti u bilo koje doba godine i mnogo je mogućih uzroka. Neki od najčešćih su:

 • Nedovoljno vlakna i tekućine u prehrani.

 • Lijekovi - određene vrste mogu biti uzrok zatvora, pa se on privremeno može javiti tijekom ili nakon neke bolesti.

 • Stres - mnoga djeca pate od konstipacije tijekom privikavanja na kahlicu, posebice kada roditelji na njih čine pritisak. Također se zatvor može javiti kod djeteta koje je prisiljeno koristiti nužnik van kuće (u vrtiću, kod prijatelja i sl.)

 • Dijete može zadržavati stolicu i kada je ljuto ili nečim drugim zaokupljeno.  Začarani krug konstipacije

  Što se dulje stolica zadržava ona postaje sve tvrđa i suša te ju je sve teže i bolnije istisnuti. Tada je dijete još više zadržava zbog straha od boli prilikom obavljanja velike nužde. Stolice koje se predugo zadržavaju, osim što postanu tvrde, postaju i obilne, zbog čega se prilikom obavljanja nužde može rastegnuti rektum, što djetetu onemogućava da prepozna nagon za nuždu. I tako počinje začarani krug zadržavanja stolice i zatvora zbog zadržavanja stolice koji je potrebno prekinuti prije nego postane temelj za doživotni problem nezdravih toaletnih navika.

  Liječenje konstipacije kod djece
  Liječenje kod kuće obično igra najvažniju ulogu u sprječavanju ponavljanja i trebalo bi uključiti sljedeće:

  Vlakna.
  Dijete bi trebalo jesti dovoljno kruha od cjelovitih žitarica, tjestenine od cjelovitog brašna, svježe voće (jabuke i kruške su posebno djelotvorne), sušeno voće (posebno grožđice te suhe šljive, smokve i marelice), kuhano povrće (ali ne premekano) i mahunarke (kuhani suhi grah i grašak). Za stariju djecu su kvalitetan dodatak prehrani i salate od svježeg povrća i samo sirovo povrće.

  Tekućine.
  Dijete bi trebalo popiti barem nešto malo manje od litre tekućine na dan nakon obroka i užine. Osim vode, može piti i sokove koji su posebno učinkoviti, a kravlje mlijeko dobro je ograničiti na 3 šalice dnevno, jer sadrži kalcijeve soli koje mogu stvrdnuti stolicu.

  Tjelovježba.
  Dijete svaki dan treba imati priliku za tjelesnu aktivnost. Za lijepog vremena dobro je izaći na otvoreno, a kada je vrijeme ružno korisno je obaviti jutarnju gimnastiku na podu dnevne sobe.

  Podmazivanje.
  Malo vazelina na otvoru anusa pomoći će da stolica lakše klizne. Klistir i supozitorije ne bi se trebali koristiti bez odobrenja liječnika, a i tada se koristi samo u rijetkim situacijama.

  Djetetu se ne bi smelo davati nikakve lijekove, laksative, sredstva za omekšavanje stolice, čajeve, biljne pripravke, mineralna ulja i bilo kakav drugi lijek protiv zatvora bez preporuke liječnika.

  Kada se javiti liječniku zbog konstipacije?
  Konstipacija najčešće brzo prolazi, no ponekad može postati i kronični problem, dovesti do komplikacija i doživotnih problema. Stoga je dobro javiti se liječniku:

  • - ako dijete nije imalo stolicu 4 do 5 dana
  • - ako se uz zatvor javlja bol u trbuhu i povraćanje
  • - ako je stolica tvrda i/ili bolna
  • - ako je konstipacija kronična i kućne mjere nisu pomogle
  • - ako ima krvi u stolici ili oko nje

   Kada zatvor postane kroničan i ne uspijevaju kućne mjere, liječnik uz omekšavanje i uklanjanje stvrdnute stolice koja se zadržala u rektumu i zatvorila prolaz (često pomoću klistira) može potražiti i medicinski uzrok te odrediti najbolji pristup liječenja.