presvlačenje bebe
Dijareja je učestalo oslobađanje neformirane vodene stolice. Mnogi su razlozi koji dovode do toga, a ne moraju uvijek biti ozbiljni.

Novorođenčad često ima osam do deset stolica dnevno. Ponekad su vodenaste, sa sitnim, bijelim djelićima sluzi. To je sve normalno i ne treba se brinuti zbog toga.

Dojenčad povremeno može imati jednu ili više stolica neugodnog mirisa, što ponekad ovisi o prehrani, ali može nastati i bez vidljivog razloga, što također nije zabrinjavajuće.

I majčina prehrana može uzrokovati češće pražnjenje, pogotovo ako majka pije kavu, Coca-Colu i slično.

Dijareja je češće neugoda nego ozbiljan problem i lako prolazi nadoknadom tekućine i minimalnim izmjenama u prehrani.

Dvije komponente definiraju dijareju: učestalost i izgled stolice. Dojenčad može imati do deset stolica, iako najčešće ima manje. Učestalost se smanjuje što su bebe starije, ali ako se poveća dvostruko od uobičajene, radi se o dijareji.

Kad govorimo o izgledu, važno je znati kako djetetove stolice trebaju izgledati. Ako postanu rjeđe, vodenaste, sluzave, zelene - to je ozbiljna promjena.Uzroci dijareje su brojni. Najčešći uzroci su crijevne infekcije:

> rotavirusom - posebno u kasnim jesenskim i zimskim mjesecima. Virus uzrokuje stolice neugodna mirisa, zelene ili smeđe koje mogu trajati tjednima. Više o rotavirusu.

> adenovirusom - izaziva temperaturu, bol u trbuhu, povraćanje i učestale vodenaste stolice. Iako povraćanje traje dva do tri dana, dijareja se može održati tjedan do dva, prije nego što se stanje potpuno smiri.

> kad je dijareja praćena visokom temperaturom, krvavim stolicama, bolom u trbuhu, gubitkom apetita, ponekad su uzročnici bakterije (E. coli, salmonela).

> kad su izazivači paraziti, najvažniji simptom je vodena dijareja koja traje do dva tjedna.

> intolerancija i osjetljivost na hranu također mogu biti uzrok dijareje - dijete možda lako uzima hranu, ali je teško probavlja. Intolerancija laktoze je najčešći tip intolerancije. Manifestira se bolovima u trbuhu koji potječu od vjetrova, grčevima u trbuhu, dijarejom poslije uzimanja mliječnih proizvoda koji sadrže mliječni šećer laktozu.

> simptomi alergije na hranu mogu biti sluzave ili čak krvave stolice. Razlika u odnosu na intoleranciju je što zahvaća više sustava: crijevni i dišni sustav te kožu.

Ako je dijareja praćena temperaturom ili povraćanjem, vjerojatno je virusna ili bakterijska.

Ako je povezana s uvođenjem kravljeg mlijeka u prehranu dojenčadi, najvjerojatnije se radi o intoleranciji na kravlje mlijeko.rojatnije se radi o intoleranciji na kravlje mlijeko.

Ako je uključena raznovrsna hrana, dijareja može biti znak alergije na nju.


Terapija kod dijareje uglavnom podrazumijeva opće mjere koje uključuju:

> povećanje unosa tekućine na usta.

> dijetu koja ovisi o težini dijareje i djetetovu uzrastu.

beba

Dojenčad na prirodnoj prehrani treba nastaviti sa sisanjem, i to što češće. Između podoja je potrebno davati oralnu otopinu za rehidraciju. Ako je dojenčad u dobi kad jede čvrstu hranu, treba im ponuditi više žitarica na bazi riže te bananu ili mrkvu. Ne treba davati sokove.

Dojenčadi na prehrani formulom treba dati sredstvo za oralnu rehidraciju prvih četiri do šest sati. Nikako ne valja davati gazirana pića ili sokove, jer mogu pogoršati dijareju. Nakon tog razdoblja dijete treba vratiti na formulu, i to bez laktoze. Jer osim toga što se gubi tekućina i elektroliti, dijareja oštećuje sluznicu crijeva i negativno utječe na produkciju enzima laktaze koji razlaže mliječni šećer laktozu. Uključivanjem odgovarajuće, specijalne formule adaptiranog mlijeka bez laktoze, prevenira se eventualno nepodnošenje mliječnog šećera.

Od čvrste hrane se preporučuje ona koja sadrži dosta škroba i lakše se probavlja: riža, kompot od jabuka, gnječena banana, kuhana mrkva, pire od krumpira.

Djeci starijoj od godinu dana treba davati:
> rižu, žitarice, kruh, krekere, suho pecivo (perece i si.), pire, knedle, mesnu i povrtnu juhu
> kuhano povrće, banane
> jogurt obogaćen korisnim bakterijama koji će pomoći u tretmanu dijareje bilo kojeg uzroka.

Također treba eliminirati iritantnu hranu: kravlje mlijeko, sok od kruške, breskve, marelice.

Najčešće pogreške su:
> davanje razblaženog mlijeka ili Coca-Cole (ne sadrže sol)
> davanje razblažene adaptirane mliječne formule (organizmu je potrebno više kalorija nego što razblaženo mlijeko može pružiti)
> najopasnije je ostaviti da se crijeva "odmore", jer restrikcija tekućine vodi dehidraciji s teškim posljedicama.

Ne zaboravite da je uvijek lakše spriječiti nego liječiti.

Većina dijareja se širi tzv. feko-oralnim putem. Nevidljivi mikroorganizmi iz stolice "sakriju" se na rukama, igračkama i raznim površinama, a odatle dolaze u dječja usta.

Svako dijete koje dobije neku feko- oralnu infekciju može je "ublažiti" pranjem ruku (da se ne bi ponovila ili je na taj način čini blažom i kraćom).

Koje mjere prevencije možete poduzeti:
> podsjetite mališana da pere ruke nakon jela i upotrebe zahoda, da ne stavlja ruke u usta...
> svakako valja oprati povrće i voće prije jela, oprati posuđe i daske za rezanje, posebno poslije rezanja svježeg mesa.
> meso stavite u hladnjak neposredno nakon kupovine, držite ga u hladnjaku, a ne na sobnoj temperaturi.
> meso dobro termički obradite.
> jaje kuhajte najmanje 3 minute.
> nikada nemojte koristiti jaja kupljena s oštećenom ljuskom.

Većinom se dijareja uspješno liječi nadoknađivanjem tekućine i odgovarajućom prehranom.

Ipak, ako traje dulje od jednog tjedna ili je praćena temperaturom duljom od tri dana, ako dijete djeluje dehidrirano, pospano je i ne mokri osam sati ili ako je beba stara do dva mjeseca i ima dijareju i temperaturu - nužno je potražiti pomoć pedijatra.

To treba učiniti i ako je dijareja praćena povraćanjem u trajanju od dvadeset četiri sata ili dijete ima osam stolica u osam sati s primjesom krvi i sluzi.

 

========================================================

tekst prenesen iz knjige:

Dječja prehrana
"Dječja prehrana - od prvog obroka do školske užine", prim. dr. med. Jasminka Komnenović

Vašem su djetetu dosadile kupljene kašice i rado bi kušalo drugačiju hranu? Nema smisla da više hrane završi na zidu blagovaonice nego u djetetovim ustima. Čak i za one roditelje koji nisu pretjerano iskusni u pripremanju hrane, ili za nju nemaju mnogo vremena, imamo sjajno rješenje. U ovom vodiču za dječju prehranu možete pronaći 170 ukusnih recepata koji će vam pomoći da udovoljite prehrambenim zahtjevima svojih mališana od trenutka njihova upoznavanja s krutom hranom do polaska u školu. Pritom namirnice nećete morati nabavljati putem interneta jer su sve dostupne u našoj zemlji. Kad vam ponestane ideja za kuhanje, samo otvorite ovu knjigu i potražite recept koji još niste isprobali.

izdavač: Naklada Nika - www.nakladanika.hr